Foto: Ante Cizmic / CROPIX
DANSKA LEGENDA

ČERVARU JE UZEO ZLATO I DVIJE BRONCE, A SADA GA I PODBADA 'Obožavam gledati kako Woody Allen trči uz liniju, a Hrvatska nema šanse osvojiti zlato!'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. siječanj 2018. 11:48

On je apsolutna legenda danskog rukometa, a od reprezentacije se oprostio europskim zlatom u Srbiji 2012. godine. Čak 14 godina proveo je u Flensburgu, s kojim je jednom bio prvak Njemačke i dvaput drugi u Ligi prvaka, uz osvojeni EHF kup i Kup kupova. I mi ga dobro pamtimo, često je Hrvatskoj znao zagorčati život.

Lars Christiansen (45) već je više od pet godina u igračkoj mirovini, no, ostao je uz rukomet, u Varaždinu je stručni komentator Danske televizije.

Rado je pristao za Sportske novosti iznijeti svoje dojmove s Europskog prvenstva, a poklopilo se da smo razgovarali odmah nakon šokantnog poraza Danske protiv Češke.

- Ne, nisam očekivao ovakav rasplet. Danska nije odigrala dobro, to je činjenica. Ipak, treba reći da je Češka igrala vrlo dobro u obrani, a također i u napadu, a Galia je odlično branio. Kad ti vratar zaustavi osam ili devet udaraca izvana, onda znaš da će biti teško. Česi su i više nego zasluženo pobijedili jer su bili bolja momčad - rekao je Lars Christiansen.

Ne skriva da je taj poraz za njega veliko razočaranje.

- Pogotovo nakon što sam vidio kako je Češka od Španjolske izgubila s onako velikom razlikom, svi smo nakon te utakmice zaključili da je normalno da će ih Danska pobijediti. No, to je tako u vrhunskom rukometu, ako daš samo 10 posto manje, a onaj drugi, na papiru slabiji, pruži i više od svojih objektivnih mogućnosti, onda ćeš izgubiti od momčadi koja nije na tvojoj razini. Češka se dobro pripremila i odigrala jako dobro, i ima vrlo zanimljive i kvalitetne igrače.

Uzeo Lini Červaru zlato i čak dvije bronce na europskim prvenstvima

Lars Christiansen bio je važan adut danske reprezentacije, koja je čak triput pokvarila posao Hrvatskoj na europskim prvenstvima.

Jednom su nam Danci s Christiansenom uzeli europsko zlato - na Euru 2008, na kojem su nas dobili prvo u skupini čak 9 razlike, a potom u finalu 4 razlike (24:20). Christiansen je na tom EP-u izabran u sedmorku prvenstva.

Červarova Hrvatska izgubila i dvije bronce u izravnim okršajima s Dancima, 2004. u Sloveniji dobili su nas 31:27, a na idućem Euru u Švicarskoj 32:27. (rb)

Kakve su bile reakcije u domovini?

- Ljudi su razočarani, u komentarima su pisali da je reprezentacija bila neprepoznatljiva, da je odigrala katastrofalno. No, ponekad navijači zaboravljaju da i suparnik može odigrati jako dobro. Ovdje je puno danskih novinara, prvenstvo se odlično prati, svaka se utakmica iz svake skupine prikazuje na danskoj televiziji. Publika u Danskoj ima velika očekivanja i naravno da je bila razočarana nakon Češke. I treba biti.

U polufinalu sve moguće

Što Danska treba popraviti?

- Protiv Mađarske su odigrali vrlo dobro na svim razinama, ali su protiv Češke imali dosta problema jer su naišli na raspoložen napad i čvrstu obranu koja im nije dozvoljavala prolaze jedan na jedan. Realizacija se svakako mora popraviti, ne može se toliko puta pogađati vratara i promašiti toliko zicera.

Smatrate li da Danska u Hrvatskoj ipak može otići do kraja i uzeti novo europsko zlato?

- Morat ćemo odigrati znatno bolje nego protiv Češke jer ako ćemo igrati ovako, onda to neće biti moguće. Međutim, znam da je danska reprezentacija inače znatno bolja. Osvajanje zlatne medalje je veliki cilj, a ja sam realan i mislim da imamo dobre izglede za to. Vjerujem da ćemo ući u polufinale, a onda je sve moguće kad igrate s Francuskom ili Njemačkom. No, ja mislim da će Danska ove godine postati europski prvak.

A što kaže na ozračje u Varaždinu?

- Savršeno je. Doduše, izvan Arene se ništa ne događa, ali unutra je sjajno, navijači iz Danske, Mađarske i Češke napravili su odličnu atmosferu, sigurno će i danas biti tako.

Što ćete bez Duvnjaka?

Kako vam se svidio rukomet na ovogodišnjem Euru?

- Utakmice su na vrlo visokoj razini jer na Europskom prvenstvu nema slabih momčadi, niti jedna utakmica nije šetnja, kao što to zna biti na svjetskom prvenstvu. Dobro je za sve reprezentacije što imaju slobodan dan nakon svake utakmice jer prema kraju natjecanja razina postaje sve viša. Kad sam ja igrao, imali smo tri utakmice u tri dana, pa nakon slobodnog dana još dvije u dva dana za redom. Kad smo došli u polufinale, svi smo bili umorni, nismo više imali snage i razina je padala. Ovo je puno bolje.

Kako procjenjujete izglede Hrvatske, koja sanja jedino zlato koje joj nedostaje?

- S obzirom na to da Domagoj Duvnjak ne može igrati, bit će vam teško. Ipak, igrate kod kuće, pred tako velikim brojem navijača i nikome neće biti lako pobijediti vas. Moram biti iskren i reći da mislim da Hrvatska nema momčad za prva četiri. Možda, budete li imali sreće i ako vam se sve posloži, možete stići do polufinala. No, neće vam biti lako i mislim da nemate šanse osvojiti zlato. Gledao sam Hrvatsku samo protiv Islanda, odigrali ste tu utakmicu vrlo dobro, imate puno dobrih igrača, to se ne može osporiti. Ali bez Duvnjaka...

Njega nema, ali tu je Luka Cindrić?

- On je nevjerojatan igrač, možda jedan od najboljih na svijetu u ovom trenutku. No, ni Cindrić neće moći sam. Nakon šest ili sedam utakmica u 11 dana i on će biti umoran. Neće biti lako.

Uživam gledati kako ‘Woody Allen’ trči dolje uz liniju

Na klupu Hrvatske vratio se Lino Červar, kojeg Christiansen dobro poznaje.

- Oduvijek mi se sviđao jer je on predivan za rukomet. Živi i diše za ovu igru, to je lako vidjeti. Nisam ga imao prilike upoznati kao trenera u praksi, na klupi da bih mogao reći koliko je dobar, ali trofeje mu nitko ne može oduzeti. Pobijedio je puno utakmica, i sigurno je za Hrvatsku dobro da na velikom natjecanju kojem je domaćin ima njega za izbornika. Znam ga dugo godina i zbilja uživam gledati kako “Woody Allen” trči dolje uz liniju...

Linker
08. svibanj 2024 12:28