PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
HRVATI BRILJIRAJU

Odlične vijesti stižu s GP-a u Rimu: Bronce za Zagrepčane Golubića i Šapinu

U subotu od naših predstavnika još nastupaju Nika Klepac, Matea Jelić i Josip Teskera
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. lipanj 2023. 21:32

Tek nekoliko dana od briljantnih izvedbi na Svjetskom prvenstvu u Bakuu, hrvatski taekwondo nastavlja medaljaški niz na novom, iznimno bitnom i jakom natjecanju od velikog značenja glede plasmana na OI u Parizu sljedeće godine.

Naime, u Rimu je u petak počeo prvi ovogodišnji Grand Prix miting koji nosi puno bodova na olimpijskoj rang-ljestvici, a u Vječnom gradu su značajne korake na putu za Pariz ostvarila dvojica Zagrepčana, svjetski prvak do 68 kg, Marko Golubić odnosno svjetski doprvak iznad 80 kg.

Marko Golubić se plasirao u polufinale, ali nažalost morao je predati borbu protiv Uzbekistanca Ulugbeka Rašitova zbog ozljede šake. Do tog trenutka je Marko svladao Korejca Ho-jun Jina 2-0 (10:1, 3:2), te Francuza Thea Luciena 2-0 (2:2, 3:0). U četvrtfinalu je pao i Jordanac Zaid Kareem 2-0 (13:4, 14:6). Ozljeda šake ga je spriječila nastupa u poluzavršnici.

Ivan Šapina (iznad 80 kg) je svladao prvo Ukrajinca Vladislava Bondara 2-0 (9:1, 12:0), da bi potom temeljem ždrijeba za suparnika imao klupskog kolegu iz splitskog Marjana, Paška Božića, brončanog iz Bakua. Međutim, borbe Hrvat na Hrvata nije bilo. Paško je predao borbu Ivanu i to stoga što je Ivan Šapina u daleko boljem položaju za dohvatiti mjesto u Parizu. Ivan Šapina je naime trenutačno 3. na olimpijskoj ljestvici, dok je Paško Božić ušao u krug 20. Oduzimati bodove jedan drugome, ne bi imalo smisla. Paško teško da bi i pobjedom uspio dohvatiti Pariz, dok bi Ivanu gubitak tih bodova puno značio. U konačnici je tako Ivan Šapina službeno izašao kao pobjednik, iako ako nas pitate, pobjednici su obojica. Komplimente zaslužuje sjajni Paško Božić, koji je inače u 1. kolu pobijedio Egipćanina Ahmada Rawya 2-0 (12:8, 16:2).

Ivan Šapina je potom u četvrtfinalu svladao Amerikanca Jonathana Healyja 2-0 (10:5, 9:2), no u polufinalu se namjerio na u petak boljeg, Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča koji je slavio 2-0 (5:5, 10:5).

U subotu u Rimu nastupaju od Hrvata - Nika Klepac (do 67 kg), Matea Jelić (iznad 67 kg) i Josip Teskera (do 58 kg).

Linker
02. svibanj 2024 13:47