Tomislav Horvat
 

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
CEREMONIJA U NEW JERSEYJU

Veliko priznanje: Tomislav Horvat i Tamara Pradegan primljeni u tekvondo svjetsku Kuću slavnih

Horvat je u tekvondou aktivan tijekom 51 godine, nositelj je crnog pojasa 8. DAN, bivši je uspješni natjecatelj...
Piše: Dean Bauer/HinaObjavljeno: 21. kolovoz 2022. 10:25

Još je jedan Hrvat primljen u taekwondo Kuću slavnih u New Jerseyju. Ta je počast ukazanu Tomislavu Horvatu, predsjedniku Taekwondo kluba Osvit iz Zagreba, jednog od najjačih hrvatskih klubova. Tomislav Horvat je u ovom sportu 51 godinu, te je istinski pionir ovog sporta na hrvatskim prostorima. Nositelj je crnog pojasa 8. DAN, bivši državni prvak i reprezentativac, kao i svojedobni izbornik hrvatske muške seniorske taekwondo vrste.

Bio je član prve reprezentacije bivše države koja se 1980. u Zagrebu borila protiv Nizozemske., a od 1986. do 1995. bio je izbornik nacionalnih vrsta bivše države, kao i domovine Hrvatske. U tom je razdoblju osvojeno 20 medalja na europskoj i svjetskoj razini, uključujući i naslov europskog prvaka Dragana Jurilja, Horvatovog učenika, u Zagrebu 1994.

Tomislav Horvat je utemeljio nekoliko klubova u Hrvatskoj i inozemstvu, a najuspješniji je svakako zagrebački Osvit u kojem je i predsjednik. Borci iz tog kluba dosad su osvojili 3 brončane medalje na SP, a na EP 2 zlatne, 2 srebrne i 6 brončanih, što Osvit čini jednim od najboljih klubova u Hrvatskoj. Klub okuplja oko 300 sportaša i sportašica, a dosad su osvojili više od 400 medalja i trofeja.

Tomislav Horvat je ujedno bio predsjednik Zagrebačkog taekwondo saveza od 2011. do 2020. godine, a prošle je godina napisao knjige "Povijest taekwondoa u Hrvatskoj".

U svjetsku Kuću slavnih primljena je i Tamara Pradegan, trenerica i majstorica tekvondoa, nositeljica 7. DAN majstorskog pojasa. Pradegan je bila vrhunska natjecateljica, a više od 30 godina vodi jedan od najuspješnijih hrvatskih tekvondo klubova, zagrebački Jastreb, u kojem su stasali brojni reprezentativci i osvajači medalja s najvećih natjecanja.

Tamara Pradegan s TKD Jastreb ima osvojene 24 titule ekipnih prvaka Hrvatske u svim dobnim kategorijama, njegovi su članovi bili i ekipni doprvaci Europe, a ona više od 20 godina organizira tradicionalni međunarodni Jastreb Open, najveći tekvondo turnir za mlade u ovom dijelu Europe.

Linker
25. travanj 2024 15:35