Lena Stojković i Lucija Zaninović

 ANTE CIZMIC Cropix
SVIJETLA BUDUĆNOST

Izbornik trofejne Hrvatske: ‘Toliko smo jaki da ni najbolja hrvatska sportašica nije sigurna u svoj nastup‘

Hrvatski taekwondo će u Parizu imati troje predstavnika, a zasad samo Marko Golubić nema konkurenciju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. ožujak 2024. 17:11

Taekwondo je posljednjih 15-20 godina jedan od nedvojbeno najtrofejnijih hrvatskih sportova. Europska i svjetska prvenstva u ovom sportu teško da mogu proći bez hrvatskog stijega na jednom od tri jarbola u čast medaljaša. Potvrdu statusa uspješnosti nekog sporta najlakše je i ipak najbolje, najpreciznije utvrditi na najvećem sportskom nadmetanju uopće. Dakako, olimpijskim igrama. S njih je hrvatski taekwondo dosad u domovinu donio pet medalja. Jednu zlatnu (Matea Jelić 2021. u Tokiju 2021.) i četiri brončane (Sandra Šarić i Martina Zubčić 2008. u Pekingu, Lucija Zaninović 2012. u Londonu 2012. i Toni Kanaet 2021. u Tokiju). Dakako da iz ovog sporta Lijepa naša očekuje i možda još koju plemenitu kovinu za koji mjesec, s Igara i Parizu. Takvo što očekivat ćemo od troje predstavnika.

Samo neka je Golubić zdrav

Naime, toliko će hrvatski taekwondo imati u Parizu. Zasad kao olimpijci figuriraju najozbiljnije Marko Golubić (do 68 kg), Ivan Šapina (iznad 80 kg) i Lena Stojković (do 49 kg). Oni su ti koji su svojim rezultatima izborili mjesto Hrvatske u navedenim kategorijama. Tu smo odmah dužni pojašnjenje, iako je to upućenima u sport nije baš tolika nepoznanica. Dakle, Hrvatska sigurno ima predstavnike u navedenim kategorijama, ali to ne mora značiti da se radi baš o navedenim reprezentativcima. Iako su oni najvjerojatniji. Konačan sud daje izbornik reprezentacije Toni Tomas, i to u slučaju da po njegovoj stručnoj procjeni možda netko drugi od naših boraca/borkinja u navedenim kategorijama ima veće šanse, bolju formu i k tome slično za Pariz. Konačnu spoznaju po ovom pitanju ćemo doznati u tjednu neposredno nakon seniorskog EP koje će se održati u Beogradu od 10. do 12. sibnja.

image

Toni Tomas

TOM DUBRAVEC Cropix

- Što se kategorija tiče, za Marka Golubića je 99% da će on ići u Pariz zato jer nema nikoga tko mu može konkurirati. Samo neka je zdrav - veli izbornik Tomas.

Podsjetimo, Marko Golubić (Metalac Zagreb) je naime i svjetski prvak u svojoj kategoriji, pa je to najbolje moguće pojašnjenje činjenice da nema konkurencije u našoj izabranoj vrsti i kategoriji do 68 kg za OI u Parizu.

- U preostale dvije kategorije koje smo izborili je malo drukčije stanje. U muškoj kategoriji iznad 80, odnosno ženskoj do 49 kg, imamo još jako dobrih sportaša koji su vrlo konkurentni. Tako da imamo onda mogućnost da nakon Europskog prvenstva u Beogradu odlučimo tko će ići u Pariz, te ćemo to tako i napraviti - dodaje Toni Tomas.

Pojasnimo, konkurencija Ivanu Šapini iznad 80 kg je Paško Božić, dok je to u ženskoj kategoriji do 49 kg, gdje je Lena Stojković, još Bruna Duvančić. Za najbolju sportašicu Hrvatske 2023. u izboru HOO i Sportskih novosti Lenu Stojković (22) je znano kako se radi o dvostrukoj svjetskoj i europskoj prvakinji. Svjetska zlata je osvajala 2022. i 2023, ali i Bruna Duvančić ima već uspjeha. Brončana je s posljednjeg SP 2023. s tim da je i tri godine mlađa od Lene. Slično je kod dečki gdje je, uz svjetskog prvaka Šapinu, i brončani sa SP, Paško Božić.

Poput Dalića i Guardiole

Konkretno pitanje izborniku Tomasu. Što se mora dogoditi na EP u Beogradu za konačnu odluku, odnosno je li presudno da Božić bude bolje plasiran od Šapine ili Bruna od Lene?

- Ne, nema matematike na taj način. To je kao kad u nogometu Dalić u nekom trenutku da povjerenje Juranoviću, ne Stanišiću ili Pep Guardiola u Cityju ponekad izvadi De Bruynea i stavi Kovačića, da ne nabrajam, te u ovisnosti protiv koga igra i u kojem trenutku utakmice to čini. Jel’ se napada ili brani ili čuva rezultat. To je stvar jednostavno osjećaja trenera koji drugi ljudi možda nemaju. Da ne idemo u širinu. U našem sportu je dakle bitno i tko se s kim bori, kakav je ždrijeb, tko je koliko psihički jak, “milijun i jedna” stvar - naglašava Tomas.

image
ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia

Ovime smo donekle dobili i odgovor na pitanja koja se nekad postavljaju, tipa “što radi izbornik u, recimo, boksu, taekwondou...”. Evo, to je odgovor djelomice. No, ono što nam je žao jest da Hrvatska nažalost u Parizu neće imati predstavnicu u kategoriji do 67 kg. Drugim riječima, u Parizu zlato iz Tokija neće braniti Matea Jelić, s tim da se za to mjesto olimpijska pobjednica borila s Doris Pole.

- Tu smo imale dvije fenomenalne sportašice u istoj kategoriji i dogodilo se baš toliko pehova. Matea se borila i u kategoriji preko 67, na Grand Prixu ispala za jedno mjesto, za pet bodova samo. Mi smo jednom Anu Zaninović kvalificirali za OI za 0.67 bodova! Tonija Kanaeta smo u Tokio plasirali za 1.2 boda, sad nam sreća nije išla na ruku. Onda smo se odlučili na kvalifikacije između njih dvije, Matee i Doris. Tu je Doris osvojila prvo mjesto u Austriji, da bi Matea osvojila bodove u Turskoj kao druga. Nije preostalo drugo, nego smo organizirali njihovu međusobnu borbu. U tri borbe, Doris je vrlo, vrlo tijesno pobijedila, u posljednjim sekundama, 2-1 i otišla na kvalifikacije. U posljednjoj borbi protiv Španjolke, europske prvakinje, Doris nije imala onu koncentraciju koju je trebala imati i sada je ona u posljednjim sekundama izgubila. Tako je Doris ostala doma, što se Pariza tiče - pojasino je izbornik Toni Tomas.

Nastavak uspješne priče

Bilo je tu i još nekih pehova, među veće sigurno spada Toni Kanaet, brončani iz Tokija koji je prvo slomio nogu, dok kad se vratio nakon dužeg izbivanja, slomio je i ruku. U konačnici, i Doris Pole je imala puknuće križnog ligamenta i godinu dana izbivanja s borilišta. To je ono... Kad te krene loše, ne zaustavlja se. To je i razlogom zašto će Hrvatska s troje predstavnika na OI, iako je bilo računica (da nije bilo ozljeda) i u ponešto veću brojku. No opet, imamo razloga i temelja vjerovati u nastavak uspješne olimpijske priče iz taekwondoa. U konačnici, kad nas je ovaj sport odnosno kad su nas njegovi odličnici iznevjerili?

Tomasov izbor

Do 49 kg (ž)

Lena Stojković (Marjan Split), dvostruka svjetska i dvostruka europska prvakinja

Do 68 kg (m)

Marko Golubić (Metalac Zagreb), svjetski prvak

Iznad 80 kg (m)

Ivan Šapina (Marjan Split), svjetski prvak

Paško Božić (Marjan Split), brončani sa SP

Sve olimpijske medalje hrvatskog taekwondoa

Peking 2008.

BRONCA Martina Zubčić, do 57 kg

BRONCA Sandra Šarić, do 67 kg

London 2012.

BRONCA Lucija Zaninović, do 49 kg

Tokio 2021.

ZLATO Matea Jelić, do 67 kg

BRONCA Toni Kanaet, do 80 kg

Najtrofejniji hrvatski olimpijski sportovi

10 medalja

Alpsko skijanje (4-6-0)

7 medalja

Veslanje (2-3-2)

5 medalja

Atletika (3-1-1), tenis (1-1-3), TAEKWONDO (1-0-4)

Linker
20. ožujak 2024 17:11