Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
POVRATAK HR SPORTA

EVO KADA BI SE SPORTAŠI TREBALI VRATITI NA BORILIŠTA I KAKO ĆE IZGLEDATI UTAKMICE Obavljeni razgovori: Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. svibanj 2020. 16:30

Nacionalni stožer Civilne zaštite još uvijek nije odredio točan datum povratka sporta, ali neslužbeno se barata informacijom kako bi se to moglo dogoditi 30. svibnja.

Po ovom su pitanju jučer i danas već bili razgovarali predstavnici Središnjeg državnog ureda za šport i Stožera civilne zaštite, odnosno epidemiolozi, ali zasad se sve kreće upravo u tom smjeru.

Ujedno, spekulira se i o mogućnosti nastavka nadmetanja u nogometu, glede čega će odluku donijeti Hrvatski nogometni savez i opet u dogovoru s epidemiolozima. Jedna od mjera koja će u tom mjeru biti obvezujuća, ako odluka zaživi ili dobije odobrenje, je testiranje svih sudionika utakmice.

Navodno svakog po dva puta. Ovakvo što iziskuje i ne baš maleni novčani trošak pa postoji preliminarni izračun da bi završetak sezone u HNL-u i nacionalnom kupu mogao samo u pogledu testiranja koštati 1.5 milijuna kuna. Dođe li do odobrenja za natjecanja nakon 30. svibnja, vrlo je izvjesno kako bi se ona odigravala do daljnjega bez gledatelja. Potvrdu ovih informacija trebao bi donijeti Stožer civilne zaštite tijekom ranog poslijepodneva.

Priopćenje za javnost Središnjeg državnog ureda za šport

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak sa suradnicima danas je održao najavljeni sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu popuštanja mjera u sportu.

Na sastanku je raspravljano o više područja popuštanja mjera - treninzima kategoriziranih i profesionalnih sportaša, treninzima rekreativnih sportaša, mogućnostima otvaranja fitness centara i teretana, te mogućnostima početka natjecanja.

O svim područjima izneseni su prijedlozi datuma kada bi se moglo početi s pojedinim aktivnostima i na koji način, međutim sukladno epidemiološkoj situaciji, datume će odrediti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno posebnom odlukom definirati Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. Za svaku mjeru popuštanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavit će i posebne preporuke koje će se morati poštivati. Predloženi datumi za mjere popuštanja koje se tiču trenažnih procesa za sve sportaše odnose se na razdoblje od sljedeća dva tjedna, dok oni za mogućnost održavanja natjecanja obuhvaćaju razdoblje kraja svibnja i prve polovice lipnja.

- Naglašavam kako svi datumi i preporuke nisu definirani već samo predloženi, te moraju biti usuglašeni s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nakon čega će konačnu odluku donijeti Stožer za civilnu zaštitu RH. Središnji državni ured za šport je iznio prijedloge, međutim sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji za koju se svi nadamo da će biti povoljna i da će svi športaši uskoro moći nesmetano nastaviti sa svojim aktivnostima - izjavio je državni tajnik Družak.

Linker
05. prosinac 2023 03:08