Maja Zlatevska / CROPIX
FAVORITI SKRIVAJU ADUTE

Červar o igri Hrvatske u Dohi: 'Utakmica s Makedonijom pokazat će koliko možemo'

'Ne briljira ni Danska ni Španjolska, a ni Francuska. Mislim da je ovo ipak bilo sve samo zagrijavanje'
Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 19. siječanj 2015. 08:45

Ovih dana je u Zagrebu s obitelji. Kaže “bit ću tu možda i dugo”. Lino Červar, najuspješniji hrvatski rukometni trener, čeka rasplet situacije u svojem Metalurgu.

- Čekam da vidim kako će se stvari odvijati. Hoće li biti financijskih uvjeta za povratak. Gazda ima glavnu riječ. Šteta što je sve tako ispalo, ali što je, tu je - u uvodu će Lino, koji svejedno ovih dana ne bi imao posla u Metalurgu jer se gotovo cijela njegova momčad nalazi s Makedonijom na SP-u.

- Čak nije bilo ovo vrijeme ni mladih igrača, bili su s reprezentacijom. Sada rade s pomoćnim trenerom. Ostali moji igrači čine glavninu makedonske selekcije u Kataru, čak osam ih je u reprezentaciji. Izuzev Kire Lazarova, koji igra u Barceloni, golmana Ristovskog, koji je u francuskom Creteilu, te jednog-dva imena iz Vardara, ostali su svi Metalurgovi.

Svi Linini, no nije siguran da će nakon SP-a ostati njegovi.

- Pitanje je tko će biti na raspolaganju od ovih iz Katara, duguje im se puno. Šteta bi bilo da se sve to raspadne, jer to je klub koji je u zadnje tri godine dva puta bio među 8 u Europi. Za razliku od Vardara, koji kupuje ponajbolje europske igrače, Metalurg je makedonski projekt. A usto je okosnica reprezentacije.

I kako mu se sviđa kako ih vodi Ivica Obrvan na ovom SP-u? Razbili su Tunis, a onda dobili i Iran.

- Djeluju jako dobro, pogotovo prvu utakmicu s Tunisom. To je dosta iskusna reprezentacija, ovih godina u Metalurgu postavili smo im taktičku disciplinu i tako igraju i sada. Makedonija nema zvučnih imena osim Kire Lazarova, ali za svakoga mogu biti vrlo neugodni. Glavna provjera koliko su doista jaki bit će im protiv Hrvatske. Hrvatska je tu favorit, ali isto tako moraju znati da igraju protiv jako organizirane momčadi. Imaju odličnog pivota, golmana i Kiru, koji je lider.

Kako je Červar vidio Hrvatsku u dvije utakmice u Dohi?

- Čujem razne komentare, ovo je rukometna zemlja, kod nas ljudi znaju rukomet pa puno komentara ima točnih. Ja bih rekao da je ono najpozitivnije da mi imamo 4 boda. Gledao sam i druge utakmice i iskreno, nisam vidio da su se neki glavni favoriti posebno iskazali u ta dva kola. Ne briljira ni Danska ni Španjolska, a ni Francuska. Mislim da je ovo ipak bilo sve samo zagrijavanje, paljenje motora. Zato nema panike, Hrvatska će sigurno igrati sve bolje. Ono pozitivno što sam vidio jest da imamo jako dobru tranziciju. 50% golova postigli smo iz tranzicije. Čupić, Štrlek, Horvat i Ninčević zabili su 50% golova, onih najlakših koji proizlaze iz obrane.

Dosta se priča o napadu s vanjskih pozicija gdje ne briljiramo i o tome da malo dajemo priliku Stepančiću i Sliškoviću.

- Stručni stožer sigurno o tome razmišlja i sluša kakvi su komentari sa strane. Neke poput tih da bi trebalo više koristiti klupu nadam se da će i usvojiti, ali i da će ti igrači pokazati veću kvalitetu. Iako Iran nije mjerilo, s njima se neki mogu dokazivati.

I za kraj...

- Utakmica s Makedonijom i utakmica osmine finala pokazat će koliko daleko možemo. Ako to savladamo lagano, to je dobra najava, ako budemo imali problema, nećemo moći daleko. Kvalitene reprezentacije rastu kako se prvenstvo približava kraju.

Linker
28. rujan 2024 12:22