Matea Jelić (arhiva)

 DUJE KLARIC/CROPIX
TAEKWONDO

Počelo je Europsko prvenstvo u Beogradu, Hrvatska prvog dana natjecanja osvojila tri bronce

Teskera je do medalje stigao pobjedama protiv Šveđanina Musse i Azerbajdžanca Dadašova
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. svibanj 2024. 17:03

Hrvatska taekwondo reprezentacija otvorila je seniorsko Europsko prvenstvo u Beogradu koje je počelo ovog petka na sjajan način. Prvog dana natjecanja na tatami je izašlo troje hrvatskih predstavnika i svih troje je stiglo do medalje! Pa, ne znamo je li moglo bolje. Dobro, kada bi bili maliciozni onda bi naveli da je idealno moglo biti sa sva tri zlata, no itekako se veselimo i s tri euro-bronce.

Matea Jelić, olimpijska pobjednica iz Tokija 2021. osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 73 kilograma dok je mlada Bruna Duvančić novom broncom stigla do svoje treće velike seniorske medalje sa samo 20 godina. Slavlju Hrvata pridružio se i Kninjanin Josip Teskera kojemu je to druga europska bronca zaredom.

Matea Jelić je kao nositeljica bila slobodna u 1. kolu, u drugom je bez većih problema svladala reprezentativku Bosne i Hercegovine Saru Pidro, 2:0. Slijedilo je četvrtfinale ili borba koja jamči odličje, a u njoj je za suparnicu imala domaću predstavnicu, Srpkinju Ivu Petrović. Od nje je Mateja bila bolja 2:1 u rundama. U polufinalu ju je čekala najteža prepreka, Francuskinja Althea Laurin koja je slavila 2-0 protiv Splićanke.

Drugu po redu medalju za Hrvatsku donijela je još jedna od Marjanovih borkinja, jedna od blizanki Duvančić u kategoriji do 49 kilograma. Bruna Duvančić je kao i Matea uživala status nositeljice, a to je značilo i da je bila slobodna u 1. kolu. U 2. kolu (osmina finala), a svom prvom nastupu u dvorani Beogradskog sajma, svladala je Grkinju Charikleu Sargantani 2:0. U borbi za medalju ili četvrtfinalu, Bruna Duvančić je pobijedila Šveđanku Indru Boden s novih 2:0 u rundama dok ju je u polufinalu zaustavila druga nositeljica, Turkinja Merve Dincel Kavurat, 0-2. To je inače za splitski taekwondo klub Marjan već 133. medalja s natjecanja klase OI, SP i EP

Treću medalju Hrvatskoj je osigurao, sebi priskrbio Kninjanin Josip Teskera (do 54 kg) pobjedama protiv Šveđanina Musse Marwana i Azerbajdžanca Sayada Dadašova dok ga je u polufinalu s 1:2 u rundama zaustavio Furkan Ubeyde Camoglu iz Turske.

Linker
18. listopad 2024 05:02