Toni Kanaet i Lena Stojković

 HKS Hks
NA KROVU KONTINENTA

Nevjerojatan dan u Beogradu: Hrvatska nakon tri bronce ima i dva europska zlata!

Stojković je uzela šesto zlato u nizu, a Kanaes drugi put postao prvak kontinenta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. svibanj 2024. 20:40

Prvog dana seniorskog Europskog prvenstva u Beogradu tri medalje, sve tri brončane. Drugog dana ili u petak, začudo niti jedna, a onda u subotu nove dvije! Najsjajnije, najbolje. Dva zlata, imamo prvakinju i prvaka Europe. I da, od tih zasad pet medalja, čak su četiri iz "radionice" splitskog Marjana, ako ste se slučajno zapitali odakle su...

Marjanašica Lena Stojković (do 46 kg) osvojila je i šesto zlato u nizu. Sada je trostruka uzastopna prvakinja Europe i dvostruka uzastopna svjetska prvakinja, a tome je dodala i naslov pobjednice Europskih igara. Brončani olimpijac iz Tokija 2021., također marjanaš Toni Kanaet (do 80 kg) postao je drugi put prvak Europe na dojmljiv način. Bez izgubljene runde, a znamo da je ovom prvenstvu i naslovu prvaka prethodio težak lom noge i taman kad se oporavio, i lom ruke.

Toni Kanaet je na putu do finala u 1. kolu bio slobodan, u 2. je slavio protiv Čeha Alberta Ludwiga s 2:0, da bi četvrtfinalnom pobjedom protiv Danca Edija Hrnića osigurao novu europsku medalju, svoju šestu u karijeri na prvenstvima Starog kontinenta. Glede Hrnića, riječ je o 20-godišnjem dečku koji je rođen u Danskoj gdje su mu roditelji došli iz BiH kao izbjeglice tijekom rata u toj državi.

image

Toni Kanaet prvi na postolju

HKS Hks

U polufinalu je Toni Kanaet s novih 2:0 pobijedio odličnog Nedžada Husića iz Bosne i Hercegovine iako je u toj borbi bilo i više od samog sportskog dijela jer je Toniju još uvijek svježe sjećanje na prijelom noge koji ga je udaljio od plasmana u Pariz na Olimpijske igre, a koji se na Grand Prixu dogodio upravo protiv Husića. Tako je Kanaet ovom pobjedom pokazao koliko je fizički i psihički jak i koliko se još jednom vratio na tatami bolji i čvršći.

- Četvrta moja europska medalja, druga zlatna. Prvu sam osvojio 2018., a ova mi je posebnija kada se sjetim što sam sve prošao od ozljeda, od puknuća potkoljenice do loma ruke pa se nisam uspio plasirati na Olimpijske igre u Parizu i zato je najbolji mogući osjećaj vratiti se na najvišu stepenicu postolja na EP.

Priznaje kako uoči dolaska u Beograd nije znao koliko vrijedi u ovom trenutku.

- Iskreno, nisam puno očekivao zbog svih ozljeda. Imao sam i problema s leđima, nisam se mogao dati sto posto na treninzima u Makarskoj. No, borbu po borbu sam bio sve bolji, odlično sam se osjećao. Imao sam sjajnu podršku s tribina od kolega iz reprezentacije i drugih naših navijača. Najviše moram zahvaliti svojim trenerima, Veljku Lauri i Toniju Tomasu, koji su me podržavali, bili su mi mentalna potpora kada mi je bilo teško. Vjerovali su u mene i kada sam se ozlijedio i zato im veliko hvala - zaključio je Toni Kanaet.

Fantastična je bila i Lena Stojković, dvije godine uzastopno najbolja sportašica Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, prošle godine i najbolja u izboru Sportskih novosti, te osvajačica 5 uzastopnih zlata na dosadašnjim SP, SP i Europskim igrama.

Lena je na putu do novog finala kategorije do 46 kilograma slavila protiv Azerbajdžanke Zemfire Hasanzade 2:0, potom i protiv Cipranke Kyriaki Kouttouki u četvrtfinalu još jednom s 2:0, te Ukrajinke Viktorije Nahurne u polufinalu i to opet, treći put s 2:0.

- Sretna sam i ponosna na ovaj uspjeh. Cijeli dan sam se osjećala dobro i uživala sam iz borbe u borbu. Finale je počelo malo dramatično, tako nekad mora biti, dok se ja ne posložim skroz u čemu mi je puno pomogao moj trener Veljko Laura. Nakon izgubljene prve runde rekao mi je da se koncentriram, da se držim plana, da ne letim i na kraju sam preokrenula borbu - nakon finala je rekla Lena Stojković i dodala:

- Treći put sam sam prvakinja Europe i to je pomalo nestvarno za izgovoriti, no istovremeno je i stvarno jer znam koliko sam radila i dala sebe u ovo. Nadam se da će to potaknuti i druge kao primjer da se s trudom i radom može jako puno postići.

image

Lena Stojković prva na postolju

HKS Hks

Dodajmo da su vrlo dobri u subotu bili Marko Golubić i Doris Pole iz zagrebačkog Metalca koji su ostali korak kratki za nove hrvatske medalje. Marko je turnir otvorio s dvije odlične pobjede protiv Nizozemca i Turčina da bi ga u četvrtfinalu s tijesnih 1:2 u rundama zaustavio svjetski i europski prvak, te olimpijski doprvak Britanac Bradly Sinden. Marko je svakako odlično najavio Olimpijske igre u Parizu gdje će, vjerujemo, doći još spremniji i još bolji.

Doris Pole je nastavila s pehovima. Nakon što je tri sekunde prije kraja ostala bez vize za Pariz sada je sekundu prije kraja ostala bez medalje na Europskom prvenstvu. Nakon pobjede protiv Norvežanke 2:0 u rundama u drami četvrtfinala protiv domaće predstavnice Aleksandre Perišić, Doris je imala 1:1 u rundama i vodstvo 5:3 do zadnje sekunde kada je primila udarac i izgubila borbu. Doduše, udarac je primljen u najblaže rečeno spornoj situaciji. Sutkinja naime nije kaznila Srpkinju za nedopušteno držanje već joj je omogućila udarac u glavu naše Doris.

U nedjelju, posljednjeg dana natjecanja od Hrvata će nastupati Nika Karabatić (do 57 kg), Ivana Arelić (do 62 kg), Leon Hrgota (do 74 kg) i Paško Božić (iznad 87 kg).

Linker
26. kolovoz 2024 02:44