AFP
TRIJUMF U ŠVICARSKOJ

Fenninger nova skijaška kraljica, ljepotica iz Salzburga uzela Kristalni globus

'Pobjednica Svjetskog kupa? To zvuči tako ‘cool’. Sjajno je što ću doživjeti tu počast'
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 13. ožujak 2014. 16:54

Svjetsko prvenstvo u Schladmingu, veljača 2013.. Nakon polovice natjecanja Austrijanci imaju nevažno ekipno zlato i dvije superkombinacijske bronce. Nervoza je na vrhuncu i, dok čekaju spas Hirschera, proklinju - Annu Fenninger.

Uz ozlijeđenu Schild i načetu Hosp te kiksevima sklonu Görgl, nova kraljevna austrijskog skijanja trebala je poharati konkurenciju na prvenstvu koje je naciji značilo sve. Iako je to bila sezona u kojoj je carovala Tina Maze, uoči prvenstva je oku ugodna Salzburžanka bila na svim naslovnicama. Veleslalomsko srebro nije je spasilo, nacija joj je okrenula prst dolje.

Godinu dana kasnije, Austrijanci nemaju dovoljno prstiju da bi 24-godišnjakinji pokazali koliko su bili u krivu. Nakon superveleslalomskog zlata i veleslalomskog srebra na Olimpijskim igrama, Fenninger je u Lenzerheideu osigurala i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

Djevojka na koju bi se do Sočija malotko kladio, nakon OI je zablistala. Dvije pobjede i drugo mjesto u Ĺreu te jučerašnje drugo u superveleslalomu, u kombinaciji s ozljedom Marije Höfl-Riesch, donijele su joj Globus.

- Soči je promijenio sve. Nakon što sam osvojila to zlato, skinula sam sav pritisak s ramena. Znala sam da će sve što napravim do kraja sezone biti bonus - kazala je Fenninger i dodala:

- Pobjednica Svjetskog kupa? To zvuči tako ‘cool’. Sjajno je što ću doživjeti tu počast.

U subotu, kada se ozlijeđena Höfl-Riesch ne pojavi na startu veleslaloma, Fenninger će i službeno postati deveta Austrijanka koja će podignuti Kristalni globus. Gabl, Moser-Pröll (5 puta), Kronberger, Wachter, Meissnitzer, Götschl, Dorfmeister i Hosp dobile su društvo. Od Hosp je prošlo devet godina, a Fenninger bi mogla postati posebna po tome što će uzeti ukupnu pobjedu bez da slavi u redoslijedu ijedne od četiriju disciplina.

Linker
03. srpanj 2024 22:14