AFP
BOKS

Canelo svladao Cotta i postao prvak u srednjoj kategoriji. Je li Golovkin sljedeći?

Ovo je bio drugi super-meč godine od kojeg se očekivalo da ispere gorak, ili bolje rečeno mlak okus koji su u svibnju ostavili Mayweather i Pacquiao
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 22. studeni 2015. 08:56

Saul Canelo Alvarez (46-1-1, 32 KO) svladao je Miguela Cotta (40-5, 33 KO) jednoglasnom odlukom sudaca u lasvegaškom Mandalay Bayju i postao novi WBC i linearni prvak u srednjoj kategoriji.

Ovo je bio drugi super-meč godine od kojeg se očekivalo da ispere gorak, ili bolje rečeno mlak okus koji su u svibnju ostavili Mayweather i Pacquiao. Iako je meč bio vrlo solidan, teško da je uveo boks u novu, post-Mayweather eru, kako su mnogi komentatori očekivali. Osim toga, ova borba je propustila nadograditi opjevano rivalstvo Meksika (Canelo) i Portorika (Cotto), koje je u protekla tri destljeća vidjelo pravih ratova u ringu.

Tijekom 12 rundi mlađi Canelo bio je agresivniji suparnik, dok je Cotto do prilike pokušao doći čestim kretanjem u stranu, što se Portorikancu isplatilo samo na početku meča kada Meksikanac nije uspio odsjeći ring. Od četvrte runde meč Canelo je preuzeo inicijativu u svoje ruke te pred kraj ogleda prebrodio nasrtaj Cotta u 10 i 11. rundi kako bi ubilježio pobjedu.

Suci su meč bodovali sa 119-109, 118-110 i 117-111 za Canela, što po mišljenju većine onih koji su gledali borbu nije odgovaralo stvarnosti, ali se zato slagalo s pretjerano navijačkim prijenosom komentatora HBO-a koji su valjda gledali neku drugi meč. Iako Canelova pobjeda nije upitna, meč je bio daleko bliži nego što to pokazuju sudačke kartice (na dvije od njih Cotto je dobio samo jednu ili dvije runde ?!).

Ovom pobjedom Canelo je napravio novi iskorak prema upražnjenoj poziciji najpopularnijeg boksača današnjice, ali i novi uspon na 'pound for pound' ljestvici najboljih boksača današnjice. Mlad, zgodan i moćan u ringu, Meksikanac je već sada legitimna zvijezda, ali za superstar status u ring bi trebao ući s WBA, IBF i IBO prvakom u srednjoj kategoriji, Kazahstancem Genadijem Golovkinom.

WBC je naredio da se pobjednik večerašnjeg meča mora sučeliti sa zastrašujućim Golovkinom, ali su tijekom proteklih tjedana iz Canelova tabora dolazi signali da oni tu borbu ne žele prije 2017. ili je žele na dva i pol kilograma manjoj težini nego što je to limit za srednju kategoriju. Doduše, sam Canelo je nakon meča na pitanje o Golovkinu bez oklijevanja rekao: "Ako želite da se s njim odmah borim, sada ću navući rukavice i ući u ring s njim!"

U najboljem je interesu boksa, fanova plemenite vještine i samih boraca da se taj ogled čim prije dogodi.

Linker
18. svibanj 2024 06:45