Foto: Dragan Matic / CROPIX
SLUŽBENA PRESICA

ČERVAR OBJAVIO POPIS IGRAČA ZA SVJETSKO PRVENSTVO, GOBAC NOVINARIMA Lino je neupitan, no vi novinari ste ga smjenjivali čak i 2003. kad je uzeo zlato!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 10. prosinac 2018. 13:57

Izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar odredio je bazu od 28 igrača iz koje će izabrati 16 najboljih za SP u Danskoj i Njemačkoj, koje se igra od 10.-27. siječnja 2019. U Njemačku se putuje bez čak 13 igrača, gotovo polovice u odnosu na širi popis, koji je ponudio uoči prošlog EP-a u Hrvatskoj na kojem je reprezentacija zauzela peto mjesto. Ne treba naglašavati, Lino u siječnju ide po neko odličje, koje je reprezentacija propustila osvojiti na zadnja dva velika natjecanja, na zadnjem SP-u u Francuskoj (4. mjesto) i na spomenutom domaćem EP-u.

- Cijeli stožer i Zoran Gobac osobno, analizirali smo šta napraviti, imali smo puno posla u tom izboru. Prvi dio priprema bit će od 20.-23. XII. u Zagrebu, nakon toga ćemo od 26.-31. imati drugu fazu, a od 1. do 9. siječnja u Poreču. Nećemo ovaj put ići s više igrača, München je blizu i lako će doći do Njemačke oni koji će nam eventualno zatrebati, kratko je u uvodu obrazložio izbornik, koji se pri izboru rukovodio svojim već tradicionalnim podmlađivanjem momčadi.

- Tri igrača su bila bitna, a ozlijeđeni su, no mi pozitivno razmišljamo. Imam već sad viziju, vidjet ćemo kakvo će biti stanje kad se svi mlađi provjere. Dosta je promjena, vidjet ćemo mogu li svi oni izdržati sve naše kriterije.

Ono što je posebno naglasio, činjenica je da je Domagoj Duvnjak konačno potpuno spreman za sve napore koji igrače očekuju u, nadamo se, deset utakmica u nešto više od dva tjedna turnira.

- Naš cilj u sljedeća dva natjecanja je otići na kvalifikacije za OI u Tokyju. Imat ćemo tri-četiri dosta teške utakmice u skupini i s Islandom i s Makedonijom i Španjolskom, a još će se netko potruditi da nas zezne. Vidjet ćemo s koliko ćemo bodova na Njemačku i Francusku, te Srbiju ili nekog drugog u drugom krugu. Dosta nam je igrača ozlijeđeno, puno je nepoznanica. Imamo dobru momčad, ne bježimo od toga, ali falit će nam Pavlović, Marić i još neki igrači. Opet su nikad kraće pripreme, ovi koji dolaze iz Njemačke imat će tek nekoliko treninga i dvije utakmice prije SP-a. Bit će teško odrediti tih 16 - kratko je rekao Zoran Gobac dodavši da je ipak najvažnije da se ne ozlijede Duvnjak ili Cindrić.

Očekivano, Gobac je u startu "otpilio" pitanje o sukobu s Červarom oko statusa u PPD Zagrebu:

- To je pitanje za klupsku, a ne reprezentativnu konferenciju za novinare. Ništa nije sporno, Lino treba dovesti momčad na OI i onda će se povući i ostati samo koordinator u reprezentaciji. On je neupitan, no vi novinari ste ga smjenjivali čak i 2003. i govorili da je pomoćnik (Irfan Smajlagić., nap.a.) osvojio zlato. U šali je Gobac u jednom trenutku bio malo zajedljiv kad su ga kamermani zamolili da zamjeni mjesto s Červarom:

- Ne bih se baš s njim mijenjao...

Zna se - nakon toga nitko nije produbljivao temu. Dodao je Gobac da će biti najveći problem biti na lijevom vanjskom, gdje Jaganjac kao mladi igrač ipak "nije Žagmeštar ili Lazarov". U vezi s tim pojasnio je "slučaj Jaganjac" i njegov odlazak u Nexe, a ne u Zagreb:

- Imao sam dogovor s bratom Halila Jaganjca, što se dogodilo, ne znamo. Nudili smo po 50 tisuća eura u sedmom mjesecu pa još toliko u siječnju. No, dogovor je propao, ali bolje je da je došao u Nexe nego da je ostao u onakvom Metalurgu.

I u zaključku o samom SP-u:

- Ne tražimo alibi, ali neće biti lako doći do prvih sedam na SP-u, treba biti realan. Ima 12 do 14 reprezentacija koja svaka svaku može pobijediti, a mi još objektivno ne znamo gdje smo. Možemo mi svakog pobijediti, daj bože da budemo zlatni i da sve odmah riješimo po pitanju Tokyja, ali neće to biti samo tako lako...

Červarov prošireni popis za SP:

VRATARI: Marin Šego (Pick Szeged), Ivan Stevanović (Schaffhausen), Filip Ivić (Kielce), Mate Šunjić (Ivry)

DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD), Josip Božić Pavletić (PPD), Ivan Vida (Nexe)

LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Veszprem), David Mandić PPD), Lovro Mihić (Wisla),

KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Leon Šušnja (PPD), Kristian Bećiri (Celje), Krešimir Kozina (Goepingen), Marin Šipić (Nexe)

LIJEVI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel) , Halil Jaganjac (Nexe), Damir Bičanić (PPD), Ivan Slišković (Goepingen), Alen Blažević (Pick Szeged)

SREDNJI VANJSKI: Luka Cindrić (Kielce), Igor Karačić (Vardar), Lovro Jotić (PPD)

DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (PSG), Jakov Vranković (Tatabanya), Luka Šebetić (Tremblay), Ivan Sršen (PPD), Josip Vekić (PPD)

Linker
28. travanj 2024 12:00