Tonči Stipanović i Matea Jelić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POSEBNO PRIZNANJE SN-U

FOTO: Izabrani hrvatski sportaši godine! Evo tko su naši najveći promicatelji u svijetu, junaci fair-playa...

HOO je dodijelio i nagrade najuspješnijim trenerima, posebne nagrade za životno djelo...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. prosinac 2021. 21:25

Zlata među kristalima! Hrvatska sportska zlata u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin. Tako je izgledao Veliki dan hrvatskog sporta, već tradicionalna godišnja svetkovina Hrvatskog olimpijskog odbora kojom naša nacionalna olimpijska organizacija na isteku kalendarske godine odaje priznanja najboljima u sportu. U onoj djelatnosti našeg društva u kojoj je Lijepa naša jedino prepoznatljiva u svijetu i u kojem je, sviđalo se to nekome ili ne, jedino uspješna. Godina čijem se kraju približavamo bila je dosta čudna, neobična.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

123 seniorske medalje

Počev od činjenice da je godina neparna, a svejedno je bila olimpijska. Što, kako i zašto je tako, suvišno je vjerujemo i napominjati. Imamo već dvogodišnje iskustvo prinudnog suživljenja s jednim virusom koji je “prevrnuo” svijet, pa tako izokrenuo u dobroj mjeri i sport. Do te mjere da olimpijski ciklus, a koji se inače zove olimpijada, i koji inače traje 4 godine, sada potrajao 5. Pa nam je na isteku tih pet godina, makar ona bila i neparna, donio Igre 32. olimpijade u Tokiju. Dakako, baš su Igre u Tokiju i tamošnja ostvarenja, postignuća naših sportašica i sportaša i bila u središtu pozornosti Velikog dana hrvatskog sporta. Upravo su se ondje, u najvećoj mjeri baš u Tokiju, “novačili” hrvatski laureati za Kristalnu dvoranu. Na tim Igrama su uostalom, hrvatski sportaši i sportašice osvojile čak 8 medalja, što Tokio čini nakon Rija 2016. najtrofejnijim olimpijskim igrama za Hrvatsku.

image

Tonči Stipanović, Martin Sinković, Matea Jelić i Valent Sinković

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

No, i inače, unatoč većem broju restriktivnih mjera, ograničenja i objektivnih poteškoća od putovanja, do organizacije, priprema, nastupa, naše su sportašice i sportaši bili vrlo uspješni. U brojkama izraženo - na velikim međunarodnim natjecanjima (Olimpijske igre, svjetska prvenstva, svjetski kupovi, europska prvenstva) tijekom 2021. godine hrvatski sportaši i sportašice osvojili su u seniorskoj konkurenciji ukupno 123 medalje, od kojih su 42 zlatne, 32 srebrne i 49 brončane. Osim toga, ostvarili su i 134 plasmana od 4. do 8. mjesta, što u mnogim sportovima znači i nastup u finalu.

image

Predsjednica HTS-a Nikolina Babić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
image

Martin i Valent Sinković

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Privedena je kraju jedna posve nenormalna sportska godina u kojoj ne znate ima li treninga, hoće li biti natjecanja, ako ih i ima nema gledatelja. Izrazito naporno za svakog sportaša, a unatoč tomu biti među 30 najboljih država po broju odličja na olimpijskim igrama, od 206 zemalja, ogroman je uspjeh - spomenuo je u uvodnom slovu Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a i zaključio.

- Hrvatski sportaši i sportašice su jači i od pandemije.

image

Matea Jelić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Sportašicama i sportašima na uspješnoj je godini čestitala i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, da bi se potom prišlo svečanosti proglašenja najboljih. Prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka u taekwondou iz Tokija Matea Jelić koja je inače ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni jedriličarski olimpijac Tonči Stipanović, koji je ujedno i osvajač svjetske bronce iz Barcelone. Matea Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Tonči Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su drugi put uzastopno laureati HOO-ova izbora.

- Svjesna sam veličine sportaša koji stajali ovdje prije mene, te je zato ovo silna čast. Prošle sam godine također bila proglašena najboljom sportašicom z izboru HOO-a, ali je sve bilo 'online', gledala sam sve na TV. Sad, kada sam došla ovdje i vidjela kako je to prelijepo i svečano, nadam se da ću još nekoliko godina ostvariti isto, pa doći opet - na vrlo se simpatičan način zahvalila najbolja sportašica u izboru HOO, Mateja Jelić.

image

Tonči Stipanović

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić) pobjednik je izbora, a za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice naše karate vrste (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.

image

Borna Gojo, Nino Serdarušić i Nikola Mektić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Tri ‘kovača medalja’

Olimpijski pobjednici i europski prvaci u veslačkom dvojcu bez kormilara, braća Martin i Valent Sinković još jednom su primili nagradu u kategoriji najuspješnijeg para, štafete ili posade, iako su kao protukandidate imali i teniske osvajače olimpijskog zlata (Pavić, Mektić) i olimpijskog srebra (Čilić, Dodig). Presudilo je europsko zlato i ukupna pobjeda braća Sinković u Svjetskom kupu. Zato su članovi najboljeg svjetskog teniskog para Nikola Mektić i Mate Pavić, najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu. Najuspješnijim trenerom godine, HOO je izabrao trojicu. Osnivača “kovnice” taekwondo medalja u Splitu, Tonija Tomasa, veslačkog gurua Nikole Bralića i teniskog izbornika Vedran Martića.

image

Hrvatska ženska karate reprezentacija

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Lagano privodimo kraju olimpijsku 2021., a u koliko čudnom vremenu živimo dosta će reči jedinstveni slučaj dosad. Nakon ove olimpijske godine, već nam je sljedeća godina i opet... olimpijska! Bit će valjda i u Pekingu ponešto veselja za Hrvate.


Laureati HOO-a u 2021.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA

- Matea Jelić (taekwondo) - olimpijska pobjednica i prvakinja Europe (do 67 kg)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ

- Tonči Stipanović (jedrenje) - srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju i bronca na Svjetskom prvenstvu, klasa laser

NAJUSPJEŠNIJA EKIPA

- hrvatska karate reprezentacija (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak i Mia Greta Zorko) - bronca na Europskom prvenstvu

NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD

- hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Borna Gojo, Nikola Mektić, Mate Pavić i Nino Serdarušić) - drugo mjesto u Davis kupu

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, POSADA ILI ŠTAFETA

- Martin i Valent Sinković (veslanje) - olimpijski pobjednici, prvaci Europe i pobjednici Svjetskog kupa, dvojac bez

NAJVEĆI SPORTSKI PROMICATELJI HRVATSKE U SVIJETU

- Mate Pavić i Nikola Mektić (tenis) - olimpijski pobjednici

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER

- Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis)

NAGRADA HOO-a ZA FAIR-PLAY

- Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez


Europske faif-play nagrade Valentini Pereglin i Nataši Muždalo

U zagrebačkom hoteu Westin, nisu dodjeljene samo nagrade HOO-a. Naime, Europski fair-play pokret je odaslao zaslužena priznanja dvjema Hrvaticama. Tako je Europsku fair-play diplomu dobila Valentina Pereglin za poznati čin uručivanja već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena temeljem bodovnog previda sudaca na Svjetskom prvenstvu u samostrelu.

image

Valentina Pereglin

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Zasluženo priznanje stiglo je i djelatnici Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Nataši Muždalo za vrijedan projekt “Bonton ponašanja u sportu”.


Nagrada za životno djelo Matija Ljubek

Tradicionalno, prigodom svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta, naša nacionalna olimpijska organizacija dodjeljuje načelno najveću nagradu HOO-a, nagradu za životno djelo koja nosi ime jednog od najvećih hrvatskih sportaša i olimpijaca, ali i jednog od utemeljitelja HOO-a, Matije Ljubeka.

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. “Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora”) dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti. Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio pisana povelja.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Matija Ljubek su:

Branka Batinić (stolni tenis)

Josip Šojat (rukomet)

Milivoj Bebić (vaterpolo)

Želimir Feitl (karate)

Alojz Muha (odbojka)


Posebno priznanje HOO-a Sportskim novostima

Sportske novosti, jedini sportski dnevnik u državi, ali i jedan od rijetkih uopće sportskih dnevnika u Europi, još k tomu s tradicijom izlaženja već 76 godina, dobio je (mi bi ipak pridodali - zaslužio je), posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za promicanje sporta.

To je u konačnici nešto što su silne generacije novinarki i novinara, fotoreportera i grafičkih urednika, svih stalnih zaposlenika i honorarnih suradnika, kolega u matičnoj kući u Zagrebu, ali i dopisnika diljem Hrvatske, BiH, prethodno i Slovenije, pa ranije i iz nekih drugih država, činile sve minule godine i desetljeća. Promicanje sporta. Isto to činimo danas, a nemojte ni sumnjati da bi sutra moglo biti ikako drukčije. Znamo biti i kritični, podložni smo i samokritici, ukazivali smo i ukazujemo i na poneke nepravilnosti u samom sportu, ali ono ključno, jezgra našeg posla je upravo to za što je ova redakcija sada primila nagradu - promicanje sporta.

To je posao u kojem se nikada nećemo zamoriti. Bit ćemo i jesmo zagovaratelji i odvjetnici sporta. Najveća moguća brana i zaštitnik sporta i sportaša. To je na određeni način i naša uloga, mjesto i zadatak. Sportske novosti su medij u kojem su svi sportaši dobili i dobit će uvijek prostor. Najčešće smo mi baš prvi i jedini. Mi smo ti koji pratimo, pišemo o različitim pojedincima ili društvima, klubovima kada su na samom začetku, kada nitko za njih niti zna, niti ih prati, kada još ni nema rezultata. To se, između ostalog zove, promicanjem sporta. Prije koje desetljeće je to uvidio čak i Međunarodni olimpijski odbor dodijelivši posebnu nagradu Sportskim novosti. Iznimno je malen broj redakcija u svijetu, a u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, SN su jedine s tako laskavim naslovom.

Sada nas je priznanjem podario i Hrvatski olimpijski odbor, a nagradu je primio Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti.

image

Robert Šola

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image

Dragan Primorc i Kolinda Grabar Kitarović.

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
image

Na fotografiji: Dragan Primorac, Kolinda Grabar Kitarović i Blanka Vlašić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
image

Nikolina Brnjac i Zlatko Mateša

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
image

Ženska karate reprezentacija.

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Linker
27. srpanj 2024 02:41