REUTERS/Wolfgang Rattay
EKSKLUZIVNO ZA SN

DUGOGODIŠNJI KAPETAN HRVATSKE U PRVOM INTERVJUU NAKON SVJETSKOG PRVENSTVA 'Ne predajem se, doći će i naših pet minuta'

DOMAGOJ DUVNJAK Dugogodišnji kapetan Hrvatske ove sezone ne igra s Kielom Ligu prvaka, ali je zato u prilici osvojiti trofej u Kupu EHF-a, a najveća želja mu je s reprezentacijom osvojiti zlato na nekom velikom natjecanju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. travanj 2019. 00:06

Dobro je, vratio se i igra, sve više i sve bolje, iako i s tim ne treba pretjerivati, jer do jučer je mnogo toga zbog koljena bilo upitno. A koliko nam znači Domagoj Duvnjak, vidjeli smo u Njemačkoj na SP. S njim smo bili u velikoj prilici boriti se za plasman u završnicu. Nažalost, malo nam je nedostajalo, a on je odigrao puno više nego što je itko planirao.

- Da nisam, ne bih znao koliko mogu. Da, istina, bilo je i više od planiranog, jer se Luka Cindrić ozlijedio i trebalo je više pomoći i povući, ali moram priznati da o tome nikad kada si na terenu ne razmišljaš. Ideš koliko god možeš. Malo je na kraju stradala prepona, ali je brzo prošla, pa sam nastavio sezonu normalno. Žao mi je jedino da nismo bili kompletni, da nam se stalno nešto događa. Prošli put smo bili bez mene, pa sada bez Luke, ali valjda će se i nama neke stvari konačno poklopiti, jer mislim da smo to zaslužili svojim odnosom.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 21: Domagoj Duvnjak of Croatia looks dejected after loosing the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Croatia and Germany at Lanxess Arena on January 21, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Svi smo podbacili

Nastavio je...

- A opet, s druge strane, to je sport, sve se može dogoditi. Jako je puno velikih igrača koji nisu uspjeli osvajati naslove. Za to se mora poklopiti puno toga. Treba imati uz kvalitetu i malo sreće.

Je li to frustrirajuće u vašem slučaju, još čekate zlato s Hrvatskom?

- Nije frustrirajuće, ne doživljavam to tako. Reprezentacija je uvijek veliki motiv. Sigurno da neću odustati, da vjerujem da mi to možemo napraviti ponovo. Samo kažem, stvari se nekad moraju poklopiti, onako kako se nama nisu zadnjih godina.

Jeste li se preispitivali nakon SP-a?

- Ma jesmo, ne znam tko nije. Protiv Brazila smo svi podbacili. Dotad smo igrali odlično, ali to je tako, događaju se takve utakmice u sportu. Evo Zagreb protiv Vardara. Cijelu sezonu igra vrlo dobro i onda se dogodi utakmica u kojoj baš ništa ne štima, ni obrana, ni vratari, ni napad, fulaju se ziceri, penali... Ali, kažem, sve je to sport.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 20: Domagoj Duvnjak #5 of Croatia reacts during the Main Group 1 match at the 26th IHF Men's World Championship between Brazil and Croatia at the Lanxess Arena on January 20th, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Jeste li analizirali 7 na 6?

- Mi smo tih 7 na 6 u skupini protiv Makedonije i Španjolske odigrali jako dobro i puno nam je pomoglo. Protiv Brazila smo napravili nekoliko gluposti u startu, na njih se uvukla nesigurnost, s njom pogreške. Dugo smo pokušali krenuti, uspjeli u nastavku i onda kada smo bili pred ciljem, primili smo gol kroz noge igrača i vratara. Jednostavno tako je izgleda moralo biti. A kada smo već kod SP-a, moram reći da sam i danas ponosan kako smo nakon Brazila odigrali utakmicu s Njemačkom pred 20.000 njihovih navijača. Šteta da nismo nagrađeni kako je trebalo biti, ali vjerujem da će se i nama sve to jednom vratiti. Samo da je zdravlja, da jednom nastupimo u komadu.

Kako je vaše koljeno, kada smo kod toga?

- Dobro, sve bolje, ne otiče, ne stvara probleme. Naravno, svaki dan radim na njemu. Nisam ove sezone izostao niti jednom, to je velika stvar. Dobro se osjećam, guram dalje. Vidjet ćemo se uskoro na okupljanju za Srbiju protiv koje ćemo tražiti potvrdu plasmana na Euro. Očekujem velike utakmice i veliku podršku naših navijača u Zadru.

Finiš sezone je uzbudljiv. Bit ćete domaćini Final foura EHF Kupa u Kielu. Da je i Liga prvaka, teško bi vas netko dobio u Kielu?

- Iskreno rečeno, fali i nama Liga prvaka, ali dobro, svako zlo za neko dobro. Sezona je nešto lakša. Imamo F4 doma, ali to će biti četiri dobre momčadi, a nama se već događalo da gubimo doma ove sezone, tako da ništa nije unaprijed riješeno. Sigurno je da smo mi tu favoriti protiv svakoga, ali bio je i Magdeburg lani, pa ga je dobio Saint Raphael. Dakle, oprezni smo, u takvim utakmicama je sve moguće. I loš dan o kojem smo pričali.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 17, 2019  Croatia's Domagoj Duvnjak in action with Spain's Eduardo Gurbindo    REUTERS/Andreas Gebert - RC1357ABB610
REUTERS/Andreas Gebert

Omiljeno natjecanje

Niste odustali ni od prvenstva?

- Nismo, evo konačno smo dočekali i prvi poraz Flensburga ove sezone u Magdeburgu. Mi smo dosad izgubili 6 bodova, Flensburg 2. Oni nam još dolaze, a moraju i kod Löwena. A opet, moramo i mi u Berlin. Ako dočekamo priliku dobro, ako ne drugo mjesto je ulazak u Ligu prvaka i to bi bio dobar posao. Ne ovisi sve samo o nama.

Imate i Final Four njemačkog Kupa?

- To je moje omiljeno natjecanje, jedan super spektakl u Hamburgu na razini Kölna. Igramo polufinale s Berlinom, dok su u drugom Hannover i Magdeburg. I tu će nas biti dosta, u svakom sastavu poneko iz Hrvatske. Rekao bih da smo optimisti, da sve bolje igramo, pa ćemo vidjeti. Dvije jake utakmice u dva dana, to nije lako.

Jeste li gledali utakmice naših europskih aduta?

- Jesam, naravno, i moram reći da je šteta za Nexe, jer su imali tri meč lopte i veliku priliku koju nisu iskoristili. Šteta je za naš rukomet da se nisu probili u četvrtfinale. Igrali su odlično na startu, pa su pali u zadnje tri utakmice, mislim da u Bitoli nisu trebali izgubiti, jer to je bio ključ kojim su sve mogli riješiti najjednostavnije. Ali, kažem, događaju se takvi dani u sportu.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 17, 2019  Croatia's Domagoj Duvnjak gestures during the match    REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

A Zagreb?

- Zagreb je cijelu sezonu bio dobar, do te utakmice s Vardarom u kojoj je sve ispalo naopako. No, isto mislim da je Zagrebov rezultat realnost, jer Vardar je u ovom trenutku, dojam je, ipak kvalitetnija momčad. Ima odličnu obranu, vratare, iskustvo igranja takvih utakmica, a to je dragocjena stvar na toj razini. No, generalno, Zagreb si nema što predbaciti.

Uskoro će i SEHA Final four u Brestu. U polufinalu će biti Zagreb i Nexe te Vardar i Meškov?

- Evo da ne kažete da sam uvijek diplomatski orijentiran, očekujem da će u finalu igrati Zagreb i Vardar.

A koliko će Duvnjak još igrati u Kielu. Proteklih dana od 2020. potpisao je Norvežanin Sagosen, vama ugovor baš tada istječe. Ostajete li ili odlazite?

- Iskreno rečeno, još nismo o tome ništa pričali, ali ćemo sigurno u skoroj budućnosti. Vidio sam da se puno priča o tome, da postoje ideje da ostanem. Ne znam... Ono što znam jest da mi je ovdje sjajno, da sam dolaskom u Njemačku prije deset godina ispunio sve svoje rukometne snove, da sam igrao u vrhunskim klubovima i da sam tu doma. Isto tako mogu reći da je Sagosen strašan igrač, pojačanje u svakom smislu riječi, igrač budućnosti na kojem će klub moći živjeti barem sljedećih deset godina. Napravili su mega transfer i, iskreno, ja sam oduševljen i kako Sagosen igra i cijelim tim poslom, jer to ovaj klub u kojem igram u kojem sam kapetan čini još većim i boljim. Kažem, tek ćemo sjesti i razgovarati. Još nismo ništa konkretnije zaključili.

Kava sa Zarabecom

I zaključimo Ligom prvaka kojoj Kiel realno jako nedostaje?

- I ona nama i mi njoj, jer svaka naša utakmica u Ligi prvaka nosi 10.000 gledatelja. Ali dobro, tako je kako je. Mislim da su dva kluba u prvom planu PSG i Barcelona, a da na Final fouru uz njih očekujem još Veszprem i Szeged, iako će taj susret Vardar - Szeged u četvrtfinalu biti najneizvjesniji.

I onda je popio ‘mali macchiato’ s Mihom Zarabecom, sjeli su u zrakoplov i krenuli iz Hamburga prema Münchenu do Varšave i dalje do Pulawa gdje su odigrali posljednji dvoboj u skupini EHF-a.

Linker
12. svibanj 2024 23:24