Matea Jelić

 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
TAEKWONDO

Planira se hrvatska žetva kolajni, na Svjetskom prvenstvu nastupit će čak 16 hrvatskih reprezentativaca

U Bakuu u ponedjeljak počinje seniorsko Svjetsko prvenstvo u taekwondou
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2023. 14:00

U glavnom gradu Azerbajdžana, u ponedjeljak počinje 26. Svjetsko prvenstvo u taekwondou. Posljednje seniorsko natjecanje ovog ranga uoči Olimpijskih igara u Parizu. Natjecanje koje je značajno samo po sebi, jer se radi o borbi ipak za svjetske medalje, ali s nadmetanjima i za bodove kojima se "hvata" Pariz, ovo SP dobiva dimenziju više.

Hrvatski taekwondo od Bakua očekuje nastavak žetve medalja. Ništa neočekivano od najtrofejnijeg pojedinačnog sporta u nas koji se može pohvaliti s dosad ukupno 5 olimpijskih medalja (jedna zlatna), 30 odličja sa svjetskih prvenstava (od toga 3 zlatna), te čak 82 medalje s europskih prvenstava (23 zlatne). Hrvatska je u Azerbajdžan otišla s istinski najjačim snagama, bez boljki uvjetovanih izostancima zbog ozljeda, bolesti. Kandidata za medalju, pa i za najviši plasman je podosta. Mlada Lena Stojković je braniteljica naslova svjetske prvakinje od prije šest mjeseci u meksičkoj Guadalajari, a ujedno i aktualna prvakinja Europe.

Pače, dvostruka uzastopna. Lena će nastupati u srijedu, 31. svibnja. S nestrpljenjem iščekujemo i nastup olimpijske pobjednice Mateje Jelić (utorak, 30. svibnja) koja je godinu nakon Tokija uglavnom provela opterećena ozljedama, ali se zadnjih pet mjeseci počela vraćati s nekoliko zapaženih nastupa i pobjeda na turnirima. Navodno je u jako dobroj formi. Istog dana valja ispratiti i još jednu Hrvaticu, Doris Pole do 67 kg. Brončana sa SP, istina prije četiri godine, ali forma je i dalje top.

Zanimljive su sestre, Bruna i Ivana Duvančić (do 49 odnosno do 57 kg). Ivana je na prošlom SP prije pola godine osvojila broncu, ali tada u kategoriji do 53 kg. Napominjemo kategoriju budući da je Ivana sada prebačena u kategoriju više, do 57 kg. Novost manja za 19-godišnju djevojku, a učinjeno je ovako između ostalog i stoga što se na taekwondo nebu pojavila izrazito velika nada, vrlo mlada Nika Karabatić (16). Za Niku u njezinom klubu, splitskom Marjanu, drže čak da bi s vremenom mogla nadmašiti i najveća imena tog kluba. Nika je 2018. bila kadetska prvakinja Europe. Godine 2021. je bila zajedno s Brunom Duvančić prvakinja Europe u juniorskoj konkurenciji. Prošle je godine osvojila broncu na juniorskom SP u Sofiji, da bi u Tirani iste godine, u rujnu 2022. osvojila naslov mlađejuniorske prvakinje Europe (do 21 godina)! Temeljem rezultata, Nika je još godinu dana ranije ostvarila plasman na EP do 21 godine, ali kako je tada imala 15 godina, nije udovoljavala donjoj dobnoj granici za nastup na natjecanju. Ove godine je već osvojila srebro na President kupu u Turskoj, te zlatne medalje s G2 turnira u Sloveniji i Bugarskoj.

Nika Karabatić je djevojka čije ime svakako valja zapamtiti. Vrlo je mlada, ne valja je već sada opterećivati najvišim dometima na SP, ali ako se već i sada dogodi, to neće biti baš nikakvo iznenađenje. Nika inače nastupa zadnjeg dana natjecanja, u nedjelju, 4. lipnja.

Kod muškaraca, postoje očekivanja svakako od olimpijca Ivana Šapine, ali i Mateja Nikolića. Uostalom, možda ugodno iznenadi i netko treći. Jedno je sigurno, taekwondo tjedan u Bakuu će biti zanimljiv, a mi se nadamo i za Hrvatsku ponovo uspješan.

Hrvatska reprezentacija na SP

Žene

(do 46 kg) Lena Stojković, Marjan, Split
(do 49 kg) Bruna Duvančić, Marjan, Split
(do 53 kg) Nika Karabatić, Marjan, Split
(do 57 kg) Ivana Duvančić, Marjan, Split
(do 62 kg) Ivana Arelić, Orion, Zagreb
(do 67 kg) Doris Pole, Metalac, Zagreb
(do 73 kg) Matea Jelić, Marjan, Split
(iznad 73 kg) Nika Klepac, Medvedgrad, Zagreb

Muškarci

(do 54 kg) Josip Teskera, Div, Knin

(do 58 kg) Jan Flegar, Jastreb, Zagreb

(do 63 kg) Lovre Brečić, Marjan, Split

(do 68 kg) Matija Črep, Ion, Zagreb

(do 74 kg) Marko Golubić, Metalac, Zagreb

(do 80 kg) Matej Nikolić, Jastreb, Zagreb

(do 87 kg) Ivan Šapina, Marjan, Split

(iznad 87 kg) Paško Božić, Marjan, Split

U ponedjeljak nastupaju

Od Hrvata će u ponedjeljak na tatami dvoje naših reprezentativaca. Od muškaraca je to Matija Črep, do 68 kg, a od djevojaka Ivana Duvančić, do 57 kg.

Linker
23. travanj 2024 09:37