Cropix
TOTALNI MISTERIJ

CIJELA REPREZENTACIJA U SPLITU NESTALA S EUROPSKOG PRVENSTVA Putovali su 4000 kilometara, sletjeli u Zagreb, stigli u Split, tu im se gubi svaki trag

EP U DIZANJU UTEGA Mamadli, Ismajilov, Huseinov, Mamadov, Ismailov, Rastamov i Muhtarov, viđeni su u gradu pod Marjanom, no nakon jednog dana boravka jednostavno su otišli bez pozdrava. I bez nastupa
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. travanj 2017. 10:13

Umjesto najavljene 42 reprezentacije na Europskom prvenstvu u dizanju utega u Splitu, jedna je netragom nestala s popisa, izgubio joj se baš svaki trag. Sedam predstavnika Azerbajdžana Oktaj Muhtarov, Mahamad Mamadli, Kamran Ismajilov, Elnur Huseinov, Isa Rastamov, Husein Ismailov i Ilham Mamadov viđeni su u gradu pod Marjanom, postoji, uostalom, pisana potvrda da su rezervirali hotelski smještaj od 31. ožujka do 8. travnja, no nakon jednog dana boravka jednostavno su otišli bez pozdrava. I bez nastupa.

Složit ćete se da je to prilično neobična situacija. Doletiš iz Bakua preko Zagreba do Splita, provedeš u potonjem gradu 24 sata i nakon toga bez ikakva objašnjenja odeš s natjecanja. Jasno je da kuloari bruje, uvijek je to tako kad se dogodi nešto neobično, a u ovom slučaju dojam je da su se u reprezentaciji Azerbajdžana uplašili rigorozne antidopinške kontrole. Puno efikasnije nego na prethodnim natjecanjima u dizanju utega.

Je li to baš doista tako, pokušali smo provjeriti na licu mjesta kod Snježane Karlo, predstavnice Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, no ona nas je ljubazno odbila. Jednostavno nema dozvolu govoriti o bilo čemu vezanom za njihove kontrole natjecatelja pa ni ono tipa koliko će sportaša biti testirano. Usta zapečaćena, šteta.

Nikola Vilic / CROPIX
Cropix

Uvozni proizvodi

Nije to neki osobit gubitak za Europsko prvenstvo jer je Azerbejdžan ionako “pokošen” prošle godine kad je Međunarodna federacija za dizanje utega suspendirala sedmero njihovih predstavnika i uskratila im nastup na Olimpijskim igrama. Među njima (Elkan Aligulizada, Silvija Angelova, Dadaš Dadašbajli, Firidun Gulijev, Valentin Hristov, Intigam Zairov) i Bojanki Minkovoj Kostovoj, najvećoj zvijezdi, koja bi u Rio de Janeiru bila prvi favorit za zlatnu medalju u kategoriji do 58 kilograma.

Po njenim prezimenima već slutite da je uvozni proizvod, ova 23-godišnjakinja je, kao i mnogi dizači i dizačice iz Bugarske, promijenila državljanstvo i to još kao tinejdžerka, netom što je osvojila zlato na Igrama mladih u Singapuru 2010. Kao predstavnica Azerbejdžana nastupila je na Olimpijskim igrama u Londonu i bila peta, a nakon toga osvojila je tri naslova europske prvakinje (Antalya 2012, Tbilisi 2015, Forde 2016) kao i svjetsko zlato prije dvije godine u Houstonu. Lani je, na primjer, dominirala u Norveškoj sa 30 kilograma (235) više u biatlonu od drugoplasirane Irine Lepse iz Rumunjske.

Baš se nastup u Londonu pokazao kobnim, Međunarodni olimpijski odbor je, zahvaljujući dopinškom skandalu s Rusijom, naložio ponovna testiranja iz Pekinga i Londona, među onima koji su naknadno postali pozitivni, bila je Minkova Kostova. I ne samo da joj je obrisano peto mjesto iz Londona, oduzete su joj sve medalje do 2016.

Nisu oni Šarapova

Kad god je neko veliko natjecanje, uvijek treba biti oprezan s pobjednicima i osvajačima medalja. Nije rijetkost da se po objavljivanju nalaza antidopinške kontrole mijenja poredak. Jesu li dizači stoga najveći prijestupnici ili je njih najlakše uloviti? Ipak je riječ o medijski manje zastupljenom sportu, u kojemu i najveće zvijezde nisu baš svjetski eksploatirane da bi nečiji pad izazvao potres.

Kao što je bio slučaj s Marijom Šarapovom prošle godine, a ona je kažnjena zbog uzimanja lijeka meldonija. Za koji u Splitu među dizačima utega smatraju da nije ni trebao završiti na zabranjenoj listi. Kako god okreneš, prilično je tanka crta koja razdvaja slavljenike i osramoćene za sva vremena.

Linker
20. travanj 2024 02:25