Matea Jelić

 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
SJAJNO!

Veliki povratak sjajne hrvatske heroine: Matea Jelić uzela broncu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu!

Zlatna s Olimpijskih igara u Tokiju sada je osvojila njenu prvu medalju sa SP-a u karijeri
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. svibanj 2023. 18:30

Najpoznatija izjava iz filmske karijere Arnolda Schwarzeneggera je - "I‘ll be back". Na "tvrdom engleskom s jasnim prizvukom štajerskog narječja. Matea Jelić, olimpijska pobjednica iz Tokija, u utorak je iz Bakua, s pustopoljine azerbajdžanske poručila na tečnom hrvatskom s prizvukom kninske pobjednice - "Vratila sam se"! Zasad s broncom, ali polako... Šampionka se vraća!

Matea Jelić je nakon zamalo dvije godine osvojila prvu "veliku" medalju. Prvu nakon Igara u Tokiju. Sada je na Svjetskom prvenstvu u Bakuu osvojila treće mjesto odnosno brončanu medalju, a koliko je to i za Mateu velik domet dostatno će reći podatak da joj je to prva medalja sa svjetskih prvenstava. Na prethodne tri planetarne smotre, doma se vraćala praznih ruku, porazima uvijek u četvrtfinalu, nadomak kolajne. Tako je bilo u korejskom Mujuu 2017., pa Manchesteru 2019. i konačno prije šest mjeseci u meksičkoj Guadalajari 2022.

No, tako je bilo i na prethodnom Europskom prvenstvu također. Poraz u četvrtfinalu. Razdoblje nakon olimpijske lovorike u Kninu donio je prvu erupciju opravdanog veselja i sreće, ali brzo su bile Mateju "stisnule" nesreće. Ozljeda jedna, pa druga, izbivanje stoga devet mjeseci iz taekwondoa. Promijenila je i trenera, pa više ne radi s Tonijem Tomasom, iako je činjenica da nije otišla negdje drugdje ili daleko. Ne samo što je dakako ostala u splitskom Marjanu, već joj je sada trener Tomasova desna ruka, Veljko Laura Šišo. Ujedno i trener aktualne europske i svjetske prvakinje do 46 kg, Lene Stojković. Kad smo kod kategorije, promijenila je Matea i kategoriju, otišla u jednu više. Njezina je sada do 73 kg. Možda još je čak i prirodnija uzevši u obzir i visinu. Nije baš ni da je prvi put sad u ovoj kategoriji jer je se u istom "društvu" sjećamo s Prezident kupa 2019. u Antalyji (bronca).

Ove je godine već imala tri nastupa na turnirima u kategoriji do 73 - Slovenia Open (zlato), Sofia Open (srebro) i Belgian Open (zlato). Na svjetskim je smotrama istina, sada prvi puta bila u ovoj kategoriji. I odmah do medalje!

U svojem dakle premijernom nastupu na velikim natjecanjima u novoj kategoriji, Matea je u prvom kolu pobijedila neugodnu Turkinju Yaren Sude Uzuncavdar na dramatičan način. Nakon 1-1 u rundama i neriješene treće runde suci su preglasali Mateu Jelić za pobjednicu. Već u 2. kolu slijedila je iznimno teška suparnica. Sučelice Mateje je stala favoritkinja za naslov, prva nositeljica i aktualna svjetska prvakinja, Srpkinja Nadica Božanić. Matea je pokazala iznimnu snagu i slavila 2-0, odnosno po rundama, silovitih 11:0 u prvoj, pa 6:4 u drugoj. Četvrtfinale ili borba koja je jamčila medalju bila je teška i tvrda, ali je Matea bila koncentrirana i ovog puta nije dopustila trenutak nepažnje koji bi je odvojio od svjetskog odličja. Protiv Egipćanke Maisoun Farouk 2-0 (4:0, 7:3). Matea je tom pobjedom ušla u polufinale, medalja je osigurana!

Tu ju je čekala Britanka Rebecca McGowan. Djevojka koja je tri dana ranije proslavila 23. rođendan. Prvakinja Europe iz 2021., a brončana s EP prošle godine. Broncu je osvojila i krajem prošle godine na SP u Guadalajari. Drugim riječima, sve samo ne jednostavna suparnica. Uostalom, u polufinalu teško da takvu i možete dobiti. Zanimljivo je međutim da je McGowarn ove godine nastupala u kategoriji iznad 73 kg, da bi se na ovom SP "spustila" u svoju izvornu, do 73. Ovoj djevojci izgleda odgovaraju Hrvatice. Prije nepune tri godine dobila je u Zagrebu Doris Pole u finalu klupskog EP. Prošle je godine u Parizu dobila Niku Petanjek, a iste te godine u polufinalu turnira u Stockholmu i Niku Klepac. Kao za vraga, sada je pridodala i još jednu Hrvaticu, Mateu Jelić.

Rebecca je naime svladala Mateu 2-0 (7:5 i 9:8) u neizvjesnoj, tvrdoj i do zadnjih sekundi uzbudljivoj borbi.

Linker
23. travanj 2024 05:17