Ivan Šapina (desno) na Olimpijskim igrama u Tokiju

 JAVIER SORIANO Afp
RAPSODIJA MEDALJA

Nastavlja se hrvatska berba u Poljskoj: Imamo novo zlato, ali i dvije bronce sjajnih boraca

Bio je to dobar dan u Poljskoj, uobičajen za hrvatski taekwondo, s tri nove osvojene medalje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. lipanj 2023. 20:46

Jasno, pa nije svaki dan nedjelja. Pa tako i u taekwondou. Minule nedjelje, nakon kolajnama bogatog petka i subote na Europskim igrama, protekao je "mršavo". Neuobičajeno za ovaj sport u Hrvata. Nedjelja bez odličja. Neš‘ ti dana u kojem Hrvatska ne osvoji barem jednu medalju u taekwondou. No, valjda je takva nedjelja morala doći. Nekoć su Bono i U2 pjevali o jednoj tužnoj, doduše nažalost i krvavoj nedjelji, ali u jednom sasvim drukčijem i tragičnom kontekstu, pa se stoga nećemo ni referirati na to, ali...

Kako iza svake kiše dolazi sunce, tako i iza svake tužne i siromašne nedjelje, dolazi i plemenitim kovinama za hrvatski taekwondo bogati ponedjeljak. Kako bi tako i bilo zasluge pripadaju prvenstveno Zagrepčaninu na privremenom radu u Splitu, Ivanu Šapini koji je izborio finale u kategoriji do 87 kg. Iako, malo smo se "smrznuli" u početku vrelog ljetnog dana. Ne zbog Šapine, nema s njim problema, nego je dan počeo ranim ispadanjem Nike Petanjek (iznad 73 kg) koju je odmah, u prvom kolu izbacila Španjolka Maria Tania Castineira (2-0). Malo smo se "smrznuli" samo poradi primisli - "pa nije vrag da nas zla kob nedjelje prati i u ponedjeljak". Nije tako bilo, srećom i dakako.

Već je i Petanjekina imenakinja, Nika Klepac nagovijestila dobar dan. Za početak je "maknula" Anamariju Georgievsku iz Sjeverne Makedonije, 2-0, da bi u polufinale ušla bez borbe. Naime, četvrtfinalna suparnica, Britanka Rebeca Louise McGowan je bila prinuđena predati zbog ozljede. U polufinalu je od Nike bolja bila također vrlo mlada, 17.godišnja Turkinja Yaren Uzuncavdar, 2-0 (1:0 i 4:0 u rundama). Nika je time "gurnuta" u borbu za broncu gdje joj se sučelila Talijanka Stella Smiraglia. Njihova treća borba dosad ukupno i treća pobjeda. Završilo je s 2-0 (4:3 i 6:3) za Niku Klepac i još jednom medaljom za hrvatski taekwondo.

- Savršena završetak ove polusezone. Bilo je malo napeto jer je krenula s ozljedom, ali sve je završilo dobro. U prvoj sam borbi malo ozlijedila nogu, ali zahvaljujući fizioterapeutu smo sve sanirali - nakon borbe za broncu će Nika Klepac.

Od muškaraca, u akciji su bili dvojica - Paško Božić i Ivan Šapina. U kategoriji iznad 87 kg, Paško je za početak pobijedio Marca Lenkewitza iz Njemačke 2-0, a istim rezultatom u četvrtfinalu i Poljaka, Mikolaja Szaferskog. U polufinalu je međutim naletio na "tvrđi orah" od sebe, barem tog dana, na Cadena Luisa Cunninghama koji je slavio 2-0 po rundama.

- Taj me je "došao glave" i na Svjetskom prvenstvu, pa sad drugi put - priznao je Paško.

U borbi za broncu našao se licem u lice s Andrijem Harbarom iz Ukrajine. Andrij je doista i bio hrabar, ali ne baš i toliko vješt kao Paško Božić koji ga je svladao poprilično uvjerljivo 2-0 (5:0, 5:1).

- U borbi za broncu sam se koristio malo i svojom visinom, dužinom nogu, ruku, udarcem šakom - spomenuo je Božić.

Za kraj, kako i dolikuje... zlato, hrvatski stijeg na najvišem jarbolu i Lijepa naša. Zasluge svjetskog doprvaka Ivana Šapine koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji do 87 kg. Tri borbe, tri suverene izvedbe i nadmoćne pobjede. Sve tri s po 2-0. Prva je već bila za Šapinu i četvrtfinale, a "stradalnik" Grk Vasileios Tholiotis. U polufinalu je naš Ivan bio prejak za Turčina Enbiyu Taha Bicera, da bi u finalu bez šansi bio Slovenac Patrik Divković kojeg je naš borac dobio po rundama, 8:3 i 14:6. Šapina je "šapu" položio na zlato.

Da, bio je to jedan dobar dan u Poljskoj. Uobičajeni za hrvatski taekwondo. Nove tri kolajne.

Linker
22. travanj 2024 10:06