Doček u klubu

 MARIJAN BAKIĆ
PONOS GRADA NA ČETIRI RIJEKE

Karlovačka zvijezda Oscaru, novoj mladoj zvijezdi: ‘Nanizati šest pobjeda u jednom danu je strahovit uspjeh‘

Doček i priznanja juniorskom svjetskom prvaku u taekwondou Oscaru Kovačiću u rodnom gradu
Piše: Marijan BakićObjavljeno: 08. listopad 2024. 21:00

Karlovac je upriličio lijep doček svojem sportskom junaku i perjanici sporta u gradu na četiri rijeke, svjetskom juniorskom prvaku u taekwondou, Oscaru Kovačiću.

Podsjetimo, pretposljednjeg dana juniorskog Svjetskog prvenstva u taekwondou u Južnoj Koreji, Hrvatska je osvojila tada treću medalje, drugu zlatnu. Dan kasnije će “aterirati” i još jedna, četvrta hrvatska. No, ona prošlosubotnja zlatna medalja koju je osvojio Oscar Kovačić (do 78 kg) povijesna je jer je prva u muškoj juniorskoj konkurenciji.

Šest pobjeda u jednom danu

Oscaru je ovo druga medalja sa svjetskih prvenstava, budući da je prije dvije godine, 2022. osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu, dok je ove godine u Tirani osvojio i naslov europskog prvaka.

image

Oscar s trenerima Cvitakom i Vlašićem

MARIJAN BAKIĆ

Na doček u klupskim prostorijama u bivšoj vojarni na Luščiću, pored svih generacija tekvondaša kluba došla je i zamjenica županice Vesna Hasan Dolinar, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i čelni ljudi županijske i gradske sportske zajednice, Želimir Feitl i Željko Šančić, roditelji, najuža rodbina, djed i baka, prijatelji...

Gradonačelnik, zamjenica župana i predsjednik KŠZ čestitali su na uspjehu, te obećali pomoći kako bi jednog dana ponio medalju i s olimpijskih igara.

- Nanizati šest pobjeda u jednom danu je strahovit uspjeh. Ja to znam jako dobro jer dolazim iz jednog drugog sporta, karatea - rekao je Želimir Feitl, bivši karate reprezentativac, danas predsjednik županijske sportske zajednice.

- U ovom klubu vlada dobra atmosfera i pozitivan sportski duh i iskreno se tome mogu nakloniti. Karlovac napokon treba olimpijskog pobjednika - spomenuo je gradonačelnik Mandić i Oscaru uručio Karlovačku zvijezdu u 3D printu.

Povezanost s trenerom

Priželjkivao je svjetsku zlatnu medalju u Koreji rekavši nam još prije godinu dana u intervjuu:

“Iznimno je teško u Hrvatskoj izboriti status seniorskoga reprezentativca jer je konkurencija strahovito jaka. Vjerujem da je s puno truda to moguće ostvariti. Dio godine nastupat ću i kao senior. Kroz kriterijske turnire nadam se izboriti kimono s državnim grbom, te ponovno nastupati na svjetskoj smotri i napraviti najbolji plasman.”

Na upit o olimpijskim igrama rekao je:

- Nadam se i želja mi je jednoga dana nastupati i na olimpijskim igrama. To je normalno i to je cilj svakoga ozbiljnoga sportaša.

Ne mislim da će to biti lako ostvariti, znam da će put do toga biti težak, ali dat ću sve od sebe da uspijem u toj želji.

Goran Cvitak, glavni trener Taekwondo kluba Prana iz Karlovca je naglasio:

- Bilo je ovo mukotrpno i intenzivno razdoblje priprema za ovakvu razinu natjecanja. Većina sportaša koja se uspije plasirati na Svjetsko prvenstvo, uz sav trud i želju za rezultatom, nažalost dođu i ne uspiju, izgube već u prvoj borbi. Oscar je dokazao je da nije sportaš kojega će zadovoljiti državna medalja, medalja s G turnira ili čak europskog prvenstva, već samo jedna medalja koja je s njegovih 17 godina najveća stepenica u taekwondou, zlatna svjetska medalja. Sada je potrebno centrirati motive, želje i prioritete jer će za dvije godine opet trebati izboriti odlazak na Svjetsko prvenstvo, prije toga i na Europsko.

Još je dodao:

- Uz svakog uspješnog sportaša stoji i kvalitetan trener i važna je povezanost sportaša i trenera. Upravo je to ono što Oscar ima sa svojim trenerom Lukom Vlašićem. Jedan iskreni odnos pun podrške i razumijevanja s dozom Lukine pozitivne ludosti koja je također zaslužna za sve. Umjerena i kontrolirana doza zaluđenosti koju Luka ima je očito uz izvanserijskog sportaša poput Oscara pravi recept za velike rezultate.

Linker
08. listopad 2024 21:00