Jovica Cvetković
 Josko Ponos / CROPIX / CROPIX
NEKE STVARI SE VIDE IZ AVIONA

EKSKLUZIVNO ZA SN: LEGENDA I IZBORNIK SRBIJE BRITKO I BEZ ULJEPŠAVANJA O HRVATSKOJ 'Vama je ključni igrač golman, a problem će vam biti...'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. prosinac 2017. 14:12

Jovica Cvetković izbornik je Srbije, nekada veliko ime jugoslavenskog rukometa, jedan od najboljih šutera na ovim prostorima uopće. Vrlo je samozatajan, bježi od medija, teško se odlučuje progovoriti, no, kada to učini, odgovori su mu vrlo britki, jasni, bez uljepšavanja i to samo pokazuje njegov i karakter generacije s kojom je ostvario rukometno ime. Kažu oni koji ih znaju da kada krene njihova diskusija o rukometu, “drži gaće”.

Dugo se zbog mogućih negativnih konotacija nećkao progovoriti ili ne, svjestan da se svaka riječ s ove ili one strane može protumačiti kako ne treba. Nije legla u našoj javnosti ni ona njegova o ratnicima za Hrvatsku, makar je to uobičajeni dio njegova vokabulara i ništa više od toga. Uostalom, vidjet ćete da je tako nazvao u razgovoru koji slijedi i našeg izbornika Linu Červara.

Zamolio je pitanja na papiru, odgovorio i makar su odgovori koncizni, mora se priznati da su vrlo zanimljivi i da odlično oslikavaju njega i sve ono što namjerava prenijeti na svoju reprezentaciju za nastup na Euru u Hrvatskoj.

Bezidejni Skandinavci

Pa evo kakve smo odgovore na pitanja dobili.

Dio ste najbolje generacije jugoslavenskog rukometa. Prva asocijacija na to vrijeme?

- Reprezentacija Francuske danas.

Možete li usporediti današnji i tadašnji rukomet?

- Nekad su kreatori rukometa bili Sovjetski Savez, Demokratska Republika Njemačka, Jugoslavija i Rumunjska, a danas su to bezidejni Skandinavci.

Zadar, 230109.
U pratnji policije, rukometne reprezentacije stigle su u hotel Kolovare. 
Na fotografiji Jovica Cvetkovic, izbornik srpske reprezentacije.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX / CROPIX
Jovica Cvetković

Mnogi igrači iz vaše generacije s uspjehom rade trenerski posao, ali se niste približili dosezima iz igračkih dana. Zašto?

- Ima mnogo činitelja jednog vrhunskog rezultata. Treneri su samo jedan od njih.

Ljevak danas po izboru Jovice Cvetkovića?

- Kiril Lazarov.

Kakvi ste na klupi i što vas najviše opušta izvan terena?

- Na klupi iznimno temperamentan, potpuno posvećen vođenju utakmice i rezultatu. Izvan terena me opušta uspjeh na terenu.

Srbija ima veliku rukometnu tradiciju, ali rezultati posljednjih godina, posebno nakon Eura 2012, nisu adekvatni tome. Razlog?

- Odsustvo sustava rada u svim kategorijama s nestručnim kadrovima neizbježno stvara takvu sliku. U perspektivi ćemo uspostaviti sustav rada koji će kontrolirati i provoditi treneri koji su sposobni da kroz trenažni proces stvaraju igrače za suvremeni rukomet.

Nisam alibi izbornik

Koliko je problem što Srbija nema klub na visokoj europskoj razini?

- Odgovor je u prethodnom pitanju.

Kako ste zadovoljni igrom potencijalnih kandidata za Euro u Hrvatskoj sezone?

- Zadovoljan sam mogućnostima igrača koji su selektirani u prethodnih godinu dana otkako sam na čelu reprezentacije.

Koliko ćete igrača voditi u Hrvatsku?

- Vodit ću 16 igrača, a 28 će započeti pripreme za Euro 2018.

Kakav plan priprema imate i koje su ambicije na Euru?

- Plan se prilagođava uvjetima u kojima radimo. Okupljamo se parcijalno zbog obaveza igrača u klubovima. Moje su ambicije uvijek najveće. Nisam alibi izbornik.

Vujić donosi različitost

Novo ime na vašem popisu je Stefan Vujić, bivši mladi reprezentativac Hrvatske. Zašto ste ga izabrali i koliko računate na njega u društvu Šešuma i Nenadića?

- Stefan Vujić kvalitetan je srednji bek. Imati tri različita srednja beka uopće nije loša stvar. Uz sve ostalo, najmlađi je. Ne brinem za budućnost.

Kakvu atmosferu očekujete u Splitu?

- Jugoslavensku.

Zadar, 230109.
U pratnji policije, rukometne reprezentacije stigle su u hotel Kolovare. 
Na fotografiji Jovica Cvetkovic, izbornik srpske reprezentacije.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX / CROPIX
Jovica Cvetković

Možete li pojasniti?

- Kada kažem tako, tako i mislim. Igramo na prostoru bivše Jugoslavije, a tu se osjećam kao domaći. Osjećam se kao kod kuće.

Možete li se prisjetiti 2009. kada ste igrali u Poreču i Zadru?

- Sjećam se tog prvenstva sa zadovoljstvom. Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj bilo je prvi pokazatelj mog rada s reprezentacijom Srbije u tom razdoblju. Za dvije godine, koliko sam bio prvi izbornik, prošli smo kroz more kvalifikacija s potpunom novom selekcijom i na kraju osvojili osmo mjesto, a kasnije te godine i Mediteranske igre u Pescari. Što je ta generacija napravila, vidjeli smo u Beogradu na Europskom prvenstvu 2012. godine.

Što mislite o kolegi Lini Červaru na klupi Hrvatske? Vratio se na klupu kao i vi?

- Sve najbolje. Trener, psiholog, ratnik, znalac.

Što je po vama trenutačno najveća snaga, a što najveći problem hrvatske reprezentacije?

- Snaga vaše reprezentacije je kvalitetan i sustavan stručni rad od mlađih kategorija do seniora, kao i status koji rukomet ima u društvu. Problem - pritisak koji će postojati pred domaćinom europskog prvenstva.

Tko je ključni igrač Hrvatske?

- Golman.

Koje reprezentacije vidite kao favorite skupina i kao favorite za prolaz u polufinale?

- Hrvatska, Francuska, Njemačka i Danska.

Skupina s dvije skandinavske selekcije bit će vrlo zahtjevna, no, pokazalo se da taj stil rukometa vama leži. Istina ili…?

- Težim osposobiti momčad da igra najsuvremenije. Rukomet je danas obrana, napad iz obrane (kontra), nastavak kontranapada, pozicijski napad i povratak u obranu. Svi ovi segmenti moraju biti podjednako kvalitetni da bismo mogli očekivati vrhunske rezultate.

Rukomet ne ide naprijed

Očekujete li neku novost na Euru, neko iznenađenje ili će se nastaviti dominacija provjerenih veličina Karabatić - Francuska, Hansen - Danska, Duvnjak - Hrvatska, Njemačka, Španjolska?

- Mnogi koje spominjete su već na zalasku. Normalno je očekivati da se pojave neke nove zvijezde.

Vaš negdašnji suigrač Veselin Vujović na klupi je Slovenije s kojom ćete igrati u pripremama. Kako ocjenjujete njegov posao i koliko razgovarate o rukometu danas?

- Vuja radi dobre rezultate. Oni su najbolji odgovor na vaše pitanje.

Koji je najbolji europski rukometaš po vama danas i zašto?

- Nikola Karabatić. Rukomet ne ide naprijed.

Linker
03. svibanj 2024 03:57