Paško Božić proglađen je od strane HOO-a najvećom nadom hrvatskog sporta.
 

 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
OSAM MEDALJA S EP-A

Nova bronca za Hrvatsku, dobitnik nagrade za najveću mladu nadu osvojio prvu medalju u seniorskoj karijeri

Paško Božić je osvojio brončanu medalju u kategoriji +87 kilograma na EP-u u tekvandou
Piše: HinaObjavljeno: 22. svibanj 2022. 16:43

Posljednjeg dana europskog seniorskog tekvando prvenstva u Manchesteru, Hrvatska je stigla do još jedne bronce koju je u kategoriji +87 kilograma osvojio Paško Božić.

Ovom broncom Hrvatska je završila svoj nastup na EP s osam medalja - dva zlata, jednim srebrom i pet bronci, a još jednu medalju i to zlatnu, osvojio je Ivan Mikulić na europskom paratekvando prvenstvu koje je održano istovremeno u istoj dvorani u Manchesteru.

Božić, teškaš splitskog Marjana, je krenuo u osmini finala pobijedivši Norvežanina Miloša Pilipovića sa 24:4. Potom je u četvrtfinalu svladao prvog nositelja i olimpijskog doprvaka iz Tokija Makedonca Dejana Georgijevskog sa 20:9. Paško je u polufinalu zaustavljen od Španjolca Ivana Martineza Garcije sa 6:11, te je ostao na brončanoj medalji.

Prva je to seniorska medalja za tek 20-godišnjeg Božića, dobitnika nagrade Dražen Petrović za najveću mladu nadu koji je svojevremeno bio brončani kadet Europe kao i srebrni na mlađem seniorskom prvenstvu starog kontinenta.

Šesta je to medalja za splitski Marjan na ovom prvenstvu od osam Hrvatskih te ukupno nevjerojatna 94. medalja kluba koji iz godine u godinu postiže nevjerojatne rezultate na velikim natjecanjima.

Braniteljica naslova Bruna Vuletić zaustavljena je u borbi za medalju od iznimno nezgodne i visoke Belgijanke Chaari Sarah sa 5:12. Članica Marjana je u kategoriji do 62 kilograma krenula s pobjedom protiv Finkinje Manninen 16:8, ali dalje od toga nije išlo.

Marko Golubić iz zagrebačkog Championa prvenstvo je otvorio slavljem u osmini finala protiv Ukrajinca Chumachenka 27:13. Dramatična borba u četvrtfinalu protiv Husića na koncu je završila 21:20 za olimpijca iz Bosne i Hercegovine čime je Marko ostao bez polufinala i rekordne devete medalje za Hrvatsku.

U kategoriji do 57 kilograma nastupila je i Helena Kičema iz Novog Zagreba koja je u osmini finala slavila protiv Austrijanke Kindl rezultatom 20:14 da bi je u borbi za medalju zaustavila dvostruka olimpijska pobjednica Jade Jones prekidom 6:26.

Linker
26. travanj 2024 08:26