Dommaraju Gukesh 

 Dipayan Bose/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia
SMOTRA U NIZOZEMSKOJ

Čudne partije završile najvećim misterijem: Imao je sigurnu pobjedu, a onda sam odustao od trijumfa

Max Warmerdam je nastavio svoju crnu seriju poraza poraza protiv svjetskog prvaka Dinga
Piše: HINAObjavljeno: 27. siječanj 2024. 22:14

U pretposljednjem, 12. kolu tradicionalnog, 86. po redu velemajstorskog turnira "Tata Steel" u nizozemskom gradiću Wijk aan Zeeu vidjeli smo nekoliko čudnih partija poslije kojih su se čak petorica igrača našla na diobi prvoga mjesta.

Grubim previdom figure Ian Nepomniašči je izgubio od Alireze Firouzje, a na sličan način je i Jorden Van Foreest poražen od Anisha Girija. Neshvatljivim eksperimentom u otvaranju Nodirbek Abdusattorov brzo je zapao u tešku poziciju protiv Santosha Gujrathija Vidita, izgubio je pješaka i uprkos dugotrajnom otporu nije uspio izbjeći poraz.

Max Warmerdam je nastavio svoju crnu seriju poraza. Protiv svjetskog prvaka Lirena Dinga na duhovit je način doveo do remija topovsku završnicu sa 3 pješaka manje, a onda u samo jednom potezu upropastio cijeli trud.

Ipak, najveći misterij viđen je u partiji Gukesh-Praggnanandhaa. U napadačkoj, dobitničkoj poziciji Gukesh je odustao od napada i remizirao ponavljanjem poteza! Svjetska prvakinja Wenjun Ju je poslije pasivne igre izgubila od sunarodnjaka Yi Weija, a Alexander Dončenko nije uspio slomiti obranu Parhama Maghsoodlooa.

Linker
02. svibanj 2024 11:19