AFP / Getty Images
POUND FOR POUND

DESET NAJBOLJIH BOKSAČA DANAŠNJICE Prvi među njima ima kila kao vreća cementa!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 25. prosinac 2015. 22:04

Kako se bliže blagdani tako je došlo i vrijeme za evaluaciju godine iza nas. U svakom slučaju, 2015. bila je uzbudljiva za boks, iako nije nužno ponudila velike mečeve koje ćemo dugo pamtiti. Ovo velike shvatite kao vrijeme od prvog do zadnjeg gonga u meču (ili sudačkog prekida), dakle bez šarade, novca i ostale priče zbog kojih je ogled Mayweather - Pacquiao digao medije, navijače i lovu kakvu sport ne pamti.

No, to su teme za neki drugi tekst, a u ovom ćemo iznijeti listu deset najboljih boksača današnjice. Radi se o famoznom pound-for-pound rangiranju najboljih boksača neovisno o kategoriji u kojoj se bore, a liste obično sastavljaju novinari koji prate boks.

Mi ćemo koristiti renking Transnational Boxing Rankingsa koji zbrajanjem glasova slažu eminentni boksački novinari diljem svijeta, a glavni kriteriji su im razina kvalitete posljednjih suparnika, nedavne pobjede i porazi, rezime cijele karijere, volja da se suoči s najboljim dostupnim borcima i slično. Ova lista ima svojih nedostataka - npr. Andre Ward je sigurno među top pet boksača današnjice, ali je zbog dugog perioda neaktivnosti (sukob s bivšim, sada pokojnim menadžerom) i tek jednog meča odrađenog u 2015., koji je realno služio samo za zagrijavanje, izostavljen s ove liste. S druge strane, Manny Pacquiao još uvijek je visoko plasiran iako je razočarao u meču protiv Mayweathera. No, prethodne pobjede i velika karijera još će ga nekoliko mjeseci držati na listi.

Pa krenimo.

Broj 10 - Terence Crawford (27-0, 19 KO), poluvelter kategorija

Crawford je WBO prvak u poluvelter kategoriji, a svoju je titulu zadnji puta obranio u listopadu ove godine tehničkim nokautom protiv solidnog Kanađanina Dierry Jeana. Bivši je prvak u lakoj kategoriji, a posebno je omiljen u rodnom mu gradu Omahi gdje održava svoje mečeve kad god je to moguće. Riječ je o atraktivnom i agresivnom borcu koji može uspješno boksati iz oba stava. Spominjalo ga se kao potencijalnog protivnika Mannyja Pacquiaa u travnju sljedeće godine, ali je vjerojatnije da će se namjeriti na nekog iz svoje kategorije. Najlogičniji meč bio bi protiv WBC prvaka, Ukrajinca Viktora Postola za ujedinjenje titula i legitiman naslov najboljeg u kategoriji. Tek mu je 28 godina i pred njim je svijetla budućnost.