Filip Mihaljević

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
RUTINSKI IZBORENO FINALE

Filip Mihaljević: ‘Prvi je bio ‘na siguricu‘, s drugim sam ušao u ritam za finale i sad idemo po medalju‘

Najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević bacio je kuglu 21,20 metara i izborio nastup u finalu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 19:41

Filip Mihaljević pronašao je put do još jednog velikog finala i ovog petka ga od 17.25 sati po srednjoeuropskom vremenu čeka borba za novu medalju. U kvalifikacijama Europskog dvoranskog prvenstva u Istanbulu najbolji je hrvatski atletičar u drugoj seriji bacio kuglu 21,20 metara, točno u centimetar koliko je iznosila norma za finale, i mirno si prokrčio put među osmoricu veličanstvenih koju večeras čeka okršaj za tri mjesta na postolju.

U prvoj je seriji 28-godišnji Livnjak bacio 20,40 metara, a pokazalo se da bi mu i to bilo dovoljno jer je kao posljednji ulaznicu za finale uhvatio Mesud Pezer iz BiH s 20,20 m. Produljio se je malo Filip ipak radni dan, ali nakon drugog je pokušaja mogao na zasluženi odmor, oporavak i pripremu za novu borbu u Ataköy Areni. U konačnici je kvalifikacije završio na drugom mjestu, a ispred njega je bio samo Talijan Zane Weir koji je također u drugoj seriji bacio 21,46.

- Uvijek postoji mala nervoza prije velikog natjecanja, ali kvalifikacije su, eto, uspješno odrađene. Imao sam dva ispravna hica, prvi na “siguricu”, a drugi da se malo uđe u ritam za finale. Sad treba napraviti dobar oporavak, dobro se najesti, naspavati i u petak idemo u borbu za medalje - prokomentirao je Filip.

Podigao se nakon kiksa u Tokiju

Nisu kvalifikacije na velikim natjecanjima nimalo jednostavne, imate samo tri pokušaja i ne ide u takvoj situaciji uvijek sve onako kako biste željeli. Gotovo u pravilu se netko od favorita posklizne u tim kvalifikacijama, zna to dobro i Filip koji je ostao bez finala na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ovaj put su kvalifikacije bile nepremostive za nekadašnjeg europskog prvaka i na otvorenom i pod krovom, Poljaka Michala Haratyka, te za Srbina Armina Sinančevića koji je lani bio srebrni iza Mihaljevića na EP-u u Münchenu. Obojica su upisala po tri neispravna hica.

Filipu je spomenuti kiks u Tokiju bio veliko razočaranje, ali podigao se nakon toga i lani prošao kvalifikacije i na SP-u u Eugeneu i na EP-u Münchenu. Štoviše, u Münchenu je nakon toga osvojio i zlato i došao do najvećeg uspjeha u karijeri, pa je i u Istanbul stigao kao jedan od favorita i, kako sam kaže, svojevrsni branitelj naslova. U stvarnosti će u petak ipak braniti broncu koju je osvojio prije dvije godine na dvoranskom EP-u u Torunu, a čovjek koji je tada bio prvi, i u Istanbulu bi mu trebao biti jedan od glavnih konkurenata.

Istini za volju, Čeh Tomaš Stanek, nije briljirao u kvalifikacijama, štoviše opasno je visio jer je u prvom pokušaju prestupio, a u drugom bacio skromnih 20,09. Tek je u trećoj seriji izvukao iz sebe hitac od 20,70 m i uhvatio šesto mjesto. No, Stanek iza sebe ima seriju dobrih rezultata, četiri je puta ove godine bacao preko 21,40 i forma mu je nedvojbeno na visokoj razini.

Velika konkurencija u finalu

Velika konkurencija Filipu bit će i dvojica sjajnih Talijana, zanimljivo s identičnim osobnim rekordom na otvorenom, na samom pragu 22 metra (21,99). Spomenuli smo već da je Zane Weir bio prvi u kvalifikacijama s 21,46, dok je Leonardo Fabbri bio treći s 21,17. Slično kao i Stanek, obojica ove zime drže konstantu kvalitetnih rezultata, na svim su natjecanjima bacali preko 21,30.

U finalu će biti i Luksemburžanin Bob Bertemes, Europljanin s najboljim rezultatom ove zime (21,93) i čovjek koji na otvorenom ima hitac i preko 22 metra (22,22). No, isto tako Bertemes na velikim natjecanjima nikad nije bio na postolju i treba vidjeti može li to promijeniti.

Još jedno finale uhvatio je i Norvežanin Marcus Thomsen, čovjek koji se specijalizirao za kvalifikacije, doista ih odrađuje dobro, ali ni on se nikad nije približio postolju. Krug finalista zatvaraju Ukrajinac Roman Kokoško koji je ove godine bacio 21,66, te spomenuti Mesud Pezer kojem će ovo biti četvrto uzastopno finale na europskim dvoranskim prvenstvima.

Društvo je jako, ali jak je i Filip. Još iz 2016. ima svjetsku dvoransku broncu, prije dvije godine je, kako smo spomenuli, bio treći u Torunu, a lani i zlatni u Münchenu. Večeras ga, dakle, čeka lov na četvrtu veliku medalju u sjajnoj karijeri.

Imao je ove godine prije EP-a samo dva nastupa, u Sassnitzu je bacio 20,97, a u Beogradu 21,42. Istina je da je došao s tek sedmim prijavljenim rezultatom u Istanbul, ali Mihaljević je posljednjih godina dio samog svjetskog vrha i ne sumnjamo da će biti konkurentan za novo odličje.

REZULTATI KVALIFIKACIJA

1. Zane Weir (Ita) 21,46

2. FILIP MIHALJEVIĆ (HRV) 21,20

3. Leonardo Fabbri (Ita) 21,17

4. Bob Bertemes (Luk) 20,92

5. Marcus Thomsen (Nor) 20,71

6. Tomaš Stanek (Češ) 20,70

7. Roman Kokoško (Ukr) 20,43

8. Mesud Pezer (BiH) 20,20

Linker
08. svibanj 2024 23:41