MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA
‘OKRUTAN ‘SPORT

Kakav peh za Zagrepčanku: Doris Pole ‘pomela‘ svjetsku i olimpijsku prvakinju, pa ostala bez medalje

‘Imala sam malo teži ždrijeb, ali ne želim se na to izvlaćiti‘, rekla je naša predstavcina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. svibanj 2023. 18:03

Osim Mateje Jelić, u utorak se u Bakuu borila i još jedna naša kandidatkinja za vrlo visok plasman, pa i medalju, Zagrepčanka Doris Pole. U kategoriji do 67 kg, onoj istoj u kojoj je nekoć vladala, a u konačnici i olimpijsko zlato osvojila Mateja, sada je Doris Pole. Prije četiri godine je Doris osvojila broncu na SP i to u kategoriji do 73 kg. Četiri godine kasnije, šest kilograma manje i sjajan, perfektan čak početak.

Doris je prvo svladala Šveđanku Sjöberg 2-1 u rundama (6:8, 14:2, 15:1), a to je bio tek početak. Naime, sjajna Pole je u 2. kolu pobijedila dotad aktualnu svjetsku prvakinju, detronizirala je Meksikanku Leslie Soltero 2-0 (3:2 i 11:4), da bi zatim bila bolja i od olimpijske pobjednice iz Tokija! Savladana je Britanka Lauren Williams 2-0 (9:6, 12:8). Kada "maknete", "pometete" s tatamija svjetsku prvakinju, a onda i olimpijsku pobjednicu, svijet vam se lagano postavlja, nazire pod nogama.

Tako je to tada izgledalo. Međutim, još se jednom nažalost potvrdilo i da u praktički svakoj kategoriji, prvih 10-15 boraca, u ovom slučaju borkinja, su dovoljno klasne da svaka svaku može pobijediti. U četvrtfinalu je Doris Pole sučelila snage Francuskinji Magde Wiet-Henin. Prva runda 2:2, ali druga 7:2 za Francuskinju i Doris je ispala. Djevojka koja je svladala svjetsku prvakinju, izbacila olimpijsku pobjednicu, izgubila je borbu za kolajnu. Azerbajdžan će napustiti praznih ruku. Primjer kako sport zna ponekad biti i okrutan.

- Francuskinju sam ne tako davno pobijedila na turniru u Austriji, no ovaj put nije išlo kako smo htjeli. Moja najbolja borba bila je upravo protiv svjetske prvakinje. Imala sam malo teži ždrijeb, ali ne želim se na to izvlačiti. Ipak, drago mi je da sam pobijedila dvije tako jake cure i to me gura naprijed - lagano će utučena Doris iz Bakua, reprezentativka koja pripada samom svjetskom vrhu, iako su mnogi možda pomalo zaboravili na nju.

Naime, prije nepune dvije godine, 2021. je ozlijedila prednje križne ligamente, U svakom sportu, pa tako i u taekwondou teška ozljeda koja iziskuje dugotrajan oporavak. Ne samo to, nego vrlo naporno i teško skupljanje olimpijskih bodova. Nije to Doris čak niti toliko teško ili nemoguće prikupiti, koliko je njezin bodovni zaostatak na putu do Pariza zamjetan jer dugo je nije bilo na najvećim natjecanjima. U tom je pogledu onda velika šteta što nije na ovom Svjetskom prvenstvu "dogurala" dalje, više od četvrtfinala. Kako poradi medalje, tako i zbog veće količine bodova za Olimpijske igre.

U utorak, drugog natjecateljskog dana Svjetskog prvenstva nastupio je i 17-godišnji Jan Flegar iz zagrebačkog Jastreba, (do 58 kg) koji je zaustavljen u drugom kolu od Španjolca Yunte 0-2 (2:8, 1:13).

Trećeg dana Svjetskog prvenstva u Bakuu, u srijedu, nastupaju Matej Nikolić (do 80 kg), Ivan Šapina (do 87 kg) i Bruna Duvančić (do 49 kg).

Linker
28. travanj 2024 17:52