Anđelo Kvesić je prvak Europe

 Nedim Grabovica/Xinhua News/Profimedia
SJAJAN DAN ZA HRVATE

Fantastične vijesti iz Turske, Anđelo Kvesić postao prvak Europe, Enes Garibović osvojio srebro

Odličan uvod u veliku hrvatsku subotu na Europskom prvenstvu u Turskoj
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2022. 13:59

Sjajno je počela subota u turskom Gaziantepu, na Europskom prvenstvu u karateu. Anđelo Kvesić je prvak Europe, a Enes Garibović drugi na Starom kontinentu.

Anđelo Kvesić (KK Hercegovina Zagreb) osvojio je zlato u kategoriji iznad 84 kg. Anđelo je u finalu bio bolji od Belgijca Luce Coste inače 16. karatista na svijetu u ovoj kategoriji, za razliku od našeg Anđela koji je za 8 mjesta više plasirani. Podsjetimo da je Anđelo Kvesić (inače brončani sa zadnjeg SP) na putu do finala Europskog prvenstva svladao u kvalifikacijama svladao Izraelca Ahmada Abu Basala 3:0, zatim Čeha Ondreja Bosaka 2:0, te Gruzijca Gigitoa Arkanija 2:0. U polufinalu je bio bolji od Škota Grega Andersona 6:1. Za Anđela Kvesića je ovo europsko zlato druga medalja s prvenstava Europe nakon bronce prije tri godine u Španjolskoj.

Drugo hrvatsko finale u muškoj konkurenciji bilo je ono do 84 kg u kojem je nastupao Varaždinac Enes Garibović kojem je ovo natjecanje bilo debitantsko u poluteškoj kategoriji. Dosad je naime nastupao do 74 kilograma, te je u Poreču prošle godine na EP bio brončani. Sada je otišao i kategoriju i medalju više. U finalu je tek bolji od Enesa bio Mađar Daniel Gyorgy. Garibovićev je put k finalu i medalji začet još prije tri dana kada je u prvoj borbi uvjerljivo svladao Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 4:0, zatim je bio bolji od Turčina Murata Oza 3:1, dok je Portugalca Tomasa Silvu svladao 1:0, a Slovaka Adija Gyurika s 2:1. U polufinalu je Enes svlada i Petra Spasenovskog iz Sjeverne Makedonije 3:0.

Ujedno, u borbi za borbu je bila prijepodne u Lucija Lesjak (iznad 68 kg), ali nažalost nije uspjela. Zlato i srebro iz Gaziantepa, ali to je samo zasad još učinak hrvatskih karatista i karatistica na Europskom prvenstvu jer danas još imamo na rasporedu dvije hrvatske borbe za broncu, a u večernjim satima i ekipno finale žena. Drugim riječima, još je najmanje jedna medalja hrvatskog karatea u Turskoj osigurana!

Linker
25. travanj 2024 05:42