Ivan Rančić
 Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
OVO NITKO NIJE OČEKIVAO

ČAK SU I NOVI PRVACI ŠOKIRANI ODLUKOM IZ ZAGREBA! BEZ IKAKVE NAJAVE PODIJELJENE TITULE PRVAKA HRVATSKE 'Konsterniran sam! Nije bilo ni riječi o ovome'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 18. ožujak 2020. 18:00

Sukladno naputcima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a u cilju prevencije širenja COVID-19 virusa i odgovornosti prema ostalima, Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza, na današnjoj (utorak) sjednici je donio odluku o prekidu svih ligaških natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji te zaključio rang ljestvicu klubova prema zatečenom stanju.

Nakon takve odluke 'tehnička titula' pripala je odbojkašima Mladosti Ribole iz Kaštela, čiji trener Ivan Rančić kaže kako je izazvala čudan osjećaj, a kod igrača podatak da su prvaci nije izazvao gotovo nikakvu reakciju.

- Za odluku HOS-a sam saznao u utorak poslijepodne i kad sam je priopćio igračima, nije bilo gotovo nikakve reakcije među njima. Odluka nas je sve zatekla i siguran sam da je bila teška za sve. Moramo poštovati odluke našeg Saveza, iako je sasvim jasno da bih ja kao sportaš volio da smo odigrali sve utakmice.

Sam termin “tehnički prvak” pokazuje da je situacija izvanredna, bez presedana.

- Ma, svima skupa nam je čudan osjećaj. Isto bi bilo da je netko drugi proglašen prvakom. Ponavljam da mi je strašno žao što je ovako završilo. Govoriti je li to pravedno ili nije, nema smisla. Ne želim da mi se postavljaju pitanja što bih ja želio. Svi smo mi u istom košu, svi smo oštećeni. Mi smo kao klub puno uložili i ne osjećamo se dobro, jer smo bili spremni boriti se za titulu prvaka. Nikome nije ugodno i lijepo. Pretpostavljam da je HOS postupio ovako prema primjerima iz drugih država, mnoge su lige otkazane i proglašeni su prvaci.

Hrvatska je odbojka tako postala kolateralna žrtva koronavirusa. U prvom redu HAOK Mladost, koji je bio glavni favorit za obrane naslova prvaka Hrvatske u muškoj i ženskoj konkurenciji. Korona ih je sada zaustavila, jer, prema odluci UO HOS-a, odbojkašice Mladosti proglašene su tehničkim prvakinjama, ali odbojkaši nisu, drugi su, iza Mladosti Ribola Kaštela, zbog 17 poena manjka nakon odigrana tek dva kola završnog dijela Superlige. Iako su oba kluba pobijedila s po 3:0 svoje suparnike, Osječane i Riječane, u tom su dijelu Kaštelani uprihodili više poena.

Predsjednik Mladosti, ujedno i zamjenik predsjednika HOS-a, da zavrzlama bude veća, Miro Pavlović, iznenađen je tom odlukom kojom se nikako ne može pomiriti:

- Konsterniran sam, na sjednici UO uopće u pozivu nije bilo riječi o tome da će se raspravljati o prijevremenom završetku Prvenstva Hrvatske, a pogotovo da će se donositi ikakva ishitrena odluka. Ja sam se ispričao zbog nedolaska na sjednicu jer sam poslovno spriječen, u Zadru sam, no ponavljam, nije bilo u dnevnom redu te točke u kojoj bi se raspravljalo o okončanju prvenstva.

No, odluka je ipak donesena.

- Ne znam temeljem čije suglasnosti. Mi ćemo tražiti zaštitu kod Hrvatskog olimpijskog odbora, kod Državnog ureda za šport, tražimo njihovo mišljenje, i nećemo stati sigurno na ovome. Pripremamo i tužbu prema HOS-u, da li kao instituciji ili prema odgovornim osobama, to ćemo još vidjeti. Ne možemo se pomiriti s ovom odlukom, koja je van svakih rezona. Pa oni su donijeli odluku o prvaku kod odbojkaša na temelju samo dva odigrana kola, kod žena šest, to je nevjerojatno. Znam da su ovo izvanredne situacije, no one zahtijevaju i izvanredne mjere, ali ne i ishitrene. Uostalom, zašto ostali veliki savezi, košarkaški, rukometni i vaterpolski, nogomet tu neću niti spominjati, oni su ipak druga dimenzija, nisu učinili isto, nego još uvijek razmatraju najbolje opcije. U razgovoru s čelnicima tih saveza rečeno mi je da oni sigurno neće donositi takvu odluku, posebno ne bez konzultacija sa svim klubovima, kao što je ovdje bio slučaj. Naše je mišljenje da je trebalo pričekati zajednički konsenzus svih tih ostalih saveza i donijeti jedinstvenu odluku na nivou cijele zemlje. To je jedino pravedno. Ili, ajmo ovako, zašto onda u HOS-u nisu uzeli primjerice u obzir ligu koja je završila i u kojoj smo odigrali 14 kola, koju smo i mi i Kaštelani zajedno igrali, MEVZA ligu?

Kažu u HOS-u da jesu, ali da je tu stvar neriješena, da ste vi njih dobili u Kaštelima 3:2, a oni vas u Domu odbojke i da je, gle slučaja, isti broj poena.

- Zašto su gledali međusobne susrete, a ne recimo da smo mi bili drugi u toj ligi nakon Final Foura, na koji se Kaštelani nisu niti plasirali. Ma gledajte, to su stvarno nevjerojatne odluke, a pogotovo kada se uzme u obzir da članovi UO uopće ne dolaze iz klubova, niti su klubovi prije te odluke uopće kontaktirani. Ne, s ovom se odlukom sigurni nećemo pomiriti jer je loša, ishitrena, i nije u sportskom duhu. Uostalom, prolongirali su Kup Hrvatske, koji se trebao okončati u travnju, za neki kasniji datum, a nisu sačekali s Prvenstvom koje je trebalo završiti u svibnju - završio je predsjednik Mladosti Miro Pavlović.

Linker
24. travanj 2024 11:54