Ivana Arelić

BEZ NASTAVKA ŽETVE

Dan koji je krenuo sjajno, neočekivano ostavio Hrvatsku bez odličja: Tri meča za broncu, tri poraza

Nedjelja nije bila sretan dan za naše taekwondoaše na Europskim igrama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 20:43

Ima i takvih dana u sportu kad sve krene nizbrdo. Pa čak i u taekwondou, sportu koji nam je u posljednje vrijeme donio toliko radosti, uključujući i aktualne Europske igre. Poslije zlata Lene Stojković i Ivane Duvančić, srebra Lovre Brečića i bronce Kristine Tomić, vjerovali smo da će i nedjelja u Krynica-Zdroju, gradiću na krajnjem jugu Poljske poznatom po lječilišnom turizmu, biti u znaku crveno-bijelih kvadratića.

I dugo se činilo da će biti doista tako. No, na kraju nam za medalju nije bila dovoljna ni olimpijska pobjednica Matea Jelić, ni aktualni svjetski prvak Marko Golubić. Oboje su poraženi u borbama za brončano odličje, baš kao i Ivana Arelić, djevojka koja je zapravo bila najugodnije iznenađenje dana i koja je doista na nesretan način, u posljednjoj sekundi ostala bez medalje.

Lekcija za Ivanu

Članica sesvetskog Oriona i djevojka bez većih uspjeha u dosadašnjoj seniorskoj karijeri je u kategoriji do 62 kg najprije s 2-0 (8:8, 14:10) svladala iskusnu Njemicu Annu Lenu Frömming koja ima i jednu svjetsku broncu, doduše još prije deset godina, a potom je skinula još veći “skalp” u četvrtfinalu. Pobijedila je Theopoulu Sarvanaki, lanjsku svjetsku doprvakinju iz meksičke Guadalajare, s 2-0 (13:5, 8:6). Zaostajala je u obje runde, ali je u prvoj spojila tri udarca u glavu, a u drugoj je nakon minusa od 0:6 malo po malo nagrizala prednost suparnice i na kraju je slomila.

image

Matea Jelić

Do treće pobjede u nizu ipak nije uspjela doći, u neizvjesnom ju je meču svladala Čehinja Petra Štolbova, lanjska europska doprvakinja, s 2-0 (8:7, 6:6). Dan koji je lijepo počeo završio je Ivaninim suzama. U meču za postolje pobijedila ju je Jolanta Tarvida, doslovno u posljednjoj sekundi. Vodila je Arelić u trećoj rundi s 3:0, a potom primila dva udarca kojima je Latvijka izjednačila na 3:3, a kako je u cijelom meču imala više dodira koji nisu bodovani, odnijela je pobjedu.

- To je sastavni dio sporta, ali teško je prihvatiti poraze u posljednjim sekundama. Imala sam pravo na jedan izlazak iz polja, išla sam prema natrag, ali ušao joj je jedan bod u tom mom povlačenju. Nadam se da će mi ovo biti dobro iskustvo i lekcija za budućnost - rekla je razočarana Ivana.

Na nedavno Svjetsko prvenstvo u Bakuu putovala je uz pomoć crowdfunding kampanje koju je pokrenuo njezin klub.
- Bila sam na SP-u, pa nakon tri tjedna i na Europskim igrama. Velike su to stvari, ali rezultat je ono što trebam, a eto, ostala sam bez njega u zadnjim sekundama. Baku sam si sam morala financirati, pomogli su prijatelji, klub, svi su donirali, hvala im od srca što su mi omogućili taj nastup. Imala sam dva velika natjecanja u lipnju, samo da se tako nastavi i doći će i rezultat. Vratit će se jednom i sve ovo iako sada jako boli...

Za Marka Golubića, friškog svjetskog prvaka u kategoriji do 74 kg, i treći je put na velikim natjecanjima nepremostiva prepreka bio Bosanac Nedžad Husić. Izgubio je od njega na posljednja dva europska prvenstva, a sada, eto, i na Europskim igrama. Husić je ovaj put bio vrlo uvjerljiv, pobijedio je s 2-0 (13:1, 10:4).

Ranije tijekom dana Golubić je svladao Šveđanina Mohamada Alija Chehadea s 2-0 (9:2, 9:2), a potom preokretom stao na put i Turčinu Muhammedu Eminu Yildizu, bilo je 2-1 (7:8, 9:5, 12:4).

image

Marko Golubić

U meču za broncu gledali smo okršaj posljednje dvojice svjetskih prvaka, a bolji je u konačnici bio onaj lanjski, Španjolac Daniel Quesada Barrera, s 2-0 (4:0, 4:1).

- Imali smo teških zadnjih mjesec dana, puno turnira i borbi, ali neću se na to izvlačiti. Bilo je i nekih ozljeda koje nisam stigao sanirati, a kad vučeš ozljedu, onda glava nije unutra. Ruka, koljeno, svašta me mučilo, ali to je sport. Nekad si na vrhu, nekad gubiš. Sva sreća, pa mi je poznato ovo od ranije - s kiselim je osmijehom poručio Golubić.

- Idemo se sada dobro odmoriti i sredinom srpnja udaramo, pripremamo se za nove turnire. Bit će bolje.

Zbrajat ćemo kad danas završi

Olimpijska pobjednica Matea Jelić krenula je u kategoriji do 67 kg sigurnom pobjedom protiv Turkinje Ikre Kayir s 2-0 (5:0, 6:2), da bi je u četvrtfinalu dočekala puno žilavija suparnica. Njemica Vanessa Maria Körndl dobila je prvu rundu što je bio znak Kninjanki da se trgne, dobila je drugu rundu, a onda u trećoj s čak četiri udarca u glavu ostavila suparnicu bez šanse za konačnih 2-1 (3:6, 7:0, 15:3).

U polufinalu je, međutim, Mateu zaustavila Srpkinja Aleksandra Perišić od koje je izgubila i lani na EP-u u Manchesteru. Perišić je itekako ozbiljna taekwondoašica, lani je na spomenutom EP-u osvojila broncu, a nekoliko mjeseci kasnije i srebro na SP-u. Bilo je jasno da Mateu čeka teška borba koju je dobro otvorila, ali u sljedeće dvije runde nije imala rješenja za Srpkinju koja je u konačnici slavila s 2-1 (4:7, 4:2, 8:5).

U meču za brončanu medalju naša je taekwondoašica protiv Natalije D’Angelo dobila prvu rundu, ali izostanak agresivnosti joj je na koncu odnio postolje. Talijanka je slavila s 2-1 (3:8, 4:2, 8:7). Matea nakon svega nije željela dati izjavu, pustila je svog trenera Veljka Lauru pred mikrofone.

- Ovo nije bilo dobro. Nije bilo mirnoće, nismo to odradili kako treba - rekao je Laura.
- Nismo uspjeli provesti u djelo ono što smo dogovarali. Nije bila problem ni šaka, ni noga, već glava nije bila kako treba i to je to.

Laura je kao trener ovdje osvojio dva zlata jer je vodio i Lenu Stojković i Ivanu Duvančić.
- Imamo još ponedjeljak, pa ćemo zbrajati rezultate. Nedjelja nije bila dobra, moramo se okrenuti novom danu.
Dodajmo još da je Matej Nikolić u 1. kolu kategorije do 80 kg poražen od Kasra Mehdipournejad iz ekipe izbjeglica...

Linker
25. travanj 2024 10:46