Hrvatski karate savez
JOŠ JEDNA ZA OPROŠTAJ

Hrvatska zadnjeg dana EP-a dohvatila novu medalju: ‘U četiri godine nisam izgubio meč za reprezentaciju‘

Sljedeće Europsko prvenstvo održat će se u svibnju 2024. u Zadru
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. ožujak 2023. 16:18

Za oproštaj od Guadalajare, još jedna medalja. Četvrta za Hrvatsku s ovog seniorskog Europskog prvenstva. Naime, naša muška reprezentacija u borbama i sastavu - Enes Garibović, Ivan Kvesić, Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić i Jakov Bunjevac - osvojila je brončano odličje.

image
Hrvatski karate savez

Za ovaj komadić plemenitog metala valjalo je "prebiti" Crnogorce i naši su dečki to i učinili. Hrvatska je svladala Crnu Goru 3-1. Nadmoćan je bio Ivan Kvesić koji je ostvario prvi bod glatkom, uvjerljivom pobjedom 8-0. U idućem nastupu, brat mu je Anđelo Kvesić izgubio 4-0, čime su Crnogorci poravnali ukupno gledano na 1-1.

image
Hrvatski karate savez

Treći je izašao u borbu od naših Ivan Martinac. U prvoj polovici puno taktičkog nadmudrivanja, ali bez pomaka, da bi potom Ivan krenuo. Sjajna serija za pobjedu 6-0 ili vodstvo Hrvatske, 2-1. Potom je red došao na svježeg, iz Guadalajare upravo, europskog doprvaka u kategoriji do 84 kg, Varaždinca Enesa Garibovića. Na njemu je bilo donijeti Hrvatskoj treći pobjednički bod i kolajnu oko vrata. Garibović je svoju borbu završio neodlučeno (1-1), ali je proglašen pobjednikom zbog senshua ili prvog osvojenog boda.

image
Hrvatski karate savez

- U četiri godine nisam izgubio meč za reprezentaciju - podsjetio je, naglasio ne bez ponosa Ivan Kvesić. Njegov imenjak, Ivan Martinac imao je nemalenih problema još samo koji sat prije početka borbe s Crnogorcima.

image
Hrvatski karate savez

- Još sam se u nedjelju ujutro mučio s ukočenim vratom, kao i raznim problemima posljednjih tjedana, poput uostalom i ostalih kolega iz reprezentacije. Zato je ova medalja dodatni veliki uspjeh.

image
Hrvatski karate savez

Hrvatska je u Guadalajari, da sažmemo, osvojila četiri medalje na Europskom prvenstvu. Ženska vrsta u borbama je srebrna (Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Mia Greta Zorko), Enes Garibović je pojedinačno srebrni u poluteškoj kategoriji (-84 kg), a Anđelo Kvesić brončani u teškoj (+84 kg), plus sada su i dečki brončani u momčadskoj konkurenciji.

image
Hrvatski karate savez

Inače, najviše zlata je osvojila Njemačka - četiri, a najviše odličja Italija - 11. Nemojmo smetnuti inače i još dvije hrvatske medalje, ali u parakarateu. Daniela Topić obranila je zlato na turniru osoba s intelektualnim poteškoćama, a Stipe Barić na istoj razini natjecanja broncu.

image
Hrvatski karate savez

Sljedeće Europsko prvenstvo održat će se u svibnju naredne godine 2024. u Zadru, u dvorani Krešimir Ćosić. od velikih ovogodišnjih međunarodnih natjecanja, karateu još predstoji i Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

Linker
19. travanj 2024 16:49