youtube
TRAJNO OŠTEĆENJE MOZGA

CRNA STRANA GRUBOG SPORTA Igrači prolaze kroz horor: Nakon prekida karijere često pate od depresije i demecije, a neki su skloni i samoubojstvu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. siječanj 2018. 23:15

Kronična traumatska encefalopatija (CTE) ili propadanje mozga što rezultira konfuzijom, depresijom, demencijom, agresijom i suicidalnim mislima cijena je koju plaća velik broj igrača američkog nogometa.

Naime, sve je više dokaza da 'nasilna' igra uzrokuje trajne posljedice za mozak igrača a najnovije studije to i potvrđuju. Samo u jednoj godini bilo je čak 243 potresa mozga za koje se zna, a najgore je, kažu poznavatelji američkog nogometa, što se igrači nerijetko vraćaju na teren prije nego li se izliječe.

Istina, NFL je u posljednjih petnaestak godina promijenio više od 50 pravila igre ne bi li se smanjio broj ozljeda ali najnovija istraživanja govore da to očito nije bilo dovoljno.

U međuvremenu brojni su bivši igrači podnijeli tužbe protiv NFL-a zbog njihova postupanja prema onima koji su pretrpjeli ozljede a osobito potres mozga. Bivši igrači tvrde da imaju trajne posljedice zbog čestih udaraca u glavu .Ne bi li se dokazala povezanost igranja nogometa i trajnog oštećenja mozga 1800 bivših igrača i vojnih veterana obećalo je darovati svoj mozak nakon smrti zakladi koja se bavi upravo takvim istraživanjima.

Boston University School of Medicine / © Boston University School of Medicine

U međuvremenu NFL je potrošio milijarde kako bi dokazao da ne postoji veza između ozljeda dobivenih na terenu i kasnijih demencija i drugih problema s mozgom igrača ali ih stvarnost sve češće demantira. Podatci govore da je od 2009. do 2015. bilo čak 10.577 ozljeda tijekom sezone igranja a od toga 1113 potresa mozga. No, biomedicinski stručnjak, Stefan Duma, izjavio je za Daily Mail da je brojka sigurno veća jer da se potres mozga dijagnosticira tek kod svake deset osobe a ostali ostaju u 'sivoj zoni'.

Najpoznatiji slučaj koji se povezuje s ozljedama mozga tijekom igračke karijere je onaj Arona Hernandeza igrača New England Patriota koji se lani ubio u zatvoru dok je odsluživao kaznu zbog ubojstva. Medicinska dokumentacija potvrdila je da je Hernandez patio od najgoreg oblika kronične traumatske encefalopatije.

Linker
28. travanj 2024 04:13