Lena Stojković

 DAMIR KRAJAČ/CROPIX
SIMPLY THE BEST

Opasna cura već je stigla do predgrađa Pariza. Hrvatski sport trenutačno nema dominantniju osobu

Lena Stojković (21) je zlatom na Europskim igrama opet dokazala koliko je superiorna
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. lipanj 2023. 09:56

Zvučat će bahato, ali na ovo smo zlato s Europskih igara računali, štoviše već ga uračunali u nisku medalja prije nego se hrvatska sportska ekspedicija uopće uputila u Poljsku. Zlato Lene Stojković (21) u taekwondou. Jednostavno, ne zbog nadmenosti ili navijačkih sklonosti, već poradi spoznaja da je ova mlada Splićanka u svojoj kategoriji do 46 kilograma ono o čemu je pjevala - odnedavno nažalost pokojna - Tina Turner, Simply the best. Jednostavno najbolja.

Djevojka koja je na posljednja dva svjetska prvenstva osvojila zlato (Guadalajara 2022. i Baku 2023.); cura koja je na dva posljednja europska prvenstva također stala na najviše stepenice postolja (Sofija 2021. i Manchester 2022.) jednostavno i nije moguće drukčije ili bolje opisati, nazvati do - jednostavno najbolja! Dokazala je to i na Europskim igrama u Poljskoj.

Njezino peto uzastopno zlato s velikog natjecanja. Ako je prilično govoriti o neuspjesima kada govorimo o ovakvoj sportašici, u posljednje je vrijeme Lena jedino “kiksala” na posljednjem Grand Prixu u Rimu, u 1. kolu. No dobro, ne postoji sportaš i sportašica koji je dobio/dobila sve borbe, utakmice, tako da doista ne valja biti sitničav. U Leninom slučaju je to i nemoguće. Ona je toliko suverena vladarica svoje kategorije da je bespredmetno o tome dalje razglabati.

image
European Games 2023

Zlato iz Poljske, s Europskih igara, Lenu Stojković “gura” još više prema Parizu odnosno Olimpijskim igrama 2024. Lena Stojković je trenutačno treća na olimpijskoj rang listi, dok joj zlato iz Poljske osiguralo 40 velikih i vrijednih bodova. Taj broj bodova je primjerice jednak zlatu na Europskom prvenstvu, što je možda najbolji dokaz uspjeha. Dakako, kojih cca 400 dana prije Igara u Parizu nezahvalno je govoriti o osiguranoj olimpijskoj vizi, ali Lena je sada “prokleto” blizu Pariza. Figurativno je negdje u predgrađu francuskog glavnog grada.

E sad, teoretski bi Lena mogla ugroziti svoj olimpijski san kada ona sama ne bi osvojila niti jedan više bod, ali i kada bi nužno preostale turnire osvojile redom djevojke koje su sada negdje između sedmog i desetog mjesta na rang listi. To je malo, jako malo vjerojatno. Ipak, iz predostrožnosti nećemo još Lenu nazvati našom olimpijkom u Parizu, iako je potpisnik ovih redaka u to siguran jednako kao što je bio i u uvjerenje da će u Poljskoj “pasti” zlato.

- Sretna sam i drago mi je da sam uspjela opet osvojiti zlato. Kad usporedim ovo natjecanje i Svjetsko prvenstvo, možda je malo bilo teže bilo u Bakuu. Mislim da je ključ uspjeha sve pomalo, ali osnovno je da se rad i trud uvijek vrate - poručila je Lena iz Poljske.

image
European Games 2023

Uz dodatak:

- Ovo mi je prva medalja na Europskim igrama, ali i tek prva medalja tekvandoaša na ovom natjecanju.

Da, još nešto u što smo bili poprilično uvjereni. Takva je “hrvatska taekwondo radionica” koja primarno uporište ima u splitskom Marjanu. Jasno da je Lena Stojković također njihov izdanak. Vjerna, izvrsna učenica u ovom slučaju trenera Veljka Laure zvanog Šišo. Stručnjaka koji brojem medalja lagano “šiša” već i Tonija Tomasa, svojeg prijatelja, kolegu, ali jasno i šefa u klubu.
I zapamtite još nešto, Lena nije okončala svoju zlatnu nisku. Ovo joj je “tek” peto zlato! Simply The Best!

Linker
12. svibanj 2024 12:17