REUTERS/Jean-Paul Pelissier / REUTERS
POBIJEDIO SVE NEDAĆE

ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA POBJEDNIKA VUELTE Rodio se u farmerskoj obitelji, putovao 16 km svaki dan, a s 15 godina ga je snašla velika tragedija...

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 12. rujan 2016. 23:26

Kolumbijac Nairo Quintana osvojio je svoj drugi veliki naslov u biciklističkom svijetu. Ključna je bila pretposljednja etapa vožena do Alto de Aitane s velikim usponom na kojemu je biciklist Movistara u cilj ušao dvije sekunde ispred prvog pratitelja Chrisa Froomea.

Po ulasku u glavni grad povodom posljednje etape Kolumbijac je postao jedan od rijetkih biciklista koji se može pohvaliti titulom na talijanskom Giru i španjolskoj Vuelti. 26-godišnji Kolumbijac već je dugo vremena najveća nada svjetskog biciklizma. Osvajanjem Gira 2014. godine pokazao je da na njega treba računati u sljedećim godinama, a nije zanemarivo kako je na tri velike utrke (Tour de France, Giro, Vuelta) drugi po broju nagrada za najboljeg mladog vozača. Čak je dva puta (2013. i 2015.) bio najbolji “poletarac” na Touru, dok je 2014. godine komplet nagrada upotpunio na Giru.

Jedina utrka gdje do jučer nije imao značajnijeg priznanja je Vuelta, a i tu je rubriku u svojoj karijeri nadopunio grandioznim postignućem na kojemu mu je u završnici pretposljednje etape po ulasku u cilj aplaudirao i sam Froome.

Quintana dolazi iz šesteročlane farmerske obitelji iz mjesta Combite koje broji samo 15.000 stanovnika. Svaki je dan do najbliže škole putovao biciklom punih 16 kilometara u predjelu istočnih Anda. Na putu je mještanima okolnih sela prodavao voće i povrće, a s napunjenih 15 godina snašla ga je velika tragedija.


Cycling - Tour de France cycling race - Movistar news conference - Saint Lo, France - 01/07/2016 - Movistar Team rider Nairo Quintana of Colombia attends news conference -   REUTERS/Jean-Paul Pelissier
REUTERS/Jean-Paul Pelissier / REUTERS

Taksijem do bicikla

Quintanu je udario taksi dok se vozio na biciklu te je pet dana proveo u komi. Na svu sreću, oporavio se od teških ozljeda, a samo godinu dana kasnije i on je postao - taksist. Uzeo je očev automobil i krenuo u biznis koji mu je omogućio kupnju bicikla od 100 dolara kojim je počela njegova priča u profesionalnom biciklizmu.

Nakon što je 2010. godine pobijedio na utrci kroz Kolumbiju pokazavši svu raskoš svog talenta, odlučila ga je uzeti španjolska momčad Movistar za koju je već 2012. postigao veliki uspjeh pobjedivši na prestižnoj utrci Critérium du Dauphiné u konkurenciji Bradleya Wigginsa koji je te godine osvojio olimpijsko zlato i ukupnu pobjedu na Tour de Franceu.

Na Touru 2013. godine cijelom je svijetu pokazao kakav je vozač. Iako je bilo mnogo skeptika, Quintana je pobijedio u 20. etapi, dok je na najprestižnijim usponima Mont Ventoux i Alpe d’Huez odličnom vožnjom opasno prijetio pobjedniku Chrisu Froomeu. Drugim mjestom u ukupnom poretku postao je prvi debitant na podiju Toura nakon 1996. godine i legendarnog Jana Ullricha.

Godinu kasnije, točnije 2014. godine Quintana je odustao od Toura bacivši sve karte na Giro i Vueltu. Utrku po Italiji je osvojio suverenom vožnjom u brdskim etapama, dok je na Vuelti bio vodeći pred desetu etapu u kojoj se vozio kronometar, no teška ozljeda primorala ga je na odustajanje.


Cycling: 71st Tour of Spain 2016 / Stage 12
Arrival / Jens KEUKELEIRE (BEL)/ Celebration /  
Los Corrales de Buelna - Bilbao (193,2km)/ 
La Vuelta / © Tim De Waele
La Vuelta / © Tim De Waele / TDW

Prvi put ispred Froomea

Prošle godine Kolumbijac je ponovno izgubio od Froomea na Tour de Franceu, ali ovoga puta uz minimalni zaostatak od minute i 12 sekundi. Ove je godine na utrci ostvario treće mjesto u ukupnom poretku, no tijekom cijelog Toura mučile su ga alergije zbog kojih je propustio nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

Britanac Chris Froome prvi puta u karijeru u ukupnom poretku gleda u leđa Quintani. Biciklist Skya je u trećem navratu osvojio drugo mjesto na Vuelti nakon druge pozicije 2011. i 2014. godine iza Juana Josea Caboa i Alberta Contadora.

Linker
25. travanj 2024 09:25