VATERPOLO EUFORIJA

Dream Team na Savi: Vanja Udovičić odbio Partizan i potpisao za Mladost

Da, mislim da bi se moglo to reći. Dogovorili smo se i Vanja je pristao doći u Mladost - bilo je sve što nam je kratko jučer kasno poslijepodne mogao izjaviti Tomislav Družak
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. rujan 2010. 12:11

Jedan od najboljih vaterpolista današnjice Vanja Udovičić sljedeće će sezone igrati pod kapicom zagrebačke Mladosti!

- Da, mislim da bi se moglo to reći. Dogovorili smo se i Vanja je pristao doći u Mladost - bilo je sve što nam je kratko jučer kasno poslijepodne mogao izjaviti Tomislav Družak, direktor vaterpolista Mladosti.

Tijekom jučerašnjeg prijepodneva prvo smo doznali da je ona slabašna opcija mogućeg prelaska u beogradski Partizan otpala, prije negoli je uopće i zaživjela. Uprava beogradskog kluba nije, naime, mogla Udovičiću ponuditi novčana jamstva. Malo kasnije, oko podneva vijest i iz Zagreba. U Mladosti su već napisali, sastavili ugovor te ga slali igraču na potpis. To je bio jak znak kako je transfer pri samom kraju. Kako smo tada doznali, Mladost i Udovičić su dogovorili praktički sve stavke, s iznimkom detalja-dva. Otprilike u isto doba, posredno smo došli i do kontakta s igračem. Ovaj je pak poručio da će za koji sat sve biti riješeno. OK, sve je, dakle, gotovo.

Razumljiva je tajanstvenost i relativno duže trajanje pregovora glede dolaska Vanje Udovičića među Žapce.

Ipak se radi o jednom od najboljih svjetskih vaterpolista, a takvi sportaši, zvijezde planetarnog sjaja i uspjeha, te njihovi prelasci, dolasci, potpisi ugovora nužno povlače dozu tajanstvenosti, napetog iščekivanja i parafiranja ugovora “pet do 12”.

Vanja Udovičić, kapetan srbijanske vaterpolske vrste, postat će tako prvi srpski igrač u Mladosti u posljednja gotovo puna dva desetljeća. Iako, Udovičić među Žapcima neće nužno biti stranac. Osim hrvatskog podrijetla, Vanja Udovičić posjeduje i hrvatsko državljanstvo. Ovaj podatak, doduše, u sportskom pogledu nije od neke osobite važnosti, budući da Mladost ionako ne kani i neće dovoditi još stranaca za sljedeću sezonu.

Dolaskom Vanje Udovičića klub sa Save odašilje i drugu, vrlo znakovitu poruku. Dokaz veličine i ugleda kluba. I kad su teška novčana vremena, i kada nema trofeja duže vremena, ovaj klub je još uvijek u stanju privlačiti i dovesti najbolje igrače svijeta. Davne, 1987. u Zagreb je stigao najveći, tada mladi još talent, ali već s olimpijskim i svjetskim zlatom, Perica Bukić.

U Mladost je prije 21 godinu došao, primjerice, i Beograđanin, centar Igor Milanović.

U ono doba, isto kao danas Udovičić, ponajbolji vaterpolist svijeta. Dalje, u Mladost su u naponu snage i puno godina kasnije dolazili igrači koji su u to doba slovili za najbolje, poput centara Mađara Zsolta Varge ili Rusa Revaza Čomakidzea.

Vanja Udovičić je igrač tog profila, ranga. Čovjek koji pravi razliku u bazenu. Sljedeće ćemo sezone svjedočiti izvanredno uzbudljivoj sezoni. Kako u Jadranskoj ligi, tako još više u hrvatskom prvenstvu.

Troboj Juga CO (Vićan, Sukno, Dobud, Bušlje, Joković...), Primorja (Barač, X. Garcia, De. i Da. Varga...) i Mladost (Pavić, Hinić, Muslim, Udovičić...). Zajamčena “ludnica” u bazenima diljem Lijepe Naše.

Srbijanski vaterpolski reprezentativac, 28-godišnji Vanja Udovičić, potvrdio je za Sportski žurnal da je pristao na dolazak u zagrebačku Mladost...

- Danas ću potpisati ugovor – rekao je Udovičić novinaru beogradskoga sportskog dnevnika u ranim satima četvrtka, nakon što je završio neprekidne trodnevne pregovore.

- To je ipak bila najbolja mogućnost. Postavio sam uvjete, čekao sam odgovor Mladosti i kada je sve stiglo s jamstvima, prihvatio sam.

Udovičić, najbolji igrač nedavno završenoga Europskog prvenstva u Zagrebu, pristao je na dolazak u hrvatski klub dan prije isteka roka za licenciranje igrača za novu sezonu Lige prvaka.

Sportski žurnal piše da je Udovičić bio prvak sa svakim klubom u kojem je igrao, a igrao je u najvećima: beogradskom Partizanu, Jadranu iz Herceg Novog, napuljskom Possilipu i Pro Reccu. Uspjelo mu je sada nešto što nije niti jednome drugom vaterpolistu: igrati u klubovima s čak 22 naslova europskih prvaka (Mladost 7, Partizan i Pro Recco po 6, Posillipo 3).

Isti izvor navodi da su do kraja u utrci za ponajboljim svjetskim vaterpolistom bila i preostala dva najbolja hrvatska kluba, Jug i Primorje, dok je beogradski Partizan prvi otpao zbog problema s financijama.

Primorje je uz zagrebački klub bilo najizgledniji favorit za dovođenje Udovičića s obzirom na činjenicu da njegov otac, inače Hrvat, živi u Rijeci. I srbijanski reprezentativac ima hrvatsko državljanstvo.

Linker
19. travanj 2024 02:19