Ivan Šapina

 DUJE KLARIC/CROPIX
DO KRAJA, DO VRHA

Fantastičan uspjeh: Hrvatska ponovno ima prvaka Europe, ali i novo srebro s Europskog prvenstva!

Drugi fan seniorskog Europskog prvenstva u Manchesteru donio je Hrvatskoj dva finala
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. svibanj 2022. 21:55

Mi Hrvati se definitivno znamo 'tući'. Nakon dva dana seniorskog Europskog prvenstva u engleskom Manchesteru, Hrvatska već ima pet medalja. Petak ili drugi dan je donio dva finala, jednog prvaka i jednu doprvakinju Europe!

Zlato u Lijepu našu nosi Ivan Šapina, dok će srebrnina u domovinu zahvaljujući Niki Klepac. Počnimo, kao i dolikuje ipak s prvakom, makar bi u svim drugim okolnostima dami dali prednost. Ivan Šapina je prvak Europe u kategoriji do 87 kilograma. Ovaj, dakako i opet član splitskog Marjana, daleko najboljeg kluba u državi kada je taekwondo u pitanju, osvojio je svoje dosad najsjajnije odličje. Naime, Šapina koji je inače bio olimpijac u Tokiju minulog ljeta, osvojio je bio ranije broncu na Svjetskom prvenstvu 2019., te broncu na Europskom prvenstvu prošle godine u Sofiji. Sada je otišao ne jedan, već dva koraka dalj.

Do kraja, do vrha! Ivan Šapina je u svim borbama dana do finala, slavio i više no uvjerljivo, s više od 20 bodova razlike. Drugim riječima, "razbio" je suparnike. U osmini finala Cipranina Andreasa Theocharisa 26:0, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Vladislava Bondara 24:4 dok je u polufinalu i opet s 24:4 pobijedio susjeda iz Slovenije, Patrika Divkoviča. Onda je na red došla završnica, a na "krivoj"strani je bio Španjolac Raul Martinez Garcia. Ova je borba otišla na "zlatni bod" budući da je nakon "regularnog" dijela bilo neodlučeno, 11:11. Međutim, niti tu nije išlo brzo, lako i glatko jer je nakon dodatne minute borbe još uvijek bilo 11:11, pa je pobjednika odlučio veći broj pokušaja Ivana Šapina u dodatnoj rundi.

Inače, ovo je već osmi seniorski prvak ili prvakinja Europe iz "radionice" splitskog Marjana, nakon - Ane i Lucije Zaninović, Tonija Kanaeta, Lovre Brečića, Matee Jelić, Brune Vuletić i Lene Stojković.

U petak navečer smo strepili, bodrili, živjeli uz još jednog hrvatskog predstavnika, točnije reprezentativku u finalu. Nika Klepac iz zagrebačkog Medvedgrada na koncu je osvojila srebro u kategoriji do 73 kilograma. Nika Klepac je prvo "klepnula" sjajnu Nizozemku Reshmie Oogink, zlatnim bodom 4:0, da bi potom u borbi za medalju pobijedila Alemu Hadžić, inače iz Njemačke, 4:2. U polufinalu je naša Nika odličnom borbom pobijedila Francuskinju Paule Marie Ble 15:8, da bi ju u finalu čekala još jedna Francuskinja, Laurin. Ta je ipak bila prejaka što nagovješćuje i rezultat finala, 16:0.

Linker
26. travanj 2024 16:17