Zlatna Magdalena Matić

 HTS
TAEKWONDO

Nova žetva medalja na juniorskom SP u Južnoj Koreji, Hrvatska je treća na svijetu

Mogla je Hrvatska vrlo lako i do više medalja pa čak i do naslova svjetskih prvakinja...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. listopad 2024. 20:22

Da je Hrvatska planetarna taekwondo velesila znano je od ranije i možda i nije potrebno to zasebno elaborirati, dokazivati, utvrđivati. No, jedna je potvrda i službeno došla koncem minulog tjedna. Iz države koja je kolijevka ovog sporta, iz Koreje.

U Chuncheonu je okončano juniorsko Svjetsko prvenstvo na kojem je ukupno 31 država osvojila medalje. Najbolji je po tom pitanju Iran, slijedi domaćin natjecanja Koreja, dok je treća... Hrvatska. Bez zlata i naslova svjetskog prvaka ili prvakinje ostale su države poput Kine, Turske, Španjolske, Francuske, SAD... koje samim time gledaju Hrvatskoj i u leđa ekipnog poretka.
Hrvatska je s četiri medalje pokazala da nema straha za budućnost. Svjetska prvakinja je fenomenalna Magdalena Matić iz splitskog Marjana, svjetski prvak je i silno nadareni Oscar Kovačić iz karlovačke Prane. Uzgred budi rečeno, dosad nismo nikad imali juniorskog svjetskog prvaka. Osvojene su još i dvije bronce, za Mariju Uglešić iz splitskog Marjana, te Emu Bugarinović iz Bjelovara.

image

Oscar Kovačić svjetski prvak

Mogla je Hrvatska vrlo lako i do više medalja pa čak i do naslova svjetskih prvakinja da su dvije sportašice Marjana imale mrvicu više sreće. Maja Srhoj je u kategoriji do 68 kilograma u ždrijebu naletjela na fantastičnu Iranku koja već dvije godine ne zna za poraz. U izjednačenom dvoboj prvu je rundu Maja izgubila nakon 7:7, drugu je pobijedila 6:4 da bi treću izgubila s tijesnih 6:7. Iranka je kasnije pomela konkurenciju i s 13:0 u drugoj rundi osvojila finale i naslov svjetske prvakinje. Izvrsna borba za Maju Srhoj koja je ulazno godište juniorki i pred kojom je još mnogo uzbuđenja. Lana Graovac je također ulazno godište juniorki, bez medalje je ostala uslijed poraza od svjetske doprvakinje iz Koreje iako ostaje žal jer je u turnir krenula odlično, pobjedama protiv Šveđanke 12:0 i 20:7, potom Alžira 18:6 i 13:0 kao i Australije 13:1 i 11:1. Poraz u borbi za medalju i peto mjesto je mala utjeha jer je Graovac u Koreju stigla po medalju.

Ipak, treće mjesto u svijetu, u ukupnom poretku juniorske konkurencije, sjajan je uspjeh hrvatskog taekwondoa. Dometnuli bismo, još jedan u nizu.

Linker
07. listopad 2024 20:22