Lovre Brečić

 NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX Cropix
KAKAV PEH

Hrvat ostao na korak do medalje u već viđenom scenariju, dogodilo mu se isto što i na zadnja dva SP-a

Lovre Brečić izgubio je od Španjolca u četvrtfinalu, Nika Klepac poražena je u 2. kolu u Bakuu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. lipanj 2023. 15:55

Malo netipično za ovaj sport, ali i to se događa. Četvrtak u Bakuu, na Svjetskom prvenstvu u taekwondou je protekao bez medalje. Šalu na stranu, naravno da se ne radi o silnom podbačaju i bilo bi ipak čak i za hrvatski taekwondo očekivati da će baš svaki dan "kapnuti" pokoja kolajna.

U četvrtak su na tatami u glavnom azerbajdžanskom gradu izašli od naših Nika Klepac (iznad 73 kg) i Lovre Brečić (do 63 kg, Marjan Split)). Lovre je doduše vraški blizu kolajne, na pobjedu do nje. Lovre je imao lagano zagrijavanje u početku protiv Bakary Konea iz Malija 2-0 (10:4 i 5:5), a u 2. kolu i protiv kvalitetom mu nedoraslog Pakistanca Mohammada Arbaza 2-0 (12:0, 13:0). Treći suparnik je već bila ozbiljna prepreka, prvak Azije, Tae Yong Kim iz Južne Koreje kojeg je Lovre svladao 2-1 (4:10, 6:13, 10:9) u završnoj rundi punoj neizvjesnosti.

U četvrtfinalu je suparnik bio Španjolac Joan Jorquera Cali koji je svladao našeg reprezentativca 2-0 (6:3, 16:12) na način koji smo nerijetko viđali kod Brečića na svjetskim prvenstvima. Vodio je naš Lovro i prvu i drugu rundu, ali onda posustao u završnicama obje runde i tako izgubio borbu koja bi ga odvela do medalje. Na isti je način ostajao Lovre bez medalje i na prethodna dva SP, točnije 2015. i 2022. Iako, valja pripomenuti da je Španjolac jedan od najboljih boraca na svijetu u ovoj kategoriji. Osvajao je medalje na posljednja tri "velika" natjecanja, kako SP, tako i EP. Evo mu sada i četvrtog u nizu. Nije baš slučajno.

Nika Klepac (do 63 kg, Medvedgrad Zagreb) bila je kratko na tatamiju. U prvoj je borbi pobijedila Lorenu Brandl iz Njemačke 2-0 (6:1, 6:3), ali je već u sljedećem kolu poražena od Kristine Adebaiu, sportašice pod zastavom Međunarodnog taekwondo saveza, 0-2 (4:6, 1:5).

Petak bi već mogao biti nešto bogatiji dan, kada su medalje u pitanju. Petog dana natjecanja na borilište izlaze od Hrvata, aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja, Lena Stojković, kategorija do 46 kg, kao i Josip Teskera u kategoriji do 54 kg. To su inače dvije najniže taekwondo kategorije, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Linker
26. travanj 2024 19:51