Sadea Bećirović

 HRVATSKI KARATE SAVEZ
FENOMENALNO OSTVARENJE

Hrvatica kreirala jedan od najvećih preokreta u povijesti sporta! Na sekundu do kraja izvela neviđen pothvat

U dvije različite akcije unutar sekunde i tri desetinke ostvarila je tri boda vrijedna pobjede
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. listopad 2023. 15:49

Utorak, prvi natjecateljski dan u Laszlo Papp Areni u Budimpešti na 26. Svjetskom prvenstvu u karateu nije baš protekao u skladu s nekim našim očekivanjima. Ne možemo jasno reći da je osigurana borba za broncu Anđela Kvesića (iznad 84 kg) neuspjeh, to niti govora, ali je isto tako činjenica da je sam naš reprezentativac tražio, javno iskazao kako u Budimpešti želi više. Preciznije, da ga zanima samo zlato. Iako, sada valja zaboraviti možebitno razočaranje i potpuno se usredotočiti na subotnje prijepodne kada našeg Anđela očekuje borba u kojoj mora slaviti za broncu. Uspije li u tomu, to bi mu bila treća brončana kolajna sa svjetskih prvenstava. Nakon austrijskog Linza 2016. odnosno Dubaija 2021.

- Sada sam ipak sretan i zadovoljan. Da, zanimalo me finale, ali i borba za novu broncu je itekako vrijedna - ispravno reagira naš borac kojem će subotnji suparnik u borbi za broncu biti opasni Iranac Sajad Ganjzadeh.

Riječ je o jednom od najboljih karatista na svijetu u ovoj kategoriji. Uostalom, dovoljno je reći da je aktualni olimpijski pobjednik iz Tokija (u kategoriji iznad 75 kg); četverostruki svjetski prvak od toga istina "samo" jednom u pojedinačnoj konkurenciji (Linz 2016.); dvostruki svjetski doprvak (2017. i 2018.); dvostruki pobjednik Azijskih igara (2018. i 2022.), peterostruki prvak Azije, od toga jednom pojedinačno (2013.), ali još u pojedinačnoj konkurenciji i dvaput srebrni i dvaput brončani na Azijskom prvenstvu. Posljednju pojedinačnu broncu je osvojio ove godine u Maleziji. Sve u svemu, borac iz same planetarne elite. Doduše, istoj pripada i Anđelo Kvesić, bivši prvak Europe, pobjednik Europskih igara u Krakowu, dvaput brončani na SP...

Podsjetimo, Anđelo Kvesić je nastup u Mađarskoj otvorio s dvije pobjede protiv cijenjenih suparnika - Grka Georgiosa Tzanosa 3-0 i Talijana Simonea Marina 6-2, ali je u nastavku izgubio od Mendija Filalija 4-0. Francuz je kasnije ušao u finale, a Anđelo dobio prigodu u repasažu, koju je iskoristio ostvarivši još dvije pobjede. Bio je bolji od Tajlanđanina Teerawata Kangtonga 5-0 i Boba Timmermansa iz Curacaoa 2-1 i izborio borbu za još jednu brončanu medalju na Svjetskim prvenstvima u karateu.

Inače, jedna od priča prvog dana natjecanja na SP bila je borba naše Sadee Bećirović i Japanke Tsubate Kame u 2. kolu kategorije do 68 kg. U toj se borbi dogodio jedan od većih preokreta u povijesti karatea. Naime, samo 18 sekundi prije kraja borbe, Japanka je povela je protiv Sadee Bećirović 3-1. No, tek sekundu i tri desetinke do završetka Sadea je izjednačila na 3-3. Tu nije bio kraj, a uostalom našoj reprezentativki to ne bi bilo ni dostatno za pobjedu zbog pravila prvog osvojenog boda, kojeg je ostvarila Kama.

U tom ludo kratkom vremenu, Sadea je uspjela nešto skoro pa neviđeno dotad. Ostvarila je bod, povela i pobijedila 4-3! Iznimna rijetkost, praktički neviđena u povijesti svjetskih prvenstava i ostalih karate natjecanja, da se u dvije različite akcije unutar sekunde i tri desetinke ostvare tri boda, još k tome vrijedna pobjede. Punog preokreta. Provjeravala se video-snimkom čak i mogućnost četvrtog boda japanske karatistice, ali rezultat je na kraju ostao nepromijenjen 4-3.

Šteta tek što ova pobjeda Sadee Bećirović nije bila i još malo "dugotrajnija" jer je u sljedećem nastupu, bila je to osmina finala, Marokanka Nisrine Brouk nakon vodstva naše reprezentativke 2-0, preokrenula u svoju korist do zaključnih 4-2. Kako Marokanka nije došla do finala, nije ni Sadea Bećirović mogla do repasaža za broncu. Ostala je ipak lijepa uspomena na raniji spektakularni obrat u rekordno malo vremena.

Linker
06. svibanj 2024 20:42