CROPIX
'BOLJE JE BILO NE RISKIRATI'

DEFINITIVNI KRAJ KARIJERE VELIKOG KAPETANA! NAJBOLJI IGRAČ SVIJETA EKSKLUZIVNO 'Sve ovo što sam uspio i osvojio, toga možda uopće nije trebalo biti'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. svibanj 2019. 00:09

Sandra Sukna, kapetana Barakuda, više nećemo gledati u bazenu. Hrvatsku kapicu broj 9 neće više nositi virtuoz. Teško je to uopće pojmiti, a kamoli napisati. A pogotovo je teško za nekoga tko će za točno 40 dana navršiti tek 29 godina.

Sandro Sukno i službeno je raskinuo ​ugovor s dubrovačkim Jugom, u priopćenju objavio svoj izlazak iz bazena. Sportske novosti napravile su ekskluzivni intervju sa sada već bivšim vaterpolistom Sandrom Suknom koji je otkrio:

- Nije ni meni bilo lako donijeti odluku. Ja sam više od svega želio i dalje igrati, uživati u onome što najviše volim, ali mislim da je bolje ovako, ne riskirati - kazao je Sandro, koji ovime i konačno zaključuje sve dvojbe koje su se lomile još od jeseni 2017. i utvrđenih problema sa srcem.

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29: Sandro Sukno #9 of Croatia celebrates scoring during the Men's Waterpolo Final between Hungary and Croatia on day sixteen of the Budapest 2017 FINA World Championships on July 29, 2017 in Budapest, Hungary.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Otada je stalno lebdjelo pitanje je li to kraj njegove karijere ili ne.

- Dugo jest trajalo, ali zato što sam ja želio biti, koliko je to moguće, maksimalno siguran. Želio sam i prikupio puno mišljenja, puno je tu bilo pregleda, testiranja. Bilo je i različitih mišljenja, pa mi je i zato bilo još teže donijeti ovakvu odluku. Ne, ona nije bila lagana, ali mislim da je pametna.

Sportašima trebaju detaljniji pregledi

Tu je slijedila zanimljiva rečenica, izgovorena možda i malo u šali, ali za zamisliti se.

- Sve ovo što sam uspio, sve što sam osvojio u karijeri, toga možda uopće nije trebalo ni biti, i vjerojatno ne bi ni bilo da sam u mlađim danima naletio na neke još malo opreznije doktore. Možda bi mi oni rampu spustili već tada, dok sam bio dječak. Da, možda bi mi zabranili igrati. Mogu biti sretan što se ništa nije dogodilo i moram to i tako gledati.

Za slabije upućene, Sandro je još kao dječak s vremena na vrijeme s ocem Goranom dolazio u Zagreb u bolnicu na preglede i kontrole srca.

- Da, ali kao što i danas postoje različita mišljenja, tako su postojala i tada, samo pozitivna, pa sam igrao. Možda je glupo u ovom trenutku to reći, ali sve je još i dobro završilo. A to što sam kao dječak dolazio u Zagreb, to su bili preporučeni godišnji pregledi, kontrola urođene srčane mane. U tom je trenutku to za liječnike bilo zadovoljavajuće, a ja se, isto tako, nikada nisam ni osjećao loše. Konačno, u Italiji sam igrao tri sezone, tamo išao na preglede i sve je bilo u redu. Onda je u jesen 2017., uoči početka sezone, možda tjedan dana prije 1. kola, bio neki drugi liječnik. Obavili smo pregled, ali me pitao bih li ja radio neki malo detaljniji pregled jer bi, po njemu, to bilo pametnije. Pristao sam i tako je i počelo, da bi na kraju došao do najvećeg stručnjaka u Italiji, dr. Zeppillija, koji mi je odmah preporučio mirovanje. Na koncu je najbitnije ovo danas - živa glava na ramenima.

Ekskluzivni intervju s legendom hrvatskog vaterpola možete pročitati u sportskim novostima u ponedjeljak (20.svibnja), a Suknovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Sandra Sukna:

Poštovani prijatelji sporta,

kolege suigrači, treneri, vaterpolski dužnosnici, a nadasve navijači, osjećam se dužnim ovim putem izvijestiti javnost kako sam morao donijeti nimalo jednostavnu odluku.

Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru.

Naime, nakon operacije na srcu u SAD-u početkom prošle godine koja je zaista uspješno otklonila sve moje tadašnje tegobe, te oporavka koji je potrajao godinu dana, u kontaktu s nekolicinom najeminentnijih stručnjaka, liječnika iz Hrvatske i inozemstva, a nakon temeljitih pregleda i rezultata kontrolnih pregleda, pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti.

Na operativni zahvat u Clevelandu odlučio sam se upravo radi sporta, mog najdražeg vaterpola koji je sastavni dio mog života. Jednako vrijedi i za razdoblje oporavka, te sam doista učinio sve ne bih li dobio s više strana, od najboljih i najstručnijih liječnika, potpuno mišljenje i najčišću sliku svog zdravlja.

Adam Pretty/Getty Images
Getty Images

Na žalost, neću se uspjeti vratiti suigračima u bazen, ali baš kao što je vaterpolo sastavni dio mene, tako se nadam da ni ja nikada neću otići iz ovog našeg divnog i uspješnog sporta kojem i osobno puno dugujem.

Osobito bih se ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere. Svojoj obitelji, suigračima, trenerima i dužnosnicima. Zahvaljujem se navijačima i javnosti na ljubavi kojom sam bio obasut tijekom karijere, ali i na brizi u zadnjih godinu-dvije. Velika hvala liječnicima koji su uprli sve snage ne bi li mi pomogli u željenom povratku u bazen.

Zahvaljujem se svim klubovima čiji sam član bio tijekom karijere, osobito matičnom klubu VK Jug CO u kojem sam trenirao posljednju sezonu nadajući se povratku. Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu na pažnji, razumijevanju i punoj podršci koju sam uživao sve minulo vrijeme.

Zauvijek ostajem najveći navijač naše hrvatske vaterpolske reprezentacije i hrvatskog sporta.

S poštovanjem,

Sandro Sukno

Pojedinačni trofeji:

- Vaterpolist svijeta u izboru trenera i izbornika (Total Waterpolo 2017.)

- Vaterpolist Hrvatske (2014., 2015. i 2017.)

- Najbolji igrač finala SP u Budimpešti (2017.)

- Najbolji strijelac SP u Barceloni, s 20 golova, zajedno s Crnogorcem Ivovićem (2013.)

- Najbolji igrač i najbolji strijelac Triglav lige (2014./15.)

Seniorska reprezentacija:

(2008-2017.)

- zlato na OI u Londonu 2012.

- zlato na SP-u u Budimpešti 2017.

- zlato na EP-u u Zagrebu 2010.

- zlato na MI u Mersinu 2013.

- srebro na OI u Rio de Janeiru 2016.

- srebro na SP-u u Kazanju 2015.

- srebro na FINA kupu u Oradei 2010.

- srebro u Svjetskoj ligi u Bergamu 2015.

- bronca na SP-u u Rimu 2009.

- bronca na SP-u u Šangaju 2011.

- bronca na SP-u u Barceloni 2013.

- bronca u Svjetskoj ligi u Nišu 2010.

- bronca u Svjetskoj ligi u Bergamu 2011.

Klupska odličja:

JUG CO (2007-2011.)

- 4 naslova prvaka Hrvatske (2007, 2009, 2010. i 2011.)

- 2 Hrvatska kupa (2007. i 2009.)

PRO RECCO (2011/12. i 2015-2017.)

- 1 naslov prvaka Europe (2012.)

- 4 naslova prvaka Italije (2012, 2015, 2016. i 2017.)

- 3 Talijanska kupa (2015, 2016. i 2017.)

PRIMORJE EB (2012-2015.)

- 2 naslova prvaka Hrvatske (2014. i 2015.)

- 3 Hrvatska kupa (2013, 2014, 2015.)

- 3 naslova pobjednika Triglav lige (2013, 2014. i 2015.)

Linker
25. travanj 2024 12:11