Taekwondo klub Marjan

 JOSKO SUPIC Cropix
NESTVARNE BROJKE

Hrvatsko čudo nastavljeno i u Beogradu: Nižu se svjetski rekordi dragulja našeg sporta, pala i 45. medalja

Na posljednjih 17 najvećih taekwondo natjecanja, članovi Marjana osvajali su medalje baš na svakom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. rujan 2023. 20:58

Brončani olimpijac iz Tokija, hrvatski taekwondo reprezentativac Toni Kanaet vratio se natjecanjima nakon teške ozljede, loma noge i oporavka od punih godinu dana zlatnom medaljom na G1 turniru u Beogradu.

Toni Kanaet, zasad naš jedini osvajač olimpijske medalje u taekwondou, ovime je još jednom pokazao da će i u budućnosti biti najozbiljniji kandidat za najviše stepenice pobjedničkog postolja. U Beogradu je u jakoj konkurenciji to i pokazao, u solidnoj konkurenciji natjecatelja koji skupljaju bodove za izravni plasman na Olimpijske igre u Parizu. Naime, popisi za izravne olimpijske vize se zaključuju krajem prosinca.

Kanaet je na putu do zlata na G1 turniru u Beogradu slavio protiv Ivana Konrada Trajkoviča, slovenskog olimpijca koji u karijeri ima svjetsku i europsku broncu. U 2. kolu je s novih 2:0 u rundama bio bolji od Talijana Antonija Gerronea da bi u polufinalu svladao s 2:0 aktualnog svjetskog doprvaka i aktualnog europskog prvaka, Stefana Takova iz Srbije. Vrijedi spomenuti da Takov pored srebra na ovogodišnjem SP u Bakuu, ima i medalju sa SP u Guadalajari 2022. U finalu je Toni Kanaet upisao i četvrtu pobjedu, slaveći protiv Španjolca Mikela Garcie Hernandeza, 2:0.

Jedan od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj

Ova kratka priča o zlatnom povratku našeg taekwondo olimpijca iz Tokija, u biti je i odličan prolog još nekim zanimljiv dosezima sredine koju opravdano možemo nazvati i jednim od najuspješnijih sportskih klubova u našoj domovini, o Taekwondo klubu Marjan iz Splita.

image

Toni Kanaet i Matea Jelić na OI

PROFIMEDIA

Doista, puno je nevjerojatnih podataka i rekorda koje posljednjih godina ruši ili postavlja ovaj klub. Nešto slično kao što su u svojoj eri radili Roger Federer, Lewis Hamilton ili Marcel Hirscher. Samo što ova priča nije pojedinačna... Fascinantne brojke kao plod sustavnog rada o kojem se zna već podosta, ali uvijek iznova iznenadi neki novi podatak.

Na posljednjih 17 najvećih natjecanja članovi splitskog Marjana osvajali su medalje baš na svakom od njih. Ukupno čak 45 odličja odnosno 18 različitih sportaša u četiri dobna uzrasta, od olimpijskih igara preko svjetskih i europskih prvenstava pa do europskih igara i Grand Prix natjecanja. Za tih 17 natjecanja bilo je potrebno obići 17 država na 4 kontinenta i prijeći ukupno 63.658 kilometara. Zrakoplovom, autobusom, kombijem...

Iza ovakvih nestvarnih rezultata stoji vrlo velik pogon s 9 dvorana u kojima trenira više od 1.000 sportaša, a o kojima skrbi čak 39 osoba, 4 olimpijska trenera, doktori i magistri kineziologije, licencirani treneri, fizioterapeuti, doktori medicine, nutricionisti, kondicijski treneri, spremačice, domari, računovođe, odvjetnici. Svaki djelić kluba mora biti, mora djevovati na uzornoj razini da bi jedan klub postizao ovakve rezultate. Dnevni broj od 50-ak treninga odnosno mjesečni s više od 1.000 treninga, dovoljno govori o predanosti i odricanju.

image

Lena Stojković

DALSTAEKWONDO

Klub je krenuo s tri termina u maloj školskoj dvoranici, a danas ima tri velika centra koji su na raspolaganju sportašima 24 sata dnevno. Nekad se na pripreme moralo putovati u La Lomu u Meksiko, a danas brojne svjetske taekwondo reprezentacije dolaze na pripreme u Split. Samo u posljednjih godinu dana u centru na Lokvama bili su olimpijski i svjetski osvajači odličja iz Španjolske, SAD, Velike Britanije, Španjolske, Poljske, Austrije, Danske, Kanade...

Svjetski fenomen

Taekwondo klub Marjan je priznat i prepoznat kao svjetski fenomen, kao klub koji osvaja više medalja na jednom svjetskom prvenstvu nego ijedna država na svijetu. Klub iz male Hrvatske i malog Splita koji ima više osvajača svjetskih medalja od jedne Kine, Koreje, Irana, Francuske, Španjolske... A konkurencija nije mala, dapače. Taekwondo je jedan od najrazvijenijih sportova, definitivno najbrže rastućih koji broji preko 200 nacionalnih saveza, koji na svjetskom seniorskom prvenstvu ima više od 1.000 sportaša iz oko 140 država. Sport koji se jednako razvija na svim kontinentima, od Afrike preko Europe i Azije pa sve do Latinske Amerike. Nije zanemariv podatak da je na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju 13 država imalo taekwondo sportaša kao stjegonošu.

Taekwondo je sport koji se razvija, koji ulaže u tehnologiju, razvija elektroniku, smanjuje utjecaj sudaca na minimum i teži promjenama pravila kako bi sport bio zanimljiviji, dinamičniji, pristupačniji običnom gledatelju. Kroz sve te promjene mnoge države znaju imati uspone i padove, ali Taekwondo klub Marjan ostaje konstanta. Njegovi treneri se novom sustavu prilagođavaju preko noći, promjenom pristupa treninga, promjenom taktike, te uspijevaju ostati na pobjedničkom postolju i to je ono što ga čini tako uspješnim i velikim u svjetskim okvirima.

Sve one brojke iz uvoda teksta zvuče fascinantno, nevjerojatno, čudesno, ali one nisu plod slučajnosti nego potvrda rada i sustava.

Linker
23. travanj 2024 23:56