Anđelo Kvesić (lijevo)

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
EUROPSKE IGRE

Hrvatska ima zlato! Kvesić pomeo konkurenciju: ‘Morao sam dokazati da sam bolji i uzeti što mi pripada‘

Bila je to njegova druga pobjeda protiv turskog borca nakon što ga je dobio u skupini s 5:3
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. lipanj 2023. 19:52

Prvu medalju Hrvatskoj na Europskim igrama u Poljskoj donio je karatist Anđelo Kvesić (28), neumorni skupljač odličja na velikim natjecanjima. U Bielsko-Biali, gradu na jugu Poljske, osvojio je zlato u kategoriji preko 84 kilograma i tako postao prvi hrvatski sportaš koji ima dvije medalje s europskih igara. Prije četiri godine u Minsku bio je drugi, a sada je kolekciji dodao i ono najsjajnije odličje te ponovio uspjeh mlađeg brata Ivana koji je osvojio zlato u glavnom gradu Bjelorusije.

A kad dodamo tome da Anđelo ima i dvije svjetske bronce, da je lani bio europski prvak, a ove godine brončani na kontinentalnoj smotri, jasno je da se radi o istinskom šampionu. Na ove Europske igre plasman su izborila samo osmorica najboljih, i to kroz Europsko prvenstvo i renking-ljestvicu, dakle sama elita što ovaj uspjeh čini još većim. U finalu je naš karatist svladao Turčina Fatiha Sena s 5:0 i tako osigurao da lijepa večer u Bielsko Biala Areni završi taktovima Lijepe naše.

Da je sjajno raspoložen, Kvesić je pokazao već u skupini kada je nanizao tri pobjede. Posebno slatka je bila ona prva protiv Grka Georgiosa Tzanosa (4:1), istog onog od kojeg je izgubio u polufinalu ovogodišnjeg EP-a u Guadalajari. Vukli su se i neki repovi nakon te borbe, Tzanos je najprije diskvalificiran, pa je nakon žalbe i polusatnog vijećanja meč nastavljen i u konačnici je slavio grčki karatist.

Ovaj put je, međutim, Kvesić u potpunosti dominirao i pun samopouzdanja krenuo u drugi meč dana u kojem je s 5:3 pobijedio Sena, istog onog koji će ga kasnije navečer čekati u finalu. Turčin je samo tri sekunde prije kraja imao pobjedu u džepu, no onda je Kvesić udarcem nogom u tijelo zaradio dva boda za trijumf. Ta pobjeda ujedno je značila i plasman u polufinale, a samim time i da Anđelo ima medalju. Prije toga mu je u 3. kolu skupine borbu predao Poljak Maciej Gebka.

Ulazak u finale naš je karatist izborio pobjedom protiv Azerbajdžanca Asimana Gurbanlija, brončanog sa SP-a 2021. godine i čovjeka od kojeg je izgubio u finalu prošlih Europskih igara. Sjajno je Anđelo krenuo u okršaj, brzo stekao veliku prednost i do kraja je Gurbanli samo smanjio na konačnih 5:3.

I na kraju priče ga je opet čekao Sen. Pobijedio ga je Kvesić u borbi za odličje na EP-u u Guadalajari, pobijedio ga je ovdje u skupini, pobijedio ga je i u finalu, ovaj put vrlo uvjerljivo. Nakon što je poveo s 5:0, Turčin se počeo svađati s vlastitim trenerom za što je zaradio diskvalifikaciju. A po pravilima je to značilo da nema pravo ni na srebrnu medalju!

- Pobijedio sam Turčina i ranije u skupini, ali morao sam još jednom i sebi i ostalima pokazati da sam bolji i uzeti ono što mi pripada. Prije četiri godine sam bio drugi i izgubio sam od Azerbajdžanca kojeg sam sada pobijedio u polufinalu, tako da sam stvarno sretan i zadovoljan, napravio sam sve što sam zamislio - poručio je Kvesić.

Bio je u petak dominantan od prve do posljednje borbe.

- Prikazao sam doista dominantan stil, došao sam ovamo spreman, odlučio sam pobijediti. Najavio sam i kad sam dolazio da želim zlato. Imao sam nekih problema s ozljedom stopala, ali to je riješeno i hvala Bogu, vratio sam se na najbolji mogući način.

Drugo dvoje hrvatskih predstavnika ispalo je u skupini. Pritom je Lucija Lesjak u kategoriji preko 68 kg imala peh jer je s dvije pobjede ostala bez polufinala. Svladala je Talijanku Ferracuti s 2:1, potom je poražena od Španjolke Torres Garcia (0:2), da bi joj Azerbajdžanka Alijeva predala bez borbe. Enes Garibović, aktualni europski doprvak, izgubio je od Albanca Karaqija (0:2) i Grka Mastrogiannisa (0:2), tako da mu ni pobjeda protiv Poljaka Babosa (7:0) više nije mogla pomoći.

Nakon Kvesićeva uspjeha hrvatski karate u tri izdanja Europskih igara ima šest medalja: tri zlata, dva srebra i jednu broncu.



Hrvatska na 14. mjestu osvajača medalja

S dvije zlatne medalje osvojene četvrtog dana Europskih igara u Poljskoj, hrvatska reprezentacija se probila na 14. mjesto ljestvice osvajača odličja.

Četvrtog dana natjecanja na Europskim igrama u Poljskoj, Hrvatska je stigla do prvih medalja i to dva zlata.

Hrvatska tekvondašica Lena Stojković osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 46 kilograma, dok je hrvatski karataš Anđelo Kvesić osvojio zlatnu medalju u kategoriji iznad 84 kg.

Na vrhu ljestvice nalazi se Španjolska s devet zlatnih medalja, pet srebrnih i četiri brončane medalje. Druga je Italija s osam zlata, osam srebrnih i devet bronci, dok su treći Poljaci sa šest zlata, dva srebra i četiri bronce.

Hrvatska je s dvije zlatne medalje na 14. mjestu od 34 zemlje koje su do sada osvajale odličja u Poljskoj.

LJESTVICA:

Zemlja Z S B Uk

1. Španjolska 9 5 4 18

2. Italija 8 8 9 25

3. Poljska 6 2 4 12

4. Ukrajina 5 3 3 11

5. Njemačka 3 8 3 14

6. Austrija 3 0 0 3

7. Turska 2 3 6 11

8. Nizozemska 2 3 2 7

9. V.Britanija 2 1 6 9

10. Azerbajdžan 2 1 2 5

10. Danska 2 1 2 5

10. Portugal 2 1 2 5

13. Švicarska 2 1 1 4

14. HRVATSKA 2 0 0 2... (HINA)

Linker
01. svibanj 2024 00:52