Mark Runnacles/Getty Images
POKORILI KONKURENCIJU

BRAĆA SINKOVIĆ SE OGLASILI NAKON NEVJEROJATNOG POSTIGNUĆA I NAJAVILI NOVI PODVIG 'Bilo je lakše nego smo očekivali, bih mogao veslati još jednu utrku'

Piše: HinaObjavljeno: 15. rujan 2018. 14:13

Braća Martin i Valent Sinković su nakon osvajanja svog petog zlatnog odličja na svjetskim veslačkim prvenstvima i to u trećoj različitoj disciplini, u Plovdivu su u subotu bili najbolji u dvojcu bez kormilara, izjavili kako su do pobjede u finalu stigli i lakše od očekivanog.

"Mi smo svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara, to je nešto nevjerojatno. Snovi su nam se još jednom ispunili, napravili smo nešto povijesno, prekrasno. Ne moram niti reći da je utrka bila fenomenalna, u prvih 1000 metara smo ih sve razbili i u drugih 1000 smo samo gledali gdje je cilj. Imam osjećaj da bih mogao veslati još jednu utrku. Hvala svima koji su nas podržavali, dobijali smo prekrasne poruke podrške i u teškim trenucima nam je to davalo snagu", izjavio je Valent.

"Bilo je čak i lakše nego smo očekivali. Predivan je osjećaj još jednom biti svjetski prvaci, prvi puta u dvojcu bez kormilara. Sada smo stvarno ispisali veslačku povijest. Nadam se da ćemo biti prvi i na OI i da ćemo dokrajčiti ovu predivnu priču", dodao je Martin.

Braća Sinković dominirala su finalnom utrkom u Plovdivu od samoga starta, već na četvrtini utrke imali su gotovo sekundu i pol prednosti ispred prvih pratitelja Novozelanđana, na pola staze ta je prednost narasla na gotovo tri sekunde da bi uoči završnih 500 metara imali nedostižnih 3.89 sekundi ispred drugih Rumunja. Ciljem su braća Sinković prošla u vremenu 6:14.96 minuta, 1.94 sekunde ispred srebrnih Rumunja Marius-Vasilea Cozmiuca i Cipriana Tudose, odnosno 2.55 sekundi ispred brončanih Francuza Valentina i Theophilea Onfroya.

Aktualni olimpijski pobjednici u dvojcu na pariće u subotu su osvojili svoje peto svjetsko zlato i to u trećoj različitoj disciplini. Na počecima karijera su s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvajali svjetska zlata u četvercu na pariće 2010. i 2013. godine da bi prelaskom u dvojac na pariće i u toj disciplini stigli do još dva zlata 2014. i 2015. godine. Nakon osvajanja olimpijskog zlata u dvojcu na pariće u Rio de Janeiru 2016. odlučili su se na promjenu discipline i prelazak sa "scull" na "rimen" veslanje te su već prošle godine osvojili svjetsko srebro u Sarasoti da bi se ove godine uspeli na svjetski tron.

Ovo im je ukupno sedmo svjetsko odličje, imaju i broncu iz četverca na pariće 2011., a usto imaju u olimpijsko srebro iz Londona u četvercu na pariće.

DVOJAC BEZ KORMILARA, FINALE, REZULTATI:

1. HRVATSKA 6:14.96

2. Rumunjska 6:16.90

3. Francuska 6:17.51

4. Kanada 6:21.28

5. Novi Zeland 6:21.54

6. Španjolska 6:25.12

Svjetske medalje braće Sinković

* Zlato u četvercu na pariće 2010.

* Bronca u četvercu na pariće 2011.

* Zlato u četvercu na pariće 2013.

* Zlato u dvojcu na pariće 2014.

* Zlato u dvojcu na pariće 2015.

* Srebro u dvojcu bez kormilara 2017.

* Zlato u dvojcu bez kormilara 2017.

Čestitke Sinkovićima

Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop uputili su čestitku braći Martinu i Valentu Sinkoviću na osvajanju naslova svjetskih prvaka u veslanju u dvojcu bez kormilara.

"Dragi Valente i Martine,

na krovu ste svijeta u trećoj različitoj veslačkoj disciplini, što je vrhunski pothvat rezerviran samo za najveće. U ime hrvatske olimpijske obitelji od srca vam čestitamo svjetsko zlato, ispunjeni optimizmom da ćete trofejnu kolekciju obogatiti i u Tokiju 2020. - olimpijskom medaljom u svojoj novoj disciplini", stoji u čestitki čelnika HOO-a upućenoj iz Zadra gdje bodre hrvatsku tenisku Davis Cup reprezentaciju u polufinalnom dvoboju protiv SAD-a".

Čestitka je stigla i od potpredsjednik Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića.

"Poštovani Martine i Valente, u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od srca vam čestitam na osvojenom naslovu svjetskih prvaka, čime ste još jednom potvrdili svoju dominaciju u vrhu svjetskog veslanja. Ponosni smo što ste dio Hrvatske vojske i na vaš vrijedan rad i vrhunske rezultate kojima kontinuirano promičete hrvatski sport i Republiku Hrvatsku diljem svijeta. Želim vam još puno uspjeha kako u daljnjem radu, tako i u privatnom životu", stoji u čestitci ministra Krstičevića.

Oglasio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković:

"Poštovani Valente i Martine, čestitam vam od srca na novoj veličanstvenoj pobjedi i osvajanju naslova svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara na Svjetskom veslačkom prvenstvu. Ovim svojim petim svjetskim zlatom još jednom ste pokazali da ste vrhunski sportaši, nenadmašni i u novoj disciplini, i upisali se u veslačku povijest! Želim vam puno sreće i uspjeha i u daljnjim sportskim natjecanjima", stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Čestitati braći Sinković nije propustio niti premijer Andrej Plenković.

"Srdačno vam čestitam na osvajanju zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Plovdivu. Petim zlatom od ukupno sedam odličja sa svjetskih smotri, u tri različite discipline, učvrstili ste svoje mjesto u vrhu svjetskog veslanja. Ponosni što promičete Hrvatsku, uvjereni smo da ćete svojim trudom, upornošću i zalaganjem nastaviti sjajni pobjednički niz. U ime Vlade i osobno još jednom čestitam i želim vam puno novih uspjeha u budućim natjecanjima", stoji u premijerovoj čestitki.

Linker
06. veljača 2023 08:48