REUTERS/Gonzalo Fuentes
POSEBAN TRENUTAK

CALEB EWAN SLAVIO U DRAMATIČNOM ZAVRŠNOM SPRINTU 11. ETAPE TOUR DE FRANCEA Australac kompletirao kolekciju, Ciccone gubitnik dana

Piše: HinaObjavljeno: 17. srpanj 2019. 20:56

Australski biciklist Caleb Ewan (Lotto-Soudal) za širinu gume je slavio ispred Nizozemca Dylana Greunewegena (Jumbo-Visma) u dramatičnom završnom sprintu 11. etape ovogodišnjeg Tour de Francea, koja je u srijedu vožena od Albija do Toulousea u dužini od 167 kilometara.

Za 25-godišnjeg Australca ovo je poseban trenutak, jer je po prvi put slavio u etapi na najvećoj biciklističkoj utrci te postao 97. biciklistom koji ima barem jednu etapnu pobjedu na sve tri Grand Tour utrke (Giro d'Italia, Vuelta). Završnica u Toulouseu podsjetila je na završni sprint 7. etape u Chalonu, gdje je Groenewegen za pola kotača bio brži od Ewana.

Treći je ciljem prošao Talijan Elia Viviani (Deceuninck Quick-Step), a četvrti je bio Slovak Peter Sagan (BORA-Hansgrohe) koji sigurno grabi ka sedmoj "zelenoj majici" u posljednjih osam izdanja Toura. Na dosadašnjih 10 pojedinačnih etapa ovogodišnjeg Toura imali smo desetoricu različitih pobjednika, a Groenewegena su centimetri dijelili od toga da postane prvim biciklistom koji će osvojiti i drugu etapu.

Najveći gubitnik dana bio je Talijan Gulio Ciccone (Trek-Segafredo), koji je u dvije etape nosio žutu majicu vodećeg i bio na 10. mjestu ukupnog redoslijeda, ali je bio među najteže nastradalima u masovnom padu 30 km prije cilja. Ciccone je stigao na cilj 11. etape kao posljednji u skupini sa sunarodnjakom Giacomom Nizzolom (Dimension Data) i Nizozemcem Sebastianom Langeveldom (Education First) koja je za pobjednikom zaostala više od 12 minuta.

Redoslijed na vrhu ostao je nepromijenjen. Žutu majicu je zadržao Francuz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) koji ima minutu i 12 sekundi prednosti pred braniteljem naslova Britancem Geraintom Thomasom (INEOS) te minutu i 16 sekundi pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (INEOS).

U četvrtak je na rasporedu 12. etapa u kojoj će do izražaja doći penjači. Biciklisti će proći rutom od Toulousea do Bagneres-de-Bigorrea dužine 209,5 km, a na tom će putu imati jedan uspon četvrte te dva uspona prve kategorije; prvi dužine 13,2 km s prosječnim nagibom od 7 %, a drugi dužine 9,9 km s nagibom od 7,5 %.

Tour de France, 11. etapa (Albi - Toulouse, 167 km)

1. Caleb Ewan (AUS/Lotto Soudal) 3:51:26

2. Dylan Groenewegen (NIZ/Jumbo-Visma) "

3. Elia Viviani (ITA/Deceuninck Quick-Step) "

4. Peter Sagan (SLK/BORA-Hansgrohe) "

5. Jens Debusschere (BEL/Katjuša-Alpecin) "

6. Sonny Colbrelli (ITA/Bahrain-Merida) "

7. Jasper Philipsen (BEL/UAE Emirates) "

8. Cees Bol (NIZ/Sunweb) "

9. Alexander Kristoff (NOR/UAE Emirates) "

10. Warren Barguil (FRA/Arkea-Samsic) "

...

Ukupni redoslijed

1. Julian Alaphilippe (FRA/Deceuninck Quick-Step) 47:18:41

2. Geraint Thomas (VB/INEOS) +1:12

3. Egan Bernal (KOL/INEOS) +1:16

4. Steven Kruijswijk (NIZ/Jumbo-Visma) +1:27

5. Emanuel Buchmann (NJEM/BORA-hansgrohe) +1:45

6. Enric Mas (ŠPA/Deceuninck Quick-Step) +1:46

7. Adam Yates (VB/Mitchelton-Scott) +1:47

8. Nairo Quintana (KOL/Movistar) +2:04

9. Daniel Martin (IRS/UAE Emirates) +2:09

10. Thibaut Pinot (FRA/Groupama-FDJ) +2:32

...

Linker
05. svibanj 2024 10:02