(FILES) Seven-time Tour de France winner and Kazakh cycling team Astana (AST)'s Lance Armstrong of the United States listens to the countdown before competing with his bike designed by Japanese Yoshitomo Nara, on July 23, 2009 in the 40,5 km individual time-trial and eighteenth stage of the 2009 Tour de France cycling race run around Annecy. Disgraced US cycling star Lance Armstrong said in an interview broadcast January 17, 2013 that he was "sorry" for taking performance-enhancing drugs during his career and that it was a mistake. "I made my decisions. They're my mistake. And I'm sitting here today to acknowledge that and to say I'm sorry for that," the seven-time Tour de France winner said in an interview with Oprah Winfrey. "The culture was what it was." Armstrong also says he did not dope in the 2009 and 2010 Tour de France. AFP PHOTO / JOEL SAGET / FILES
 AFP
ARMSTRONG

'Dopinga ima od antičke Grčke'

'Neki koji su bili umiješani u doping dobili su potpunu amnestiju, dok je drugima izrečena smrtna kazna'
Piše: HinaObjavljeno: 11. studeni 2013. 15:43

Američki biciklist Lance Armstrong (42), kojemu je oduzeto svih sedam naslova pobjednika Tour de Francea, izjavio je u ponedjeljak da je spreman svjedočiti pred bilo kojim nezavisnim istražnim tijelom o dopingu u biciklizmu. Također, kazao je kako je doping u upotrebi od doba antičke Grčke, te da će ga uvijek biti u nekom obliku.

Armstrong je rekao da je spreman svjedočiti 100 posto pošteno i transparentno, ali također želi jamstva da će se prema njemu postupati fer i pošteno.

"Neki koji su bili umiješani u doping dobili su potpunu amnestiju, dok je drugima izrečena smrtna kazna. Ako će istraga dovesti do toga da svi umiješani u doping dobiju smrtnu kaznu, ja sam isto spreman na smrtnu kaznu. Ali ako će dobiti amnestiju, onda bih volio da se i mene amnestira", rekao je Armstrong za BBC.

Novi predsjednik Međunarodne biciklističke federacije (UCI) Brian Cookson želi da nova nezavisna komisija ispita sve dosadašnje optužbe i priznanja vezana uz doping u biciklizmu.

Armstrong smatra da ta istraga, koja bi analizirala slučajeve u zadnjih 15 godina, neće donijeti ništa dobroga biciklizmu. "Uostalom, ako idete 15 godina unatrag, zašto ne bi išli 30 godina unatrag. Nedozvoljena sredstva su u uporabi još od doba antičke Grčke i uvijek će ih biti u nekom obliku".

On je početkom ove godine u intervjuu koji je dao Oprah Winfrey priznao uzimanje dopinga tijekom cijele svoje karijere. Nakon toga u pitanje je došlo i njegovo bogatstvo koje je procijenjeno na 125 milijuna dolara.

"Ja sam pretrpio veliki gubitak, uništena mi je reputacija, a i financijski sam puno izgubio, jer tužbe se samo gomilaju. S druge strane, neki su profitirali na meni", rekao je Armstrong.

Linker
06. listopad 2024 18:25