Jörg Schüler/Getty Images
NIJE IM JASNO

ČUĐENJE U NJEMAČKOJ I DANSKOJ ZBOG TEŠKIH OPTUŽBI ZA KRAĐU IZ HRVATSKE 'Na to se mogu samo nasmijati' Danska legenda brani suce

U zemljama organizatorima SP-a smatraju optužbe iz Hrvatske neutemeljenima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. siječanj 2019. 08:59

Izljev bijesa hrvatskog izbornika Line Červara, njegova pomoćnika Davora Dominikovića i direktora reprezentacije Igora Vorija nije prošao nezapaženo u danskim i njemačkim medijima. Hrvatski stožer je nakon poraza od Njemačke i gubitka izgleda za plasman u polufinale SP-a sasuo paljbu po danskim sucima Madsu Hansenu i Martinu Gjedingu, optuživši ih za tešku krađu. U Danskoj i Njemačkoj su začuđeni njihovim izjavama, korektno primjećuju da je bilo pogrešaka na račun Hrvatske, ali nikome zapravo nije jasno na temelju čega su u našoj reprezentaciji donijeli zaključak o krađi, prijevari, povredi olimpijske povelje...

“Je li hrvatska ljutnja opravdana? Pogledajte broj isključenja, Hrvatska ih je imala četiri i nema se posebnog razloga žaliti. Njemačka ih je imala pet, a neka su u prvom poluvremenu u najmanju ruku bila upitna. Što se tiče sedmeraca, Njemačka je imala jedan više od Hrvatske i tu ne može biti govora o nekoj velikoj prednosti”, piše Sport 1, ali ipak navodi i nešto na što se hrvatski rukometaši i stožer imaju pravo žaliti.

“Istina je da je balkanska momčad bila češće pod pritiskom u napadu jer su suci stalno dizali ruke i prijetili suđenjem pasivnog napada. Kod njemačkih napada to ipak nije bio slučaj.”

Kao i mediji, i njemački rukometaši smatraju hrvatske optužbe neutemeljenima i pretjeranima.

- Prekršaj u napadu koji je Hrvatskoj suđen na kraju utakmice je odluka koja je bila 50-50, mogla je otići na obje strane. Mogu razumjeti frustracije Hrvata, ali ne mislim da je u cijeloj utakmici bilo puno spornih odluka - rekao je pivot Hendrik Pekeler s kojim se slaže i lijevi vanjski Steffen Fäth.

- Mogu se samo nasmijati. Možemo raspravljati o tome je li suđenje bilo dobro ili loše, ali ne mislim da je bilo koja od momčadi ozbiljno oštećena. Treba biti oprezan s izjavama o prijevari.

Davor Dominiković je u izjavi za dansku televizijsku postaju TV 2 žestoko oprao suce, poručivši da odluke kakve su viđene u ponedjeljak odvode rukomet u grob. Njegove je riječi u studiju komentirao legendarni danski golman Kasper Hvidt.

- Suci su bili pod velikim pritiskom i griješili su, ali po svemu što smo vidjeli, mislim da su sudili jako dobro. Njemačka je, primjerice, u prvom poluvremenu imala pet isključenja, a Hrvatska samo dva. Nemoguće je biti sudac i ne griješiti. Možda im onda trebamo dati neke dodatne alate. Utakmica je bila tijesna i u takvoj situaciji jedna odluka puno znači. Razumljivo mi je da je Davor frustriran - istaknuo je Hvidt, priznavši ipak da su Hansen i Gjeding pogriješili kad su u završnici dosudili Hrvatskoj prekršaj u napadu.

Rezultati by SofaScore

Linker
28. travanj 2024 11:22