Anđelo Kvesić

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
‘NAPOKON SAM UZEO ZLATO‘

Cro show u Turskoj! Hrvatska u jednom danu na Europskom prvenstvu osvojila četiri medalje

Cure su ekipne prvakinje, Anđelo Kvesić prvak, Enes Garibović doprvak Europe, uz broncu Jelene Pehar i zlato u parakarateu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2022. 17:44

Imali smo već naših, svojih, hrvatskih dana u turskom gradu Gaziantepu na seniorskom Europskom prvenstvu, ali subota je bila... spektakularna. Subota je iz Turske podarila Hrvatskoj tri zlata i po jedno srbro i broncu. Čudesno!

Počinjemo s kronološki posljednjom medaljom, ali istinski posebno. Stoga jer je ekipna, a to je već zrcalo kvalitte i moći neke države. Hrvatska ženska reprezentacija u borbama Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović i Lucija Lesjak s Goranom Romićem osvojili su naslov europskih prvakinja! Nakon što su do finala svladale Azerbajdžan 2-1, Švedsku 2-0 i Španjolsku 2-1, u finalnom dvoboju naše su djevojke svladale i Slovačku 2-1.

Bio je to dramatičan dvoboj kojeg je opet nadmoćno obavila Lea Vukoja. Iako je bilo najzahtjevnije do sada, Lea je opet udarcem nogom u glavu, što vrijedi tri boda, preokrenula rezultat. Dogodilo se to samo devet sekundi prije kraja prve finalne borbe. Mia Greta Zorko u dvoboju s aktualnom europskom prvakinjom izvukla je poraz 0-2. To je značilo da je uoči posljednje borbe rezultat bio 1-1 i u bodovima 5-5. Sadea Bećirović imala je prednost "senshua" kod rezultata 2-1, jer je svaka karatistica prvi bod izborila u istom trenutku. Sadea je na kraju sačuvala rezultat 3-3, koji je zbog pravila prvog osvojenog boda značio i zlatno odličje oko vrata naših djevojaka.

Zlatna večer subote koju je zlatom uostalom otvorio Anđelo Kvesić u kategoriji iznad 84 kg. Anđelo je u finalu bio bolji od Belgijca Luce Coste inače 16. karatista na svijetu u ovoj kategoriji, za razliku od našeg Anđela koji je za 8 mjesta više plasirani. Podsjetimo da je Anđelo Kvesić (inače brončani sa zadnjeg SP) na putu do finala Europskog prvenstva svladao u kvalifikacijama svladao Izraelca Ahmada Abu Basala 3:0, zatim Čeha Ondreja Bosaka 2:0, te Gruzijca Gigitoa Arkanija 2:0. U polufinalu je bio bolji od Škota Grega Andersona 6:1.

Finale je pak bilo za povijest. Anđelo sjajno krenuo, relativno brzo stigao do značajne prednosti 4-1. Tad je uslijedio mali pad, koji je belgijski natjecatelj iskoristio, te nešto više od minute prije kraja brzinski preokrenuo rezultat i poveo 7-4. U završnih nešto više od 40 sekundi serijom 9-0 Kvesić je na kraju slavio s velikom bodovnom razlikom..

- Konačno sam i rezultatom tu gdje već, duboko sam vjerovao, odavno pripadam. Hvala Bogu, napokon sam uzeo zlato - nakon finala će naš prvak Europe.

Za Anđela Kvesića je ovo europsko zlato druga medalja s prvenstava Europe nakon bronce prije tri godine u Španjolskoj.

Drugo hrvatsko finale u muškoj konkurenciji bilo je ono do 84 kg u kojem je nastupao Varaždinac Enes Garibović kojem je ovo natjecanje bilo debitantsko u poluteškoj kategoriji. Dosad je naime nastupao do 74 kilograma, te je u Poreču prošle godine na EP bio brončani. Sada je otišao i kategoriju i medalju više.

Garibovićev je put k finalu i medalji začet još prije tri dana kada je u prvoj borbi uvjerljivo svladao Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 4:0, zatim je bio bolji od Turčina Murata Oza 3:1, dok je Portugalca Tomasa Silvu svladao 1:0, a Slovaka Adija Gyurika s 2:1. U polufinalu je Enes svladao i Petra Spasenovskog iz Sjeverne Makedonije 3:0. U finalu je ipak bolji bio Mađar Daniel Gyorgy, 3-2. Mađar je vodio 2-0, ali Enes je u drugoj polovici borbe stigao do izjednačenja! Gyorgy je iskoristio rizik našeg finalista i uputio završni udarac za minimalnu pobjedu. Enes je pokušao još dva puta u završnih sedam sekundi, ali suci nisu procijenili da je to bilo vrijedno bodova, pa se Garibović "utješio" srebrom.

- Šteta, sad sam tužan, ali ubrzo ću postati svjestan vrijednosti rezultata. Jako sam zadovoljan ovim tjednom u Gaziantepu - rekao je Enes Garibović.

Hrvatski dan medalja u Turskoj začinila je broncom Jelena Pehar (do 50 kg). Taktički se sjajno borila i svladala Lejlu Ahemtović iz BiH. Bilo je 0-0, ali sudačkim preglasavanjem 4-1 za našu reprezentativku.

- Meč nije bio atraktivan, ali nekada se i tako pobjeđuje - rekla je nakon borbe Jelena (brončana) Pehar.

U borbi za broncu bila je u subotnje prijepodne još i Lucija Lesjak (iznad 68 kg), ali nažalost nije uspjela. Lucija je zadnjih dana imala želučanu virozu, završila i na infuziji, a sve je to ostavilo traga. Povela je Lucija 1-0, ali Grkinja Kyriaki Kydonaki je preokrenula do 3-1.

- Nisam imala energije, Grkinja je danas bila bolja - rekla je Lucija Lesjak.

Nije to bila jedina hrvatska borba za broncu ove subote. Do 67 kg za treće se mjesto nadmetao Boran Berak. Od njega je bio bolji inače naglašeni favorit, Francuz Steven Da Vosta 6-2.

- Francuz je olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Nadam se da će idući put biti sretnije - zaključio je Riječanin Berak koji je drugu godinu uzastopno izgubio borbu za brončano odličje.

Linker
19. travanj 2024 21:30