AFP
UDARAJU, A NE BJEŽE

Dojadili su vam Mayweather i Pacquiao? Ovo su boksači čije mečeve se isplati gledati

Saul Alvarez ove subote je spektakularnim desnim krošeom, kojem po svemu sudeći ne gine nagrada za nokaut godine, u 3. rundi dokrajčio Jamesa Kirklanda
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 11. svibanj 2015. 21:27

Prošlo je devet dana od 'meča stoljeća' između Mayweathera i Pacquiaa koji je potukao sve rekorde kad je u pitanju zarada te istodobno razočarao milijune 'povremenih' fanova nedostatkom akcije u ringu.

Daleko bilo od nas da umanjujemo Mayweatherovu vještinu i način na koji je po 48. puta u svojoj karijeri zatvorio napade suparničkog borca. Njegov rad nogu, famozni okret ramena i precizno tempirani (iako ne suviše jaki) kontra udarci nemaju premca u današnjem boksu te možemo samo zamišljati kako bi izgledao u ringu protiv nekadašnjih zvijezda u velteru, počevši od vjerojatno najboljeg bokasača u povijesti Sugar Ray Robinsona, pa do Sugar Ray Leonarda, Thomsa Hearnsa i Roberta Durana.

Bez takvih izazova Mayweather je svoje borbe pretvorio u relativno dosadnih 12 rundi za koje će u budućnosti ljudi teško izdvojiti makar dio novca koji su potrošili na nedavni meč s Pacquiaom. Što ne znači da u boksu trenutno nema drugih boraca vrijednih pažnje - upravo suprotno. Mi ćemo izdvojiti trojicu koja su akciji bili prošle subote odnosno biti će ove nadolazeće.

Prvi od njih je, ironično, Mayweatherova žrtva od prije godine i pol dana, Saul "Canelo" Alvarez. Meksikanac crvene kose profesionalcem je postao već s 15 godina (u Meksiku se pravila nešto lakše zaobilaze ako si voljan boriti se), a prije napunjene 25. već je 47 puta ulazio u ring od čega je u 45 navrata izašao kao pobjednik. Jednom je remizirao, a jedini poraz doživio je od Mayweathera u meču za koji je skinuo previše kila da bi bio na svojoj uobičajenoj razini. Canelo, ili cimet na hrvatskom, bori se u polu-srednjoj kategoriji, ali ne bi nas iznenadilo da uskoro prijeđe u srednju, budući da ga na 175 cm krasi dosta nabijena i mišičava građa.

Prošle godine sredio je iznimno neugodnog i boksački vještog Kubanca Laru, da bi ove subote spektakularnim desnim krošeom, kojem po svemu sudeći ne gine nagrada za nokaut godine, u 3. rundi dokrajčio Jamesa Kirklanda. Dotični je respektabilini štemer u polu-srednjoj koji je do ove subote nokautirao 28 suparnika u 32 meča, od kojih je izgubio samo jedan.

Canelo će najesen gotovo sigurno boksati za WBC naslov u srednjoj kategoriji protiv Miguela Cotta, ako ovaj u međuvremnu 'riješi' Australca Daniela Geala. Bio bi to zajamčeni spektakl između dva borca koji vole napad više od obrane te ujedno i novi nastavak u Meksiko vs. Portoriko okršaju.

To nas dovodi do drugog boksača u ovoj priči - Gennadyja Golovkina. Čovjek kojeg zovu "Tyson iz Kazahstana" bez sumnje je boksač koji izaziva najveći strah među svojim "kolegama" - meč s njim privlačan im je poput dobivanja spolne bolesti. Nije da ih možemo kriviti. "Trostruki G", kako je službeni nadimak Golovkina, u svojoj je karijeri sredio 32 suparnika, njih 29 nokautom, po čemu je aposlutni rekorder u srednjoj kategoriji.

U ring ulazi čak tri do četiri puta godišnje, WBA naslov obranio je u 13 navrata, a u srednjoj kategoriji prebio je svakog boksača koji mu se usudio izaći na megdan. Budući da ga Miguel Cotto izbjegava, a Canelo još nije odlučio hoće li u srednju kategoriju, u subotu ga čeka malo poznati Wille Monroe Jr. Očekivani rezultat - 20. nokaut u nizu i oduševljena publika u legendarnom Forumu u kojem su 80-ih harali LA Lakersi.

Prije Golovkina pred pubkliku u Formu će izaći Roman Gonzalez, čovjek koji je svjetskim prvakom postao u tri kategorije, a omjer karijere mu je savršene 42 pobjede u 42 nastupa, od čega je 36 došlo nokautom. Njegov problem? Boksa u muha kategoriji, zbog čega tek sad ima svoj debi na HBO mreži.

S druge strane, u rodnoj Nikaragvi, ostatku latinske Amerike, pa čak i na Dalekom istoku već je poznato ime. Male momke (do 52 kile u ovom slučaju) u SAD-u se previše podcjenjuje, a "El Chocolatito" (Čoksić, ako nam dozvolite slobodni prijevod) to nije zaslužio. Njegovi nastupi uključuju pravi baraž udaraca, a meč protiv Juana Francisca Estrade iz 2012. još se prepričava među fanovima. Ove subote čeka ga Meksikanac Edgar Sosa, na čije šanse ne bismo uložili ni lipe. Većina stručnjaka i eminentnih novinara koji prate boks Gonzaleza bez iznimke navode u pet najboljih "pound for pound" boraca današnjice, dok njegov suparnik nije ni blizu te razine.

Linker
11. svibanj 2024 07:09