Martin i Valent Sinković
 REUTERS/Patrick Smith
BILA JE TO MALA ŠKOLA VESLANJA

BRAĆA SINKOVIĆ SA STILOM OBRANILI NASLOV EUROPSKIH PRVAKA PA JASNO PORUČILI 'Nema opuštanja, sad smo vidjeli u čemu je stvar i sad idemo još jače'

Martin i Valent Sinković u velikom su stilu obranili naslov europskih prvaka u dvojcu bez kormilara, vodili su od prvog do posljednjeg metra finala, ostavivši suparnike bez ikakve nade
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. lipanj 2019. 20:07

Bila je to mala škola veslanja, predavanje profesora Martina i Valenta Sinkovića. Prije samo tri tjedna vladala je zabrinutost nakon poraza od Srba na prvoj regati Svjetskog kupa u Plovdivu, ali pokazalo se da je to bilo najbolje što im se moglo dogoditi. Ako su se i bili malo uljuljkali, Plovdiv ih je brzo probudio. Pod vodstvom trenera Nikole Bralića stisnuli su gas, pojačali treninge i manje od mjesec dana kasnije deklasirali konkurenciju na Europskom prvenstvu u Luzernu, obranivši lanjski naslov iz Glasgowa u dvojcu bez kormilara.

Brzi poput metka

Kakva je to samo utrka bila. Sinkovići su sa starta izletjeli poput metka, u nekoliko sekundi stvorili ogromnu prednost i ostavili suparnicima da se bore za drugo mjesto. Na polovici staze su imali više od tri i pol sekunde prednosti pred Rumunjima, na 1500 metara je razlika bila već gotovo četiri i pol sekunde, da bi tek pred kraj, kad je bilo jasno da ih nitko ne može dostići, smanjili ritam pa su Cozmiuc i Tudosa završili s dvije sekunde zaostatka, kao i lani na SP-u. Treće su mjesto uhvatili Španjolci Canalejo i Garcia, dok su Srbi Mačković i Vasić potpuno pukli. Najprije su prerano startali, a nakon ponovljenog starta su izgubili putanju i na kraju su završili na posljednjem mjestu.

- Super je osjećaj, ispalo je i bolje nego što smo očekivali. Mislili smo da će utrka biti jako gusta i da ćemo je rješavati u posljednjih 200 metara, a već na početku smo izletjeli dvije dužine čamca i uživali smo do kraja, stvarno je bilo lijepo - prenio nam je dojmove Martin, a Valent se nadovezao:

- Ponio nas je osjećaj u čamcu i rekli smo si “idemo maksimalno, pa što bude”.

GLASGOW, SCOTLAND - AUGUST 03: Brothers Martin Sinkovic and Valent Sinkovic of Croatia compete during the Men's Pair Semi-final A/B 1 during the rowing on Day two of the European Championships Glasgow 2018 at Strathclyde Country Park on August 3, 2018 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

Plan je bio povesti od samog početka, ali razvoj utrke je iznenadio i braću.

- Vježbali smo start i nadali smo se da ćemo izletjeti, ali nismo mislili toliko. Na kraju nas nitko nije mogao pratiti. Malo se jesmo potrošili u tom prvom dijelu, ali kroz cijelu smo se utrku osjećali moćno i sigurno. Pokušali smo u finišu čak i više otići naprijed, napraviti još veću prednost, ali jednostavno nije išlo. No, to je i normalno, svejedno je na kraju s koliko ćeš pobijediti.

Novi čamac sa specifičnim izbočnicima koji se nalaze iza veslača očito ide jako dobro.

- Ma, super ide čamac. Mislim da će sada svi polako preći na njega. Baš me zanima koliko će se sada novih takvih naručiti.

Njihov napredak od Plovdiva do Luzerna ipak nije povezan s čamcem.

- Rekli smo poslije Plovdiva da smo si sami krivi za tu utrku, da nismo odveslali kako smo htjeli. Naučili smo lekciju, naučili smo da nema opuštanja nikad, ni na treningu, ni na bilo kojoj utrci. Dobro nam je to došlo - kaže Martin i dodatno pojašnjava:

- Iskreno, nismo mi toliko podigli formu, nego smo na treningu radili malo čvršći zaveslaj i to se vidjelo ovdje, zato razlika i jest tolika između one utrke i ove. Nismo toliko napredovali fizički i tehnički, više je to stvar pristupa koji je prije bio pogrešan.

2016 Rio Olympics - Rowing - Final - Men's Double Sculls Final A - Lagoa Stadium - Rio De Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Martin Sinkovic (CRO) of Croatia and Valent Sinkovic (CRO) of Croatia react after winning gold medals at the finish. REUTERS/Murad Sezer FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.   - RTSMNVB
Murad Sezer / REUTERS

Što je rekao trener Bralić, poznati perfekcionist?

- Brale je zadovoljan, ali je rekao da sada moramo još jače trenirati, ha-ha. Nema opuštanja, sad smo vidjeli u čemu je stvar i sad idemo još jače. Imamo mi još prostora za napredak u drugom dijelu sezone.

Onda se konkurencijine piše dobro...

- Nadam se, iskreno. Samo moramo nastaviti s ovakvim pristupom i bit će sve dobro - poručio je Martin, a Valent je zaključio:

- I dalje nam je glavni cilj sezone SP u Austriji. Na dva Svjetska kupa ćemo gledati kako najbolje odraditi utrku. Ovdje smo možda i malo prejako krenuli, tako da trebamo pronaći optimum, naučiti to za SP i tamo pokazati svoj maksimum.

SVE MEDALJE BRAĆE SINKOVIĆ

Olimpijske igre

London 2012. SREBRO

Četverac na pariće

Rio de Janeiro 2016. ZLATO Dvojac na pariće

Svjetsko prvenstvo

Karipiro 2010. ZLATO

Četverac na pariće

Bled 2011. BRONCA

Četverac na pariće

Chungjiu 2013. ZLATO

Četverac na pariće

Amsterdam 2014. ZLATO

Dvojac na pariće

Aiguebelette 2015. ZLATO

Dvojac na pariće

Sarasota 2017. SREBRO

Dvojac bez kormilara

Plovdiv 2018. ZLATO

Dvojac bez kormilara

Europsko prvenstvo

Montemor-o-Velho 2010. SREBRO

Četverac na pariće

Varese 2012. ZLATO

Dvojac na pariće

Brandenburg 2016. ZLATO

Dvojac na pariće

Glasgow 2018. ZLATO

Dvojac bez kormilara

Luzern 2019. ZLATO

Dvojac bez kormilara

Linker
27. travanj 2024 16:55