CROPIX
SVI SPREMNI POMOĆI

CROATIA UNITED: ČUVAJ SE NAJLJEPŠI GRADE Hrvatski sportaši i navijači ujedinjeni nakon zagrebačkog potresa, podrška stiže sa svih strana svijeta

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. ožujak 2020. 09:37

Vijest o strašnom potresu u Zagrebu vrlo je brzo obišla svijet i šokirala brojne hrvatske sportaše, koji su trenutno uglavnom u samoizolacijama ili karantenama. Jedan od prvih koji se oglasio na društvenim mrežama bio je Mario Hezonja, koji je pak u subotu navečer odradio turnir u video igrici Call of Duty, ali nedjelju ujutro to mu više nije bilo ni najmanje bitno.

Hezonja je na Twitteru podijelio srca i sklopljene ruke kao podršku svima u Zagrebu, gradu u koji je još kao klinac došao iz Dubrovnika. Preko istog medija iz Los Angelesa se oglasio i Ivica Zubac...

“Nadam se da ste svi dobro u Zagrebu”, napisao je Zubac i potom poslao savjet dugogodišnjim suigračima:

“Ostanite u svojim domovima”.

Porukama podrške Zagrebu i njegovim stanovnicima oglasili su se tijekom jučerašnjeg dana i brojni članovi hrvatske nogometne obitelji, ali i bivši igrači Dinama koji su sad na nekim drugim adresama. Uz priloženu Hajdukovu objavu ‘’’’, fotografije šteta iz centra i otkinut toranj katedrale te scenu dočeka Vatrenih iz Rusije na Jelačićevu trgu iz srpnja 2018. godine, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić napisao je:

‘’Bože, čuvaj Hrvatsku. Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska.’’

‘On stajaše tvrd i krut’

Na Instagramu se oglasio i najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović uz fotografiju Markova trga i stihove iz pjesme ‘’Zagrebu’’ Augusta Šenoe.

‘’Mnoge bure povrh njega

Prosu svijeta udes ljut.

Al’ pod krilom našeg stijega

On stajaše tvrd i krut’.’

View this post on Instagram

#OstaniDoma #Zagreb

A post shared by Andrej Kramaric (@andrejkramaric) on

Video poruku svojim fanovima na Instagramu je uputio napadač Vatrenih Andrej Kramarić.

- Draga djeco, ljudi, posebno sada Zagrepčani. Malo nam se situacija promijenila, životi su nam se promijenili. Mislim da je vrijeme da budemo hrabri, odlučni, pametni. Da slušamo druge koji znaju malo više i bolje od nas. Vrijeme je da ostanemo doma, time pazimo na sebe i na druge. Držite se, nadam se da ćemo ovo prebroditi, i da će cijela ova loša situacija završiti - rekao je Kramarić.

Hrvatski nogometni savez je preko društvenih mreža poručio ‘’Zagrebe, glavu gore’’, uz stihove Jadranka Črnka iz pjesme ‘’Zagrebačkim ulicama’’:

‘’Njegova me radost blaži, njegova me rana peče…’’

Poruke podrške Zagrebu poslali su i hrvatski nogometni reprezentativci Dejan Lovren, Ivan Rakitić, Dominik Livaković, Marcelo Brozović, Ivan Perišić, kao i bivši napadači Vatrenih Mario Mandžukić i Ivan Klasnić.

‘’Čuvaj se, najljepši grade’’, napisao je na Instagramu Borna Sosa, a podršku stanovnicima glavnoga hrvatskoga grada poslali su i drugi bivši Dinamovi igrači; Duje Čop, Ante Ćorić, Marko Livaja, Junior Fernandes, Luis Ibanez, Alen Halilović, Josip Brekalo, Adrian Šemper, Hilal Soudani...

‘’Thinking of you Zagreb, stay strong’’, poručio je na Instagramu kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak, a u porukama podrške Zagrepčanima pridružili su se i njegovi suigrači Luka Cindrić, Marin Šego, Luka Stepančić...

Mislima i porukama uz Zagrepčane su jučer bili i hrvatski gimnastički reprezentativac Robert Seligman, braća Sinković, skijaš Filip Zubčić i mnogi drugi.

DRŽI SE, ZAGREBE!

Splitski Hajduk je preko društvenih mreža uputio jasnu poruku nakon potresa u glavnom gradu.

- Drži se, Zagrebe - objavio je Hajduk na svom Instagramu uz fotografiju zagrebačke katedrale.

Ubrzo se putem društvenih mreža oglasio i Dinamo.

‘’Jutro u Zagrebu, nažalost, nije dobro počelo. Nadamo se da ste svi na sigurnom i dobro. Čuvajte se. Nema predaje’’, poručili su Modri.

Poruke podrške glavnom gradu i njegovim stanovnicima preko društvenih mreža poslali su i drugi hrvatski nogometni prvoligaši; Osijek, Rijeka, Gorica, Varaždin, Slaven Belupo, Istra 1961, Lokomotiva..

U zagrebačkoj Dubravi je bilo vatreno jutro.

- Je, propisno nas je prepalo. Brzo smo bili vani i čekali da se situacija smiri. Djeca su bila zbunjena. Vrlo neugodna situacija i kud sve još na ovu koronu. Što nas još neće pogoditi? - pita se kapetan PPD Zagreba Zlatko Horvat.

Ima li štete kod kuće?

- Neke su čaše izletjele iz vitrine, sat je pao sa zida i razbio se, nešto malo žbuke je po podu, ali sve to se da pokrpati i srediti. Važno je samo da smo svi na okupu i da nikome nije ništa. Naravno, u svemu tome se treba čuvati i korone koje je posljednjih dana potpuno promijenila svijet. Samo se nadam da će to uskoro prestati. Ne možeš vjerovati što nam se događa ovih dana.

Roditeljima se urušila špajza, ali sve je OK...

Olimpijski doprvak u samcu Damir Martin živi u Velikoj Gorici. Osjetio je, dakako, potres, ali nikakavih značajnijih posljedica nije bilo.

- Sve je OK, dobro sam. Taman nas je zdrmalo ujutro, pet minuta prije budilice. Nikakve štete nije bilo, tako da je sve u redu. Roditelji su mi na Knežiji, kod njih je bilo malo štete, popadale su knjige s polica, boce u regalu, špajza se urušila... Ali, ostalo je sve u redu. Moj kondicijski trener Pero Kuterovac je prošao gore, odlomio se komad zgrade i pao mu na auto.

Proslavljeni hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc je rekao...

- Strašno. To je tako tutnjalo, to je tako treslo da doista nismo u prvi mah znali što je. Istrčali smo svi van, bilo je već ljudi, padalo je s krovova, dijelovi fasada... Ja sam blizu centra grada, na Ribnjaku, to su starije gradske zgrade naslonjene jedna na drugu. Moja je srećom dobro prošla, tek neke napukline, no zgrada do moje, naslonjena na moju, dosta je stradala. Roditelji su na Srednjacima, u zgradi novijeg datuma, tako da su oni srećom bolje prošli. Kod njih, koliko su mi rekli, nema značajnijih oštećenja. Ali, kako je to treslo...

Linker
26. travanj 2024 11:21