Enes Garibović

 GORAN MEHKEK Cropix
EP U KARATEU

Subota donosi berbu medalja, Kvesić i Garibović izborili finala, a Lesjak se bori za broncu

Hrvatski reprezentativci izborili dva finala i jednu borbu za broncu na EP u Turskoj
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. svibanj 2022. 19:10

Odlične vijesti iz Turske, iz Gaziantepa u kojem je počelo seniorsko Europsko prvenstvo u karateu. Bit će to još jedno u nizu EP s kojih će se Hrvatska vratili sigurno s medalja. Naime, već nakon prvog dana natjecanja u borbama, osigurana su dva finala i broba za brončanu medalju.

Finala, koja su na raspordu u subotu, su izborili u pojedinačnom dijelu natjecanja Anđelo Kvesić (iznad 84 kg) i Enes Garibović (do 84 kg). Nadalje, Lucija Lesjak (iznad 68 kg) će seistog dana, dakle u subotu boriti za brončano odličje.

Anđelo Kvesić briljirao je natjecanjem u teškoj kategoriji. Svladao je Izraelca Ahmada Abu Basala 3-0, Čeha Ondreja Bosaka 2-0, a u četvrtfinalu i aktualnog svjetskog prvaka, Gruzijca Gogitu Arkaniu 2-0. Najuvjerljivija je bila polufinalna pobjeda protiv Škota Grega Andersona 6-1.

- Shvatio sam kako smirenošću i dobrom koncentracijom mogu daleko. Tako sam i postupio. Izuzetno sam sretan i ponosan, ali sve skupa vrijedit će najviše ako u subotu stignemo do zlata - rekao je Anđelo Kvesić, koji će se za naslov europskog prvaka boriti Belgijca Luce Coste, u subotu oko 11.30 sati.

Na sličan način pobjede je ostvario Enes Garibović u svom debiju u višoj kategoriji, do 84 kg. Također je ostvario četiri pobjede, suparnici su ukupno osvojili samo jedan poen. To je uspjelo Turčinu Murat Ozu kojeg je naš Varaždinac pobijedio u 2. kolu, 3-1. Prije toga, Garibović je svladao Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 4-0, s tim što je 0-0 bilo do minutu prije kraja. U četvrtfinalu je pobijedio Tomasa Silvu 1-0, a u polufinalu Petra Spasenovskog iz Sjeverne Makedonije, 3-0.

- Hvala svima koji su zajedno sa mnom radili na ovom rezultatu, do zaključno ostalih kolega u reprezentaciji koji su me zdušno bodrili na tribinama - istaknuo je naš reprezentativac koji će se za naslov europskog prvaka u subotu, malo iza 11.00 sati, boriti protiv Mađara Daniela Gyorgya.

Vrlo blizu finalu ostala je Lucija Lesjak u ženskoj teškoj kategoriji, iznad 68 kg. Dvaput po 3-0 u susretima s Poljakinjom Patrycjom Szelagiewicz i Nizozemkom Ingrid Creemers. Španjolku Mariu GarciuTorres nadmudrila je 1-0, a u polufinalu završnica je pripala Ivani Perović iz Srbije koja je pobijedila minimalno 1-0.

- Ležeran pristup donio mi je polufinale. Tad sam mogla i bolje, bit će nadam se u subotu - naglasila je aktualna osvajačica svjetske bronce iz Dubaija prije šest mjeseci.

U prvom borbi natjecanje su završili Sadea Bećirović (do 68 kg) u dvoboju sa Švicarkom Elenom Quirici 5-2 i Petra Nuić (do 61 kg) izgubivši od Finkinje Kie Koponen s 3-2. Dino Šimunec (-75 kg) nije nastupio zbog želučanih viroze.

Linker
03. svibanj 2024 15:36