ALLISON BAILEY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
VLASTI BEZ MILOSTI

Nove mučne vijesti iz Irana: Obješen državni prvak, a pogubljen je i jedan trener

Navodno su sudjelovali u prosvjedima protiv režima nakon smrti Mashe Amini
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. siječanj 2023. 11:07

Dvojica muškaraca, uključujući državnog prvaka u karateu, obješeni su u Iranu nakon što su osuđeni za ubojstvo jednog pripadnika poluvojničkih postrojbi zvanih Basidž, usko povezanih s tzv. Čuvarima revolucije, dijelom iranskih oružanih snaga.

Mohammad Mehdi Karami (21), prvak Irana u karateu, inače Kurd po nacionalnosti i Seyed Mohammad Hosseini, dječji trener-volonter, navodno su sudjelovali u prosvjedima protiv režima nakon smrti Mashe Amini. Riječ je o poznatom slučaju djevojke koja je umrla u rujnu prošle godine u policijskom pritvoru nakon što je uhićena jer nije nosila hidžab, pokrivalo za glavu u žena, a koji je nakon Islamske revolucije 1979. postao obaveznim u javnosti. Pala je u komu, a policija je optužena da ju je brutalno pretukla, što je dovelo do vala ozbiljnih prosvjeda protiv vlade diljem zemlje. Pogubljenje Karamija i Hosseinija znači da su sada četiri osobe u vezi s prosvjedima sada pogubljene u Iranu od rujna.

Ranije ovog tjedna, iranska šahistica Sara Khadem stigla je u Španjolsku nakon što su je pozvali da se ne vraća kući nakon što je odlučila da ne nosi hidžab na turniru. Pojavila se zabrinutost i oko sigurnosti sportske penjačice Elnaz Rekabi nakon što se natjecala bez hidžaba na Azijskom prvenstvu u Seoulu prošlog studenog. Prošlog je mjeseca objavljeno je i da se nogometaš Amir Nasr-Azadani suočava s pogubljenjem zbog "kampanje za prava žena".

FIFAPRO, globalna zastupnička organizacija za profesionalne nogometaše, objavila je da je "šokiranost i zgroženost" izvještajima i pozvala na opoziv odluke. Još jedan nogometaš po imenu Parviz Boroumand također je uhićen nakon što je prisustvovao prosvjedima u Teheranu. U rujnu 2020. hrvač Navid Afkari pogubljen je zbog navodnog uboda zaštitara na smrt i njegove umiješanosti u prijašnje prosvjede protiv iranskog režima 2018.

Tada je Afkari tvrdio da su ga mučili ne bi li dao lažno priznanje.

Linker
19. travanj 2024 12:20