CROPIX
RUKOMETNA REVOLUCIJA

EVO ZBOG ČEGA ĆE EURO U HRVATSKOJ BITI POSEBAN Bit će to posljednje prvenstvo sa 16 reprezentacija, ali jednu stvar vidjet ćemo prvi put u povijesti

REVOLUCIJA U RUKOMETU Na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj suci će prvi put u povijesti koristiti videotehnologiju pri prosudbi spornih trenutaka.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 10. siječanj 2018. 00:12

Europskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj mnogi s pravom tepaju da će biti najjače u povijesti Starog kontinenta. Prvenstvo pred nama ujedno će biti i posljednje sa 16 reprezentacija jer nas od 2020. godine očekuje rukometna ekspanzija na 24 natjecatelja, kao u nogometu i košarci.

Iako su i navedene činjenice same po sebi dovoljne da bi ovo natjecanje bilo posebno, eurosmotra u Hrvatskoj ujedno će biti i prva na kojoj će rukometni suci donositi odluke uz pomoć videotehnologije. Vijest nam je potvrdio Boris Milošević, dio najuspješnijeg sudačkog para u Hrvata koji je devet puta primio nagradu SN-a.

- Posebnih naputaka i novih pravila iz EHF-a za Europsko prvenstvo nema, osim uvođenja videotehnologije - za početak je kazao Milošević, pojasnivši prvo koja stara pravila treba usavršiti, po mišljenju EHF-a.

- Najviše ćemo raditi na usavršavanju pravila koja su uvedena prije godinu dana i koja su nekima još uvijek nejasna. Radi se o kriterijima pri dodjeli žutih i crvenih kartona, igri bez golmana i napadu u trajanju od približno 30 sekundi.

Ali nije nam promaklo ni ono što je potiho u početku razgovora Milošević rekao. Nakon nogometa, košarke, odbojke, tenisa i niza drugih sportova, rukomet se napokon našao u plejadi sportova čiju sudbinu kroji i suvremena tehnologija.

Boris Milošević (desno)
Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
Boris Milošević (desno)

- Uvođenje videotehnologije u praksi znači da će postojati jedan ekran iza zapisničkog stola koji će biti vidljiv jedino sucima, koji na njemu mogu pregledati snimku i donijeti odluku o spornom trenutku zbog kojeg su prekinuli igru - objašnjava Milošević.

- To ne znači da će suci prekidati igru na svaku igračku reakciju, već samo na grube prekršaje koji su prošli ispod radara, a mogu rezultirati kaznom od dvije minute ili crvenim kartonom. Usto, igra će se prekidati i kod provjere je li lopta prešla gol-liniju ili ne.

Tako ćemo i u rukometu manje živaca trošiti na suce, a i njima će tehnologija uvelike olakšati posao. Naime, rukomet je danas mnogo brži no što je bio prije primjerice 15 godina, kada smo osvojili svjetsko zlato u Portugalu.

- Eto, ispalo je da u rukomet videotehnologija ulazi dosta kasno, ali moj kolega Matija i ja svesrdno podržavamo uvođenje tehnologije koja će jako pomoći sucima. Mislim da se neće izgubiti autoritet sudaca i sudačko uvjerenje, već će nam pomoći da uvijek donesemo ispravnu odluku.

Popis sudačkih parova za Euro u Hrvatskoj:
1. Andrej Gousko, Sergej Repkin (Bjelorusija)
2. Matija Gubica, Boris Milošević (Hrvatska)
3. Vaclav Horaček, Jiri Novotny (Češka)
4. Martin Gjeding, Mads Hansen (Danska)
5. Stevann Pichon, Laurent Reveret (Francuska)
6. Lars Geipel, Marcus Helbig (Njemačka)
7. Vaidas Mažeika, Mindaugas Gatelis (Litva)
8. Gjorgi Nachevski, Slave Nikolov (Makedonija)
9. Duarte Santos, Ricardo Fonseca (Portugal)
10. Sorin-Laurentiu Dinu, Constantin Din (Rumunjska)
11. Oscar Raluy, Angel Sabroso (Španjolska)
12. Jevgenij Zotin, Nikolaj Volodkov (Rusija)

Linker
04. svibanj 2024 05:05